Boekrecensies | Gelezen in september 2022

Het is weer tijd voor verandering. Vanaf nu worden gelezen boeken die geen recensie-exemplaar zijn weer gebundeld in een aparte blog. Dit zijn mijn gelezen boeken van september 2022.

September was een triestige maand qua lezen. Ik las drie boeken. Amper drie boeken. Welke dat waren, lees je hier.

Branding | Jackie van Laren | 2022 | Boekerij | 408 pagina’s

Reeks: Eilandliefde #6

Gelezen via bibliotheek

⭐⭐⭐,5

Korte inhoud

Tjerk Boomsma, leider van de reddingsbrigade, ex-commando en eigenaar van Pension Westerveld, is degene bij wie iedereen op het eiland aanklopt als er iets aan de hand is. Nu burgemeester De Lange weg is en er nog geen nieuwe burgemeester is aangesteld, geldt dat des te meer. Ook de vriendengroep die samen strandtent Grote Vis runt kan op zijn onvoorwaardelijke steun rekenen: bij alle perikelen rondom Wende en Axel, Cam en Mayke, Vincent en Milena en alle andere oude bekenden uit de Eilandliefde-serie weet Tjerk wel raad.

De stoere, koppige Tjerk is van nature een einzelgänger, maar door alles wat er speelt op het eiland, en door de komst van een nieuwe burgemeester – een stevig type, zowel bestuurlijk als fysiek – kan hij zich niet afzijdig houden. Botsingen zijn onvermijdelijk. En toch: gaandeweg groeit er in hem een voorzichtig vlammetje voor iemand bij wie hij dat absoluut niet had verwacht. Is de liefde dan toch nog voor hem weggelegd?

Mijn mening

Tijdens de eerste lockdown ben ik begonnen aan de Eilandliefde-serie en de personages/de boeken stolen mijn hart. Ik was dan ook zeer benieuwd naar dit 6de deel van de serie.

Tjerk Boomsma is een personage dat in de voorgaande delen af en toe als nevenpersonage opdook. Nu kreeg hij van auteur Jackie van Laren de kans om naar de voorgrond te treden. En dat zal de lezer geweten hebben…

Tjerk is ex-militair en heeft door de vele buitenlandse interventies PTSS opgelopen. Dit uit zich in zijn gedrag, zijn spraak, zijn hele leven. Doordat Jackie van Laren in de huid van Tjerk kruipt, komt de schrijfstijl zo ontzettend anders over dan in de voorgaande delen. Het is brutaler, vele brutaler. Daarnaast kwam er nog heel wat dialect (of de taal van het eiland) in voor waar ik geen jota van begreep. Dit maakte mijn leeservaring toch wat minder fijn.

In dit boek komen alle hoofdpersonages uit de voorgaande delen aan bod. We komen te weten hoe hun leven er nu uitziet. Maar ook nu is niet alles rozengeur en maneschijn. Het eiland blijft wel het eiland en dit betekent dat de inwoners enorm sterk aan elkaar hangen wat leidt tot mooie taferelen tussen de personages. En het is uiteraard ook feelgood, ook voor Tjerk. 😉

De eerste vijf delen van de Eilandliefde-serie heb ik verslonden, dit laatste deel vond ik iets minder, voornamelijk door de schrijfstijl. Toch bewijst deze andere schrijfstijl dat Jackie van Laren een kameleon is en zich meerdere stijlen kan aanmeten. En dat zijn niet veel auteurs gegeven!

Het was fijn om nog eens op het eiland te vertoeven en te lezen hoe het met de personages gaat. Terwijl ik vorige keer riep om een 6de deel, is het wat mij betreft nu goed geweest. Het eilandverhaal is afgerond.

Lees hier meer recensies over boeken van Jackie van Laren
Eilandliefde: Duingras, Stormwind, Springvloed, Tegenstroom en Hoogtij
Onder de bomen: Lentegroen, Zomerloof, Herfstrood en Winterzon
Thuiskomen
De meisjesmagneet

❀ ❀ ❀

Huisarts op recept | Marnix van der Leest | 2021 | De Arbeiderspers | 216 pagina’s

Gelezen via KoboPlus

⭐⭐⭐

Korte inhoud

In Huisarts op recept toont Marnix van der Leest de schoonheid van zijn vak – als een van de weinigen mag hij een heel mensenleven volgen. Hij vertelt over het meisje met vlechtjes dat opgroeit tot een jonge vrouw, en haar eerste soa, over een feestbeest met een doodswens, de man zonder diagnose die ernstig lijdt aan magnetische straling, en de schouw na het prachtige sterfbed van een non.

Deze verhalen laten zien dat het huisartsenvak naast medische kennis gebaseerd is op het zien en kennen van patiënten. Van der Leest vertelt openhartig hoe hij worstelt met de vraag of hij iedereen goed en aandachtig genoeg ziet en kent. De dagelijkse praktijk van de huisarts komt heel dichtbij.

Mijn mening

Als de Belgische variant van de Nederlandse doktersassistente ben ik super geïnteresseerd in de medische wereld. Boeken over huisartsen en hun ervaringen vind ik altijd heel interessant om te lezen.

Dit boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken die dilemma’s uit een Nederlandse huisartsenpraktijk brengt. Je merkt het verschil wel tussen het Nederlandse en het Belgische zorglandschap.

Marnix van der Leest brengt ook een ode aan de doktersassistente. Dank je wel, hiervoor. Ook al is het takenpakket van een Nederlandse doktersassistente uitgebreider dan in België. Hier mogen we bv. geen medische handelingen (zoals bloeddruk nemen, injecties zetten,…) uitvoeren.

Met interesse heb ik dit boek gelezen. Een kijkje in de wereld van een huisarts achter de schermen.

❀ ❀ ❀

Recensie-exemplaren

Alias Emma

Ava Glass

Uitgelezen in augustus, recensie verschenen in september.

Pumps in de blubber

Taylor Ranch #1

Patricia van Dam

Liefs ❤
Kim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: