Boekrecensies | Gelezen in januari 2022

Zo gaat het goed, zo gaat het beter, en nog een kilometer… Euhm, boek. Want januari was echt een prima leesmaand. Wat zeg ik? Meer dan een prima leesmaand. Het jaar was nog geen week oud of ik begon aan boek 5! Ik herhaal: boek 5. Normaal is zoiets pas voor eind januari of begin februari. Het ging dus heel goed met het lezen, al ging het in de tweede helft van de maand iets minder snel. Uiteindelijk tikte ik deze maand 7 boeken af.

Nieuw!: Vanaf deze maand deel ik ook de sterren mee die ik geef in Goodreads en Hebban.

Onder de bomen #3: Herfstrood | Jackie van Laren | 2021 | Boekerij | 381 pagina’s

Gelezen via bibliotheek – KoboPlus

⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Korte inhoud

Door een opeenstapeling van misverstanden is de prille romance tussen boswachter Sylvie en graaf Freek spectaculair stukgelopen. Beiden proberen ze, gebroken hart of niet, als vrienden met elkaar verder te gaan – al was het maar omdat ze elkaar nodig hebben bij alle plannen rond Freeks landgoed en omdat Sylvies dochter Ties zo dol op hem is.

Mede door Freeks toedoen zijn de onderhuurders van zijn grote huis ontmaskerd als gevaarlijke criminelen, maar nu ze zijn opgepakt blijkt het huis in slechtere staat dan ooit. Tegelijk krijgt Sylvie ook problemen met haar woning, en dat terwijl ze nu net Ties’ vriendje Hans-Willem te logeren heeft, die bij zijn ouders tijdelijk niet terecht kan. De voormalige geliefden hebben al hun vindingrijkheid nodig om hun levens weer op de rit te krijgen, en kunnen elkaars hulp daarbij goed gebruiken. Maar de aantrekkingskracht tussen hen is beslist niet verdwenen, dus hoe houden ze de nodige afstand?

Mijn mening

Ik begon dit boek op papier in 2021 en eindigde dit boek op de e-reader in 2022, want KoboPlus had een mooi kerstcadeautje. De volledige Onder de bomen-reeks was namelijk eindelijk beschikbaar via KoboPlus. Heel snel stonden Herfstrood en Winterzon (het vierde deel) op mijn e-reader. Ik las het boek dus voornamelijk via de e-reader.

Het tweede deel, Zomerloof, vond ik iets minder, maar dit deel… Ik las het in snelvaart uit. Ken je het zinnetje “Ik ga een uurtje lezen en dan ik ga ik dat doen.”? “Dat doen” kwam er niet van, want ik bleef lezen. Hoofdstuk na hoofdstuk. En het immens spijtig vinden dat je echt wel moet stoppen, want je moet dringend vertrekken. Wel, zo’n boek was dus Herfstrood.

Aangezien het vierde deel al op mijn e-reader staat, zal het niet lang duren vooraleer ik eraan begin. Ik ben echt benieuwd hoe het verder gaat met Sylvie, Freek, Ties en Hawé.

Alles op het spel | Tamara Haagmans | 2020 | Luitingh Sijthoff | 192 pagina’s

Gelezen via KoboPlus

⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Korte inhoud

Als Lily zich na een lange en zware periode van ziekte eindelijk weer goed voelt, zet ze alles op het spel om haar droom na te jagen en danseres te worden. En het lukt! Ze mag dansen in een videoclip. Haar ouders hebben hun bedenkingen, maar Lily laat zich niet uit het veld slaan. Al snel maakt ze kennis met Jim, de maker van de videoclip. Hoewel Lily hem eerst een arrogante kwal vindt, ontstaat er al gauw een zinderende aantrekkingskracht tussen de twee. Maar Lily heeft een naar voorgevoel; ze voelt zich steeds zieker en de angst dat het weer helemaal mis is met haar gezondheid groeit. Wat als ze niet alleen moet stoppen met dansen, maar ook Jim in de steek moet laten? Durft Lily haar hart te volgen?

Mijn mening

OH MY GOD! Dat einde was allesbehalve wat ik ervan verwacht had. Zelfs het begin van de epiloog was anders dan het echte einde. Ik spreek misschien in raadsels, maar als je wilt weten hoe en wat, zal je het boek echt zelf moeten lezen.

Amalia | Claudia de Breij | 2021 | Uitgeverij Pluim | 112 pagina’s

Gelezen via KoboPlus

⭐ ⭐ ⭐

Korte inhoud

Met Amalia zet Claudia de Breij de traditie voort die begon met Hella Haasse die een portret van Beatrix schreef (1955) en Renate Rubinstein die Willem-Alexander portretteerde in 1985 ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag. De prinses heeft Claudia de Breij meegenomen naar plekken die voor haar belangrijk zijn, waaronder de Koninklijke Stallen, het strand en haar school. Ze hebben gesprekken gevoerd over haar motivatie om af te zien van haar toelage, over zingen voor jezelf, cocktails maken, over hoe paardrijden helpt je hoofd leeg te maken en over de voor- en nadelen van sociale media. Ook kwam aan de orde wat het koningschap en haar toekomstige rol momenteel voor haar betekenen. Het boek laat zien wie Amalia nu is door de ogen van Claudia de Breij. Het boek bevat foto’s uit het privéarchief van de prinses.

Mijn mening

Kroonprinses Amalia zal haar vader koning Willem-Alexander opvolgen. Sinds haar geboorte in 2003 wordt ze klaargestoomd voor haar toekomst, ook al wilden Willem-Alexander en Máxima haar zo’n normaal mogelijke jeugd geven. Veel weten we niet over Amalia en ook in dit boek kom je niet veel te weten. Het blijft oppervlakkig. Het blijft heel braaf. Misschien wil Claudia de Breij haar beschermen of zat de RVD echt mee te lezen en moest het allemaal “proper” blijven. Het was een prima boek om te lezen, maar geen hoogvlieger.

En om even de vergelijking te maken met onze kroonprinses Elisabeth… daar geldt eigenlijk hetzelfde. Er is afgelopen jaar een reportage gemaakt, maar echt veel zijn we ook niet te weten gekomen. Ook daar bleef het braafjes en oppervlakkig.

Onder de bomen #4: Winterzon | Jackie van Laren | 2021 | Boekerij | 224 pagina’s

Gelezen via KoboPlus

⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Korte inhoud

Kerstmis nadert in boswachterij De Grote Weijde. Dankzij een verrassende vondst heeft Freek zijn grote huis kunnen opknappen. Zijn beste vriend Simon heeft hij aangesteld als beheerder van het huis en landgoed. Nog nooit heeft Freek zo veel banden gehad met andere mensen – en hij voelt zich er goed bij. Aarzelend hebben hij en Sylvie weer toegegeven dat er meer is tussen hen dan vriendschap. Veel meer. Het kerstdiner, dat hun meest vertrouwde vrienden en dierbaren samenbrengt, kan wel eens het mooiste en warmste in jaren worden.

Mijn mening

Als het boek beschikbaar is in KoboPlus, moet je er gebruik van maken. Herfstrood was net uitgelezen, dus hop, verder in het laatste deel. In dit deel gebeurt er, net als in de voorgaande delen, niet veel, maar tegelijkertijd ook van alles. Het kabbelt heerlijk verder tot een mooi einde. Ik heb de Onder de bomen-reeks heel graag gelezen en ik ga Sylvie en Freek echt missen als personages. Het mag dan een slow read-reeks zijn, maar het is wel een heel goede slow read-reeks!

Dagboek van een verloskundige | Marlies Koers

2020 | Uitgeverij Spectrum | 256 pagina’s

Gelezen via KoboPlus

⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Korte inhoud

Je hebt 20 uur niet geslapen, 10 uur nauwelijks gegeten en je bent bezig met de begeleiding van je tweede bevalling tijdens je 48-uurs dienst. Welkom in het leven van een verloskundige. Een baan met grote verantwoordelijkheid, met soms moeilijke en snelle beslissingen. Marlies Koers neemt je in Dagboek van een verloskundige een jaar lang mee in haar hectische en onvoorspelbare leven. Van spreekuren tot spoedsituaties en van bijzondere momenten tot groot verdriet: een jaar vol eerlijke, ontwapenende en inspirerende verhalen en een ode aan het vak in al zijn complexiteit.

Mijn mening

In korte hoofdstukken neemt Marlies Koers, verloskundige, je mee in haar werk. Consultaties in de praktijk, maar ook bevallingen. De ene al wat avontuurlijker dan de andere. De meesten met een goede afloop, maar ook enkelen met een slechte afloop. Op zoals een ervaren vroedvrouw eens zei tegen Marlies: Elke vroedvrouw heeft haar eigen kerkhofje.

Het boek leest enorm vlot. Marlies wisselt goed af tussen bevalverhalen, consultatieverhalen of verhalen uit haar persoonlijke leven. Ze gebruikt vaak medische termen, maar legt ze meteen uit.

Ik heb nog geen kinderen, wel een kinderwens, maar om de één of andere reden stelde dit boek, met de ontelbare bevalverhalen, me eerder gerust. Het vrouwelijke lichaam zit zo ingenieus in elkaar, dat het me (indien het me ooit gegund is) wel door de bevalling zal leiden.

Ondertussen is er een tweede boek, Sorry dat ik je wakker bel, uit. Dit boek komt zeker ook op mijn leeslijstje (al wacht ik tot het in KoboPlus beschikbaar is, haha).

Beachclub Esperanza #1: Flessenpost | Chantal Claassen

2021 | Zomer&Keuning | 256 pagina’s

Gelezen via e-reader, e-book zelf gekocht

⭐ ⭐ ⭐

Korte inhoud

Na een mislukte relatie trekt Chloë tijdelijk in bij beste vriendin Babs. Nu ze weer alleen is, voelt ze het gemis van haar overleden ouders en broertje des te meer. Ook het feit dat de gezondheid van haar oma zo achteruitgaat, baart haar zorgen. Als ze op het strand van Hoek van Holland een fles in de zee gooit met een wens voor haar oma, ziet ze dat er bij Beachclub Esperanza personeel wordt gezocht. Chloë aarzelt geen moment en solliciteert. Nogal rücksichtslos, maar misschien wel haar beste zet in tijden.

Mijn mening

Dit boek kocht ik tijdens de Boekenweek vorig jaar. Ik wissel boeken altijd af tussen KoboPlus-boeken of bibboeken. Het werd eens hoog tijd dat ik ook eens een gekocht boek las. En zo geschiedde…

Het verhaal leest vlot en is doordrongen van romantiek. Toch is er ook plaats voor andere emoties. Zo rouwt Chloë nog steeds over haar overleden ouders en broertje. En dan is er nog haar oma die ook haar einde nadert.

Af en toe had ik moeite met de schrijfstijl. Ik kan er de vinger niet exact opleggen, maar het sputterde wat tegen. Het is het debuut van de auteur, dus ik ben er zeker van dat ze alleen nog maar gaat groeien en dat zal ze zeker ook doen. Binnenkort komt het tweede deel uit, dat zeker ook op het to read-lijstje komt te staan.

Dun ijs | Noortje Brink | 2020 | Loft Books | 118 pagina’s

Gelezen via KoboPlus

⭐ ⭐ ⭐

Korte inhoud

Saskia vertrekt met haar man, dochtertje en moeder Thea naar Oostenrijk voor een wintersportvakantie. Daarmee hoopt Saskia haar moeder een hart onder de riem te steken. Thea verloor een jaar geleden haar man na een aanrijding en leeft sindsdien teruggetrokken. Dat haar moeder rouwt, begrijpt Saskia, maar ze heeft het gevoel dat er meer aan de hand is…

Onderweg naar Oostenrijk komen ze een aantal keer dezelfde andere Nederlandse auto tegen. Omdat ze een populaire route volgen denkt Saskia er niets van, tot haar opvalt dat Thea paniekerig probeert te zien wie er achter het stuur zit. Wanneer Saskia haar moeder uiteindelijk confronteert met haar gedrag blijkt dat er iets speelt met gevolgen voor het hele gezin.

Mijn mening

Het is het eerste boek dat ik lees van Noortje Brink. Haar boeken worden in één adem samen genoemd met Linda van Rijn, Suzanne Vermeer, Kiki van Dijk, … Ze hebben namelijk een gemeenschappelijke factor: ze schrijven allemaal verhalen in een reissetting.

Noortje Brink heeft een origineel thema gekozen. Daarmee bedoel ik niet het soort verhaal (het reisverhaal namelijk), maar wel de invalshoek. De reden waarom Thea paniekerig is. Het is iets dat werkelijk iedereen kan overkomen of in verzeild kan raken.

Ik lees nog weinig thrillers en met dit boek weet ik ook weer waarom. Het geweld, alhoewel dit maar enkele hoofdstukken op het einde betreft, vind ik niet leuk om te lezen. Deze hoofdstukken heb ik diagonaal gelezen. Dit zegt niets over het verhaal, want het hoort er namelijk bij. Het zegt wel iets over mijn gevoel over dit genre.

Wat ik minder goed vond, was dat niet alle draadjes opgelost. Zo speelt er ook iets bij Martijn, de man van Saskia, en daar krijgt de lezer nooit antwoord op. Of ik moet er over gelezen hebben. Ik had enigszins wel iets van afhandeling van dat deel verwacht.

Liefs ❤
Kim

Uitgelichte afbeelding is afkomstig van canva.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: