Boekrecensies | Gelezen in februari 2023

Sinds ik de luisterboeken ontdekt hebt, wordt mijn leeshonger nog meer gestild. In februari heb ik dus weer heel wat gelezen en geluisterd… 😉

Het kleine straatje met het grote hart | Manuela Inusa | vertaling Marion Hardoar

2023 | Boekerij | 272 pagina’s

Reeks: Valerie Lane #6

Gelezen via bibliotheek

⭐⭐⭐

Korte inhoud

De afgelopen drie jaar is er veel gebeurd in Valerie Lane. Laurie, de eigenaresse van de theewinkel, heeft een tweede kindje gekregen, chocolatier Keira is getrouwd en Orchid is haar grote liefde gevolgd. Maar hoewel niet iedereen meer in de buurt is en er veel is veranderd, heerst er nog steeds tevredenheid in het kleine straatje in het hart van Oxford. Maar dan gebeurt er iets wat niemand had verwacht, en komen de vrouwen van Valerie Lane weer samen om de wens van een dierbare vriendin te vervullen.

Mijn mening

Voor de laatste keer vertoefde ik in het wondermooie, romantische en magische straatje Valerie Lane in Oxford. We spoelen drie jaar vooruit en blikken met Laurie, Keira, Ruby, Susan en Orchid terug. Wat is er met hen gebeurd?

In dit boek komen alle winkeleigenaren weer samen. Je leest in tegenstelling tot de vorige boeken niet over één eigenaar, maar wel over iedereen in Valerie Lane. De vijf hoofdpersonages krijgen het grootste aandeel, maar ook alle andere personages komen aan bod. Het is dan ook een continue afwisseling van personages.

In april 2022 las ik De theewinkel vol geluk uit op mijn terras in het zonnetje en ik was verkocht aan Valerie Lane (en die prachtige covers!). Ik was er als de kippen bij om het nieuwste deel te reserveren bij de bib. Maar het is goed geweest, dat voelde ik met elk hoofdstuk dat ik las. Dankbaar voor de mooie, fijne momenten in Valerie Lane, maar nu vertrek ik weer om nieuwe leesavonturen te beleven.

Lees hier de recensies van De theewinkel vol geluk, De chocolaterie van je dromen, De betoverende antiekzaak, Het wonderbaarlijke wolparadijs en De charmante cadeauwinkel.

❀❀❀

Belofte maakt schuld | Gillian King | HarperCollins Holland | 2023 | 294 pagina’s

Gelezen via eigen bibliotheek (gekocht)

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Hannah weet het zeker: dit ongeplande weerzien met haar ex Jamie zal op één grote teleurstelling uitdraaien. Niet alleen liet hij haar ooit ongelooflijk in de steek, vervolgens liet hij ook jarenlang niks meer van zich horen. En nu blijkt hij beroemd, vanwege zijn rugbyskills en – toegegeven – zijn goede looks.

Het was dan ook zeker niet Hannahs idee om hem te gaan opzoeken in Engeland. Maar als haar zoon Sem eenmaal iets in zijn hoofd heeft, is er geen houden meer aan. Hannah heeft maar één doel: Sem beschermen. Maar dat blijkt niet eenvoudig wanneer Jamie opeens een rol wil spelen in hun leven. Kan ze hem vertrouwen? En waarom leidt de zeer aantrekkelijke manager van Jamie haar zo af? Zij kunnen elkaar toch ook niet uitstaan? Of wel…

Mijn mening

7 februari 2023. Het nieuwste boek van Gillian King verschijnt. Ik weet helemaal niet waarover het boek gaat, maar toch koop ik het. Belofte maakt schuld is dus een ‘blind buy and read’. Diezelfde dag moeten alle andere boeken wijken en begin ik in dit boek dat de volgende dag uitgelezen is…

Eerst al mijn complimenten aan het vormgevingsteam van HarperCollins Holland. Wat een prachtige cover! 🥰 De blauw-paarse kleuren, de silhouetten (waarvan je na het lezen weet wie er bedoeld wordt), het glooiende landschap,… Knap!

Het boek begint met een proloog, gevolgd door een goede opbouw en afwisseling tussen heden en verleden. Doorheen het verhaal kom je meer te weten over het heftige verleden van Hannah, waarbij Gillian King de zware onderwerpen niet schuwt. Geen ‘normale’ thuissituatie en een tienerzwangerschap passeren de revue. Ook in het heden wist Gillian me te verrassen met het plot. Door de fijngevoelige schrijfstijl kan het niet anders dat dit je emotioneel raakt. Gelukkig zijn er ook nog de feelgoodmomenten en het prachtige decor van het Engelse platteland, zodat het geen loodzwaar verhaal wordt.

De personages voelen menselijk en vertrouwd aan. Ze hebben allemaal hun slechte kantjes, maar tegelijkertijd voel je ook sympathie voor hen.

Ik heb weer ontzettend genoten van dit mooie verhaal. De weg die Gillian King insloeg met haar realgood verhalen kan me zeker ook bekoren. Ik kijk nu al uit naar haar volgende boek! 😊

❀❀❀

Maan (Tiggy) | Lucinda Riley | 2019 | Xander Uitgevers | 523 pagina’s

Vertaling: Dieuwke van der Veen, Erica Disco en Kees van Weele

Reeks: De Zeven Zussen #5

Gelezen via eigen bibliotheek (gekocht)

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Na de dood van haar vader vertrekt Tiggy D’Aplièse naar de afgelegen bossen van Schotland om daar te doen wat ze het liefste doet: werken met dieren. Ze komt terecht op het landgoed van de intrigerende maar moeilijk te doorgronden Charlie Kinnaird.

Daar leert Tiggy de oude gitano Chilly kennen, die haar vertelt dat ze een speciale gave heeft en haar naar het Spaanse Granada stuurt om daar het spoor van de zigeunergemeenschap Sacromonte te volgen.

Langzaamaan ontrafelt Tiggy haar exotische maar gecompliceerde verleden. Tegelijkertijd krijgt ze de kans om haar eigen bijzondere gave verder te ontwikkelen. Maar wanneer het lot een onverwachte wending neemt, zal ze moeten beslissen of ze in Granada blijft, of teruggaat naar Kinnaird…

Mijn mening

Maan is het vijfde boek uit De Zeven Zussen-reeks. In dit boek leren we Tiggy kennen. Ze is een echte dierenvriend. Ze werkt niet alleen met dieren, ze is ook veganistisch. Na een goed sollicitatiegesprek krijgt ze een job op landgoed Kinnaird. Daar leert ze gitano Chilly kennen. Hij stuurt haar naar Spanje, meer bepaald naar Sacromonte in Granada. In tegenstelling tot haar zussen heeft haar vader in zijn afscheidsbrief wel geschreven waarvan ze afkomstig is en ook Pa Salt vernoemt Granada. Ze besluit om naar de grotten in Sacromonte te gaan en hoopt daar het werkelijke verhaal van haar afkomst te horen.

Net als in de voorgaande delen weet Lucinda Riley de lezer mee te nemen. Heden en verleden wisselen elkaar soepel af. Ik vind persoonlijk het historisch verhaal leuker om te lezen. Door de beeldende schrijfstijl van Lucinda Riley zie ik het verhaal als een film in mijn hoofd afspelen.

Ook in dit verhaal wordt er een lijntje opgeworpen: leeft Pa Salt nog of niet? Ally (Storm) had al een gevoel, maar ook Tiggy, die hypergevoelig is, vraagt dit zich af. Hopelijk krijgen we binnen enkele maanden het antwoord op deze vraag.

Ik heb weer genoten van dit verhaal. Ik vraag me echt af waarom ik niet eerder aan deze reeks begonnen ben. Nog twee boeken te gaan en ik ben helemaal klaar om me in het verhaal van Pa Salt te storten.

❀❀❀

Hart voor de zaak | Charlotte de Monchy | 2023 | Boekerij | 383 pagina’s

Gelezen via bibliotheek

⭐⭐⭐

Korte inhoud

Er is geen betere plek om te wonen dan op het betoverende Magnus Estate in Ierland. Tenminste, voor Julia, die het landgoed draaiende houdt. Haar oude cottage ligt samen met de net gerenoveerde vakantiewoningen aan een schilderachtig meer, haar collega’s zijn haar vrienden geworden en ze geniet van het buitenleven. Zo kan ze – al is het maar tijdelijk – haar lot uit de weg gaan: de fabriek van haar ouders overnemen in het kleurloze dorp in Nederland waar ze is opgegroeid.

Als de eerste gast zich aanmeldt voor de luxe cottages, is ze dan ook dik tevreden. Totdat hij voor haar neus staat en ze hem herkent. Scott Manswell, een norse rockster die in alle roddelbladen staat. En nooit met positief nieuws. Net die persoon die waarschijnlijk geen enkele waardering heeft voor de prachtige natuur, de biologische moestuin en de gekoesterde scharrelvarkens in het bos. Het kost Julia alles wat ze in zich heeft om in haar rol van beleefde gastvrouw te blijven. Gelukkig verschijnt ineens de knappe zoon van de eigenaresse om de zaken op het landgoed over te nemen, zijn charmes op haar los te laten en haar aandacht af te leiden.

Mijn mening

Het verhaal is weer geschreven zoals we kennen van Charlotte de Monchy. Enerzijds volgen we Julia en anderzijds volgen we George. De verhaallijn van George vond ik het sterkst en ook het leukst om te lezen. Hier gaat De Monchy van de gebaande paadjes af en schrijft ze over een niet-traditionele, maar wel hedendaagse liefde.
De verhaallijn van Julia kon me minder bekoren, vooral wanneer ze in dialoog gaat met Philip of met haar gezeur over haar toekomst als bedrijfsleider van het familiebedrijf. Gelukkig maken de rake dialogen met Scott en de hilarische scènes met Lara, haar vriendin, veel goed.

In de helft van het boek gebeurde er een aantal zaken die wat mij betreft weinig toevoegde aan het verhaal. Dit zorgde ervoor dat de vaart uit het verhaal was. Gelukkig zorgde dan een hoofdstuk uit de verhaallijn van George er weer voor dat ik verder bleef lezen.

Ik vond Hart voor de zaak best een goed verhaal. Toch mis ik ergens de Charlotte-vibe die ik voelde bij bv. Nee heb je of Tegen beter weten in. Die boeken heb ik binnen een dag verslonden, terwijl ik bij dit boek vaak afgeleid was. Desondanks blijf ik wel met een redelijk goed gevoel achter na het lezen van dit boek. Ze slaagt er toch telkens weer in om me naar haar verhalen te lokken en dat zal ook voor haar volgende boek zo zijn. 🙂

❀❀❀

Gebroken stemmen | Lotte Leenaerts | 2023 | Pelckmans | 312 pagina’s

Gelezen via bibliotheek

⭐⭐⭐✨

Korte inhoud

Wanneer een jonge vrouw brutaal vermoord wordt teruggevonden, raakt voormalig gerechtspsychologe Jade Van Hoof tegen haar wil betrokken bij het onderzoek. Ondanks haar woelige verleden met commissaris David Speltinckx kan ze niet anders dan de speurders bijstaan, zeker wanneer een tweede lichaam opduikt. Opnieuw van een roodharige vrouw met krullen, die op dezelfde manier om het leven werd gebracht als het eerste slachtoffer. Terwijl de media op de zaak springen, werken Jade en David tegen de klok om een einde te maken aan deze gruwelijke moorden. Kunnen ze de seriemoordenaar stoppen voor hij een nieuw slachtoffer maakt? En brengt deze zaak hen weer dichter bij elkaar? 

Mijn mening

In dit verhaal weet je vanaf het begin wie de dader is. Doorheen het boek worden de hoofdstukken tussen de dader en de recherche afgewisseld totdat ze op het einde samenvloeien. De vraag doorheen het hele boek is dus niet “Wie heeft het gedaan?”, maar “Waarom heeft hij het gedaan?”.

Lotte Leenaerts heeft een fijne en gedetailleerde schrijfstijl. Ze weet de spanning goed op te bouwen met regelmatig rustigere intermezzo’s. In deze stukjes leren we David en Jade beter kennen, die een verleden samen gehad hebben. De gedetailleerde beschrijvingen van het politieonderzoek, inclusief het stereotiep gemekker van de rechercheurs, horen hier voor mij ook bij. De spanning is voornamelijk te voelen in de hoofdstukken van de dader en zijn omgeving. De rustigere stukjes zorgen er af en toe wel voor dat het tempo wat uit het verhaal is.

Ik vond het ook wel jammer dat we niet te weten kwamen hoe het afgelopen is met de antagonisten (dader en omgeving). Dit heb ik gemist op het einde van het boek.

Gebroken stemmen is een prima thrillerdebuut van een nieuw Vlaams talent. Stiekem ben ik wel nieuwsgierig naar een nieuw verhaal van David en Jade, want na het beëindigen van dit boek voel ik dat hun verhaal bijlange na nog niet verteld is…

❀❀❀

Recensie-exemplaar

Crohnisch optimisme

Antonia Mezzina

❀❀❀

Luisterboeken

Aangezien ik heel wat luisterboeken gelezen heb, heb ik besloten dit in een aparte blog te gieten. Deze blog komt er heel binnenkort aan. 🙂

Liefs ❤
Kim

Uitgelichte afbeelding is afkomstig van canva.com

2 reacties op “Boekrecensies | Gelezen in februari 2023”

  1. Mooie lijst is dit en ik heb zin in een aantal boeken. Op dit moment liggen er 2 boeken van “het laantje” klaar om te lezen.
    Hart voor de zaak zou ik alleen al om de cover willen lezen, heerlijk dat varkentje.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: