Boekrecensies | Geluisterd in februari 2023

Het is tijd om de geluisterde boeken van afgelopen maand op te sommen. Het zijn voornamelijk non-fictieverhalen, maar ook romans.

In de vorige blog kon je lezen welke boeken ik op papier of op mijn e-reader gelezen heb. Mocht je het gemist hebben, kan je hier nog lezen.

❀❀❀

Sorry dat ik je wakker bel | Marlies Koers | 2021 | Spectrum | 9u 18min

Verteld door Miranda Jansen

Geluisterd via KoboPlus

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Van beschuit met muisjes direct door naar een live interview op nationale televisie: het leven van verloskundige Marlies Koers is er niet rustiger op geworden na het schrijven van haar eerste boek. Naast het werk in haar praktijk in het oosten van het land schreef ze de bestseller Dagboek van een verloskundige, wat haar toch al onregelmatige leven nog iets meer op zijn kop zette. Met veel energie en plezier geeft ze in Sorry dat ik je wakker bel een uniek inkijkje in haar dynamische leven als verloskundige. Wat te doen als de vader in spe corona blijkt te hebben, en het drukker is dan ooit op de praktijk vanwege de corona-babyboom? Een uniek, grappig en puur boek over het bijzondere leven van een verloskundige. 

Mijn mening

Marlies Koers is verloskundige in Deventer. Ze schreef eerder al het succesvolle boek Het dagboek van een verloskundige, dat een ware bestseller werd. In dit boek zijn er ook enkele hoofdstukken gewijd aan het ontstaan van dat boek, zoals bv. het zoeken naar een uitgeverij, het contract tekenen, de release in volle c*ronatijd,…

Het boek spreidt zich uit over een gans jaar. De nummering van de hoofdstukken zijn de weken van het jaar. Er zijn dus 52 hoofdstukken in het boek.

De verloskunde in Nederland is anders dan in België. Daarom is het ook zo interessant om te luisteren hoe het over de grens aan toe gaat. Tussen de verhalen is er gelukkig genoeg variatie. Er zijn thuisbevallingen, poliklinische bevallingen, keizersnedes, ambulanceritten,… Het moge duidelijk zijn : het leven van een verloskundige is nooit saai. 😉

Ik heb graag geluisterd naar dit boek. Marlies is tussen alle bedrijvigheden door bezig aan haar derde boek, dus er komt nog een vervolg. Komt zeker ook op mijn wensenlijstje. 😊

❀❀❀

De reis van je leven | Viora Rebergen en Joost van Willigenburg

2022 | Xander Uitgevers | 7u 38min

Verteld door Viora Rebergen en Joost van Willigenburg

Geluisterd via KoboPlus

⭐⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Het boek De reis van je leven van Viora Rebergen en Joost van Willigenburg, bekend van het reiskanaal Be More Unicorn en de bestseller Beter op reis, is hét begin voor elke lange of korte wereldreis, en onmisbaar voor elke beginnende reiziger.

Twaalf maanden, vijftien landen en meer dan dertigduizend volgers: Viora Rebergen en Joost van Willigenburg lieten na een heftige tijd alles achter zich voor een adembenemende wereldreis. Zo namen ze de Transmongolië Express naar China, scooterden ze over de prachtige Filipijnen, dwaalden ze door eindeloze Vietnamese rijstvelden en toerden ze met een camper door het uitgestrekte Nieuw-Zeeland en Australië.

De reis van je leven is een unieke combinatie van hun indrukwekkende ervaringen, persoonlijke verhalen en grappige anekdotes, aangevuld met praktische tips en handige lijstjes. Want hoe bereid je zo’n reis voor? Welke spullen moet je vooral thuis laten liggen, en wat gaat er sowieso mis? Dit boek is hét begin voor elke lange of korte wereldreis, en onmisbaar voor elke reiziger.

Mijn mening

Nadat Viora in 2018 kanker overwon, waarover ze samen met haar partner Joost het boek Beter op reis schreef, besloten ze in 2019 ook echt op reis te gaan. Niet voor korte tijd, nee, voor een heel jaar! In april 2019 vertrokken ze in Nederland. Via Boedapest en Moskou stapten ze op de Transmongolië Express om zo Azië binnen te treden. Na maanden Azië reisden ze verder naar Australië en Nieuw-Zeeland. Hun reis werd helaas ietwat abrupt afgebroken, de reden waarom kan iedereen wel raden…

Ik heb het audiobook beluisterd. Joost en Viora spraken het boek zelf in. Dit vind ik echt een meerwaarde. Het lijkt alsof je op de koffie/thee was bij hen. Ik hing aan hun lippen. Ze vertellen ook zo leuk. 😊

Ik ben zelf niet zo’n wereldreizigertype, maar na enkele hoofdstukken besloot ik toch de vlogs te gaan bekijken. Mijn nieuwsgierigheid was aangewakkerd. Ik wilde gewoon met mijn eigen ogen zien wat ze vertelden in het boek. Op hun YouTube-kanaal Be More Unicorn vlogden ze namelijk hun wereldreis. Ik zit zelf ondertussen in China, dit deden ze aan het begin van hun reis, dus ik heb nog heel wat vlogs te gaan. 😉

Voor diegenen die iets avontuurlijker dan ik zijn ingesteld en ook wel in de voetsporen van Joost en Viora willen treden, geven ze op het einde van een hoofdstuk nog tips voor de reis van je leven.

Ik vond dit zo’n fijn boek om te luisteren. Op het einde vond ik het spijtig dat het al gedaan was. Ik wilde nog zo veel meer horen. Bedankt, Joost en Viora, om ons mee te nemen op jullie reis!

❀❀❀

BANG | Lisa Loeb | 2022 | Lebowski | 8u 18min

Verteld door Lisa Loeb

Geluisterd via KoboPlus

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Tijdens de finale van De Slimste Mens lijkt Lisa Loeb rustig. Ze wint. Maar in haar hoofd is er iets heel anders aan de hand: ze heeft een paniekaanval. Niet omdat ze in de finale van een van de best bekeken programma’s van Nederland zit, maar omdat ze die nu eenmaal regelmatig heeft. En nu dus ook.

In BANG laat Lisa zien hoe het is om met een angststoornis te leven: de hilariteit en de ellende ervan. Dit is geen zelfhulpboek of hallelujaverhaal, dit is de rauwe werkelijkheid. Er zijn nu eenmaal stofjes verkeerd afgesteld in haar hoofd, dat had ze zelf liever ook allemaal niet gehad. Maar zelfs als je bang bent, valt er nog behoorlijk wat te lachen.

Mijn mening

Lisa Loeb werd bekend voor het grote publiek na haar winst in de Nederlandse versie van De Slimste Mens, maar stond daarvoor al op het podium als cabaretier. In dit boek lees je het levensverhaal van Lisa (tot nu toe), die ondertussen gediagnosticeerd is met depressie en angststoornis. Van haar basisschooltijd tot de middelbare school tot het conservatorium tot het podium, haar bezoekjes aan de psycholoog en psychiater en de start met antidepressiva. Het komt allemaal aan bod.

Haar basisschooltijd en het pestverleden komen bij mij heel hard binnen. Vol ongeloof luisterde ik naar haar verhaal. Hoe zogenaamde beste vriendinnen ineens 180° draaiden en Lisa ineens niet meer leuk vonden (tiens, komt wel heel bekend voor 🤔) en hoe leerkrachten meededen aan het spel om ter langst struisvogel spelen waarbij ze allemaal hebben gewonnen. Stip it (de antipestcampagne) dateert duidelijk niet uit die tijd.

Ik vind het verhaal van Lisa ontzettend herkenbaar. Perfectionisme, people pleasen, onzekerheid (Heb ik iets verkeerds gedaan? Ben ik niet leuk genoeg? Wat is er mis met mij? Zijn ze boos op mij?),… Ik herken het maar al te goed.

Het audiobook is ingesproken door Lisa zelf. Ik vind dit echt een meerwaarde. Daarnaast ben ik ook blij dat ik het audiobook heb gelezen/geluisterd, want dit komt veel harder binnen dan een fysiek boek of e-book, denk ik. Aangezien Lisa het zelf vertelt, weet ze er altijd de juiste intonatie, toon, gevoel,… in te leggen. Zoals een goede cabaretier betaamt, doet ze dit ook met humor. Want zelfs als je depressief bent, kun je nog lachen. Je wordt daarnaast ook getrakteerd op zang, dat bij een fysiek boek of e-book natuurlijk niet mogelijk is. 😉

Dit boek is een aanrader. Door het audiobook heb ik Lisa’s verhaal nog intenser beleefd en weet ik: ik ben niet alleen.

❀❀❀

Je bent jong en je krijgt wat | Monique van Loon

2020 | Nieuw Amsterdam | 6u 26min

Verteld door Dafne Holtland

Geluisterd via KoboPlus

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Wat doe je als je op je achtentwintigste baarmoederhalskanker blijkt te hebben, terwijl je vol in het leven staat en juist flink carrière aan het maken bent? Het overkwam Monique van Loon. In Je bent jong en je krijgt wat beschrijft zij soms tussen neus en lippen door, soms expliciet, hoe het is om als jonge vrouw ziek te worden. Hopeloos verliefd te worden, terwijl sommige vriendschappen onverwacht niet tegen de situatie bestand blijken te zijn. Hoe de ene dokter je verdrietig en vol vragen achterlaat, terwijl de ander je steun en toeverlaat wordt. Hoe je je sexy kunt blijven voelen nadat je baarmoeder verwijderd is. Van Loon schrijft vol zelfspot en humor over een leven met en na baarmoederhalskanker.

Mijn mening

Je bent jong en je krijgt wat. Die “wat” is baarmoederhalskanker. Monique van Loon kreeg in 2017 dit harde verdict. In haar boek vertelt ze er alles over. De symptomen, de onderzoeken, de operaties, het verwijderen van haar baarmoeder, het herstel en de boodschap om een uitstrijkje te laten nemen, aangezien dit kan voorkomen wat er met Monique gebeurd is. Ze vertelt het op een pure, eerlijke en rauwe manier, maar met voldoende humor en zelfspot zodat het niet te zwaarmoedig wordt.

Ik vond het heel interessant om het verhaal van Monique te beluisteren. Een aanrader!

❀❀❀

Vier wandelaars en een Siciliaan | 2022 | The House of Books | 8u 28 min

Geschreven en verteld door:
Marion Pauw, Elle van Rijn, Roos Schlikker en Femmetje de Wind

Geluisterd via KoboPlus

⭐⭐⭐

Korte inhoud

Vier vrouwen schrijven zich in voor een wandelvakantie in Italië. Onder leiding van de Italiaanse gids Vincenzo lopen ze door het ruige binnenland van Sicilië. De vrouwen hebben allemaal zo hun eigen motieven om deel te nemen aan de wandeltocht, allemaal ontvluchten ze het leven thuis. Lukt het ze om zich te ontdoen van de ballast uit het verleden en hun verwachtingen voor de toekomst bij te stellen?

Avontuur, botsende karakters, geheimen, ontluikende vriendschappen, diepe gesprekken en vele kilometers wandelen. Het wordt hoe dan ook een tocht die ze niet snel zullen vergeten.

Mijn mening

Elk huisje heeft z’n kruisje. Een bedrogen vrouw, een aan de kant gezette vrouw, een vermoeide vrouw en een zieke vrouw. Dat zijn de vier vrouwen die beginnen aan een meerdaagse wandeltocht op Sicilië. Ze doen alle moeite van de wereld om de schijn hoog te houden, maar houden ze dat ook vol? Ze botsen regelmatig met elkaar, maar misschien nog wel het meest met zichzelf.

Lot en Joy zijn al sinds kinds af aan vriendinnen, maar hun vriendschap wordt tijdens de wandeltocht serieus op de proef gesteld. Lot probeert te bedenken wat ze gaat doen nu haar man haar bedrogen heeft en actrice Joy is aan de kant gezet door haar agent. Ook Hannah, een psychologe en relatietherapeute, komt aan op het eiland. Ze wil gewoon eventjes rust, maar op Sicilië krijgt ze niet zo’n fijn nieuws van het thuisfront. Bibi is ziek, maar wil geen medelijden, dus verzwijgt ze haar ziekte. En dan heb je nog de knappe Siciliaan Vincenzo. Hij is de gids van het groepje en probeert de dames door de wandeltocht te loodsen. Al is dat met deze vier vrouwen makkelijker gezegd dan gedaan…

Ik heb naar dit verhaal geluisterd. De vier auteurs hebben hun personage zelf ingesproken. Nieuwsgierig als ik ben, ben ik gaan opzoeken welke auteur welk personage schreef. Lot werd geschreven door Roos, Joy door Elle, Bibi door Marion en Hannah door Femmetje. De inleving van de auteurs in hun personage tijdens het voorlezen vond ik heel goed.

De karakters zijn heel goed uitgediept en beschreven door de auteurs. Mijn minst favoriete personage was Joy. Wat heb ik me aan haar geërgerd. Tegelijkertijd is dit ook wel het bewijs dat Elle van Rijn haar personage heel goed heeft neergeschreven. Mijn favoriet personage was Bibi.

Het verhaal is geen vrolijk reisverhaal. Er passeren heel wat ruzies, discussies, verwijten, filosofische gesprekken,… Dit voelde voor mij behoorlijk zwaar en in het midden van het boek vroeg ik me af of ik wel verder wilde blijven luisteren.

Uiteindelijk heb ik het volledige boek geluisterd, en was ik ook blij dat ik doorgezet heb, maar nu ben ik wel toe aan iets vrolijkers. 😉

❀❀❀

Zomer in de bakkerij | Jenny Colgan | 2020 | Luitingh-Sijthoff | 10u 46min

Vertaling: Elise Kuip
Verteld door Dafne Holtland

Reeks: De kleine bakkerij aan het strand #2

Geluisterd via KoboPlus

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Het is eindelijk zomer in de kleine bakkerij aan het strand. Polly Waterford is gelukkiger dan ooit: haar bakkerij loopt goed en samen met Huckle, de liefde van haar leven, geniet ze van het leven in het havenstadje Mount Polbearne, dat haar thuis is geworden. Toch zit er een donker randje aan de fijne zomerbries die door het dorp waait. Selina, Polly’s vriendin die sinds kort weduwe is, wil verhuizen naar het eiland. Maar Polly draagt een geheim met zich mee dat Selina’s herstel overhoop kan gooien. En wanneer de oude eigenaar van de bakkerij opeens sterft staat Polly’s bedrijf op het spel. Zal Polly alles verliezen waar ze van houdt?

Mijn mening

Zomer in de kleine bakkerij is het tweede deel uit de reeks “De kleine bakkerij aan het strand”. Het boek is afzonderlijk te lezen, maar het is uiteraard leuker om ook het eerste deel gelezen te hebben. Moest je dit niet gedaan hebben of wil je je geheugen nog even opfrissen, heeft Jenny Colgan vooraan in het boek een korte samenvatting geschreven.

Dit verhaal is weer heerlijke feelgood. Doorheen het verhaal stap je in een ware rollercoaster en ervaar je emoties als blijdschap, vreugde, verliefdheid, maar ook angst, woede, verdriet, frustratie … Jenny Colgan slaagt er wonderlijk in om haar personages levensecht neer te schrijven en over te brengen.

Ik heb naar dit verhaal geluisterd. Dafne Holtland sprak dit verhaal in en deed dit echt op een voortreffelijke manier. Ik luister graag naar haar vertelstem.

Zomer in de kleine bakkerij is weer een heerlijk feelgoodverhaal dat de wereld rondom jou even doet vergeten. Ik heb genoten van dit mooie verhaal.

Liefs ❤
Kim

Uitgelichte afbeelding is afkomstig van canva.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: