Boekrecensies | Gelezen in april 2022

Ook in april zat ik in een heerlijke leesflow. Ik kreeg mijn leeshonger niet gestild en wilde het liefst van al continu lezen. Er staan nog zo veel mooie boeken op mijn verlanglijstje. Afgelopen maand las ik 12 boeken uit. Door het goede weer heb ik regelmatig in mijn loungeset op mijn terras gelezen. De uren vlogen voorbij. Welke boeken ik afgelopen maand las, kom je hier te weten.

Nueva Vida #1: Onder de Spaanse zon | Anna Thomas

2021 | Luitingh-Sijthoff | 258 pagina’s

Gelezen via eigen boekenkast (gekocht)

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Linda, Ellen en Judith – veertigers – zien elkaar na jaren weer terug. Alle drie zitten ze vast in hun huwelijk: Linda ergert zich enorm aan Mark, die alleen maar aan de bar hangt; Ellen probeert tevergeefs af te vallen terwijl ze vermoedt dat Nick vreemdgaat met zijn slanke collega; Judith wil dat Paul inziet dat ze blut zijn en dat hij stopt met zijn materialistische gedrag. Wanneer alle stellen 25 jaar getrouwd zijn en Paul voorstelt om dit samen te vieren, stemmen de vrouwen met tegenzin in. De verschrikkelijke avond verandert echter in het grootste avontuur van hun leven. Met het glas wijn nog in de hand besluiten Linda, Ellen en Judith hun biezen te pakken en naar Spanje te vertrekken. Daar komen ze terecht in Nueva Vida, een klein dorp vol grote kansen. Kunnen zij daar opnieuw beginnen?

Mijn mening

De cover is een aantrekker. Het is daarmee dat ik het ook gekocht heb, vorig jaar. In een afwisselend vertelperspectief leer je de drie dames beter kennen. In dit boek leer je ze echt beter kennen, want het gaat vooral over de aanloop naar het jubileumfeest. Niets is wat het lijkt en achter de voordeur is het altijd anders dan in het openbaar. Veel Spanje krijg je ook nog niets te lezen, maar in het laatste hoofdstuk slaagt Anna Thomas er wel in om je nieuwsgierig te maken naar het vervolg.

Vertrouwen of verliezen | Wendy Brokers | 2022 | Boekerij | 320 pagina’s

Gelezen via eigen bibliotheek (gekocht)

⭐⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Het is niet zo dat Noortje echt ongelukkig is met haar leven, maar single zijn op haar achtentwintigste was niet wat ze voor zichzelf in gedachten had als jong meisje. Een liefde zo groots als die van haar opa en oma; met minder wil ze geen genoegen nemen. Maar op de een of andere manier leiden haar dates niet tot een happily ever after met dé man.

Als de knappe neef van een buurvrouw onverwacht voor haar deur staat en Noortje bij de eerste blik al hartkloppingen bezorgt, lijkt het einde van haar vrijgezellenstatus voorbij. Maar wie is deze Mats eigenlijk echt? Is hij wel zo eerlijk als hij zegt en zo perfect als hij lijkt? Als zijn verleden wordt onthuld en het heden inhaalt, lijkt het geluk opnieuw niet aan Noortjes kant te staan.

In een wereld die om haar as tolt en in haar voegen kraakt, is Noortje de enige die voor hun toekomst kan vechten. Maar is dat ook wat Mats wil?

Mijn mening

Het nieuwste boek van Wendy Brokers is uit en ik heb het al gelezen. Wendy noemde het boek iets minder heftig dan haar vorige trilogie, waardoor dit een aangename kennismaking is met haar schrijfstijl. Toch blijft Wendy Wendy en is er ook een diepere laag in verweven, die voornamelijk in het tweede deel van het boek naar boven komt. Want vertrouwt Noortje in de liefde en hoop of verliest ze alles weer?

Dit boek is een echte aanrader en ideaal voor een verfilming, vooral de scènes uit het tweede deel van het boek met de ex en de schoonmoeder… 😉

Happy Ever After #2: Zoek de zon op | Jenny Colgan | vertaling Els van Son

2021 | Luitingh Sijthoff | 399 pagina’s

Gelezen via KoboPlus

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Alleenstaande moeder Zoë verlaat met haar zoontje het lawaaierige Londen; ze heeft een oppasbaan in Schotland aangenomen. Het klinkt hemels! Bij aankomst wordt Zoë echter geconfronteerd met een humeurige baas en een bende onhandelbare kinderen. Was dit wel de juiste beslissing? Toch is de rustige, pittoreske locatie alles wat Londen niet is – en Zoë besluit de uitdagingen van het werk aan te gaan. Met de hulp van Nina, de vriendelijke lokale boekverkoper, begint Zoë zich steeds beter thuis te voelen. Zullen boeken, frisse lucht en vriendelijkheid genoeg zijn om deze gebroken familie te genezen?

Mijn mening

Ja, eindelijk. Het tweede deel uit de Happy Ever After-reeks is te lezen via KoboPlus. Ik heb het dan ook zo snel mogelijk gedownload en gelezen.

In dit tweede deel leren we Zoë kennen. Ze komt terecht in Schotland waar ze au pair is van een stel irritante kinderen en daarnaast helpt ze Nina mee in de boekenbus. Zoë of Nanny Zeven, zoals de kinderen haar noemen omdat de vorige zes nanny’s snel terug hun biezen pakten, slaagt er wonderwel in om de hoog opgetrokken muur van dat stel irritante kinderen beetje bij beetje af te brokkelen. Of is Zoë de eerste die verder wil kijken dan de buitenkant, want er is uiteraard een reden waarom de kinderen zo irritant zijn.

In korte hoofdstukken neemt Jenny Colgan je mee doorheen het verhaal. Ze houdt je aandacht continu vast en weet je sympathie op te wekken voor meerdere personages. Enkel het personage Nina viel me wel een beetje tegen. Hoe ze in dit boek werd neergezet, herkende ik haar helemaal niet uit het eerste boek.

Het derde deel, Eindeloos dichtbij, is ook al te lezen via KoboPlus en gaat ook op mijn leeslijstje. En daarna gaan alle andere boeken, want Jenny heeft al heel wat afgeschreven, ook op mijn leeslijst. Het is duidelijk, ik hou van de verhalen van Jenny Colgan. 🙂

Lees hier de recensie van Op goed geluk, het eerste deel uit de Happy Ever After-reeks.

De eerste #1: De eerste zin | Astrid Harrewijn | 2022 | Kobo Originals | 308 pagina’s

Gelezen via KoboPlus

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Elkie, nog net geen dertig, heeft maar één droom. Ze wil bibliothecaris worden en de mooiste bibliotheken van de wereld bezoeken. Als die droom in duigen valt, gaat ze op dwingend advies van haar familie naar een vriend van haar vader die in Florida een sportschool heeft. Het wordt namelijk tijd dat Elkie gaat nadenken over haar leven; hoe nu verder?

Maar Elkie zou Elkie niet zijn als in Florida alles compleet anders loopt. Een serie misverstanden maakt haar verblijf tot een rollercoaster aan toestanden. Gelukkig weet ze zich gesteund door de voornamelijk bejaarde clientèle van de sportschool en haar vriendinnen Soda en Milou met wie ze een bijzonder verbond heeft gesloten om elkaar nooit meer uit het oog te verliezen.

Mijn mening

Wat een heerlijk boek! Astrid Harrewijn neemt je mee naar het zonnige Florida en tijdens het lezen van het boek ontstaat er een vakantiesfeer. De toestanden waarin Elkie verzeild raakt zijn hilarisch, maar daarnaast geeft Astrid ook nog wat levenservaring mee. Er komen heel wat wijze woorden aan bod. Ik kijk al uit naar het tweede deel, dat deze zomer uitkomt.

De Zeven Zussen #3: Schaduw (Star) | Lucinda Riley

Vertaling: Dieuwke van der Veen, Erica Disco en Kees van Weele

2018 | Xander Uitgevers | 576 pagina’s

Gelezen via geleend boek

⭐⭐⭐

Korte inhoud

Star D’Aplièse staat op een keerpunt in haar leven. Na de dood van haar vader heeft ook zij, net als haar zussen, de opdracht gekregen om op zoek te gaan naar haar afkomst. Er is alleen één ding dat haar tegenhoudt: haar zusje CeCe, met wie ze alles deelt. Als ze uiteindelijk met lichte tegenzin naar Londen vertrekt, gaat een nieuwe wereld voor haar open.

Star ontdekt het bestaan Flore MacNichol, een onafhankelijke, geëmancipeerde vrouw die honderd jaar geleden leefde en die na haar jeugd op het Engelse platteland naar het bruisende Londen vertrok. Ze maakte daar kennis met nieuwe idealen en tradities en vond de ruimte om haar identiteit te ontplooien. Zal Star in Londen eenzelfde transformatie doormaken en eindelijk uit de schaduw van haar zusje kunnen stappen?

Mijn mening

Vorige maand ben ik begonnen in de Zeven Zussen. Dit boek vond ik iets minder goed dan het verhaal van Maia (deel 1) of Ally (deel 2). Door de wirwar aan personages, buitenechtelijke kinderen, … weet ik nog steeds niet hoe de stamboom van Star eruit ziet. De laatste honderd pagina’s waren ook weer te lang gerekt.

Nu las ik even een Zeven Zussen-pauze in, want daar wordt/werd voor gewaarschuwd dat het anders heel eentonig is. Dat gevoel kwam ook op tijdens het lezen van dit boek. Toch ben ik benieuwd naar de volgende verhalen en de boeken liggen al op mij te wachten, dus ik kan er in beginnen wanneer ik wil (m.a.w. ik ben niet afhankelijk van uitleentermijnen en wachttijden bij de bib). 😉

De zomer van je leven | Jill Mansell | Vertaling Marja Borg

2022 | Luitingh-Sijthoff | 368 pagina’s

Gelezen via eigen bibliotheek (gekocht)

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Wanneer de tieners Amber en Lachlan terechtkomen in hetzelfde pleeggezin ontstaat er algauw een hechte band. Verhuizen naar het schitterende Cornwall is het beste dat hen ooit is overkomen – en nu, als volwassenen, is hun band sterker dan ooit.

Maar Amber heeft een geheim: ze is verliefd op Lachlan – haar beste vriend! – en weet dat het nóóit kan werken. Lachlan is een echte rokkenjager en absoluut geen relatietype. Bovendien maken ze zich zorgen om hun pleegvader, weduwnaar Teddy. Hij gelooft weer in de liefde, maar is zijn nieuwe, opvallend mooie vriendin Olga wel zo perfect als ze lijkt?

Mijn mening

Vorig wachtte ik lange tijd op het bibexemplaar, maar toen het na enkele weken nog steeds niet in de catalogus stond, heb ik een aankoopsuggestie gedaan. Dit jaar pakte ik het anders aan. Ik kocht het e-book gewoon op dag van release (dinsdag 12 april) en las het dezelfde week nog uit.

Zoals we gekend zijn van Jill Mansell schrijft ze altijd verhalen met meerdere personages uit verschillende leeftijdscategorieën. Hierdoor kan elke lezer, van jong tot oud, zich wel identificeren met een personage. Het is weer heerlijk vlot geschreven, weer heerlijk Brits burgerlijk met een zomers tintje. Ook dit boek was weer eentje om van te genieten.

Maar het personage Olga was misschien wel mijn lievelingspersonage. Zo’n heerlijk mens. 😀

Valerie Lane #1: De theewinkel vol geluk | Manuela Inusa | Vertaling Marion Hardoar

2021 | Boekerij | 272 pagina’s

Gelezen via bibliotheek

⭐⭐⭐

Korte inhoud

Laurie is de trotse eigenaar van een gezellige theewinkel waar -smaken van over de hele wereld worden verkocht; van Chinese ginseng tot Indiase darjeeling. Van heinde en verre komen -mensen naar haar winkel om zich te laten verrassen door de heerlijke theesoorten. Maar zo succesvol als Lauries zaak is, zo onsuccesvol is ze in de liefde. Gelukkig laten haar vier beste vriendinnen dat niet zomaar op zich zitten!

Mijn mening

Dit is het eerste deel van een zesdelige reeks. Winkeltjes in een boek hebben altijd zo’n heerlijke aantrekkingskracht bij mij. Toen ik zag dat de bib de eerste twee boeken (diegenen die al verschenen zijn) had aangekocht, reserveerde ik het eerste deel. Na enkele hoofdstukken gelezen te hebben, reserveerde ik het tweede deel.

Dit boek is een fijne feelgoodroman, met mooie personages. Het leest enorm vlot, is mooi vormgegeven door een theekopje als hoofdstuknummer. Daarentegen is het verhaal wel wat oppervlakkig. De diepgang miste ik een beetje, maar misschien kom je in de volgende boeken nog meer te weten over de vriendinnen.

Vogeleiland | Marion Pauw | 2021 | The House of Books | 236 pagina’s

Gelezen via KoboPlus

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Wat is er gebeurd met Marianne? Op haar vijftiende liep ze van huis weg om nooit meer iets van zich te laten horen. Jaren later kampt haar zusje Nicole nog steeds met het trauma van haar verdwijning. Ze besluit om alles achter zich te laten en naar Spanje te verhuizen. Maar ook daar kan ze niet aan het verleden ontsnappen. Een bijzondere verschijning doet de hoop dat haar zus nog leeft oplaaien en leidt haar naar het onbewoonde Vogeleiland.

Verteld vanuit verschillende perspectieven, leer je als lezer het verhaal van Marianne kennen. Je wordt heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees, liefde en wreedheid, sympathie en antipathie. Het enige wat je nog wilt is dat de waarheid boven water komt.

Mijn mening

De laatste jaren las ik enorm weinig thrillers, terwijl ik vroeger thrillers verslond. Na meerdere romans had ik weer zin in een goede psychologische thriller. En dat is deze thriller ook. Door de afwisseling van perspectief kom je beetje bij beetje te weten wat er aan de hand is. Het verhaal speelt zich trouwens over meerdere jaren af.

Toch was er één passage bij die ik tenenkrullend vond. Want ja, MS kwam weer eens voor in het boek. In de zin van dat MS = half dood is. Dit is al de tweede keer in een jaar tijd dat ik dit in een boek tegenkwam. Ik vraag mij werkelijk af hoe de buitenwereld denkt over MS. Uiteraard besef ik dat de auteur voor het verhaal een ziekte koos die erg genoeg is/was, maar het bevestigt weer het stereotiepe beeld van MS, terwijl het helemaal niet zo is. Om dat ik zelf MS heb, zal ik dit anders aanvoelen dan een lezer zonder MS in zijn leven.

Landgoed Rosaville #1: Het koetshuis | Karin Quint | 2021 | Luitingh-Sijthoff | 376 pagina’s

Gelezen via KoboPlus

⭐⭐⭐

Korte inhoud

Historica Laura woont op het schitterende Rosaville, een landgoed met verhalen in alle hoekjes. Wanneer haar dementerende oma haar vertelt over een onbeantwoorde liefde, duikt Laura in de geschiedenis van het koetshuis op het landgoed. Waarom is die plek zo belangrijk voor haar grootmoeder? Terwijl Laura steeds meer te weten komt over wat er in het koetshuis is gebeurd, wordt ze zelf ook verliefd op Tom. Maar ook bij Laura lijkt het mis te gaan, want Tom heeft geheimen – en niet alleen voor haar… Wat Laura nog niet weet is dat in het koetshuis alles samenkomt, niet alleen in het verleden, maar ook in het nu!

Mijn mening

Mijn verwachting over het verhaal was helemaal anders dan het in werkelijkheid was. Ik verwachtte een verhaal waarin de geschiedenis van het landgoed besproken zou worden. In plaats daarvan krijg je een verhaal over Laura en Tom met maar een beetje geschiedenis. Ik was dus een beetje teleurgesteld op het einde.

Wanneer je geen verwachting zou hebben, is het een goede, hedendaagse en moderne roman. De schrijfstijl is prettig en goed leesbaar. Misschien dat ik het tweede deel in de reeks ook nog zal lezen, maar dat is niet zeker.

Wat wij zagen | Hanna Bervoets | 2021 | CNPB | 96 pagina’s

Gelezen via eigen bibliotheek (Boekenweekgeschenk 2021)

⭐⭐

Korte inhoud

Wanneer Kayleigh in de financiële problemen raakt, solliciteert ze naar een baan als ‘content moderator’ voor een online platform waarvan ze de naam niet mag noemen. Haar taak: beoordelen welke aanstootgevende filmpjes, foto’s en tirades moeten worden verwijderd. Het werk is zwaar. Kayleigh en haar collega’s zien gruwelijke dingen voorbijkomen, en de richtlijnen van het platform zijn vaak onnavolgbaar. Toch voelt Kayleigh zich op haar plek, binnen het moderatorenteam vindt ze broederschap. En als Kayleigh verliefd wordt op haar collega Sigrid lacht de toekomst hen toe. Of lijkt dat maar zo? Wat wij zagen is een verhaal over wie of wat ons wereldbeeld bepaalt.

Mijn mening

Dit was het Boekenweekgeschenk van 2021. Ik zou dit boek nooit gekocht hebben aan de inhoud te zien, maar aangezien het dus een geschenk was, wilde ik het wel een kans geven. De schrijfstijl is heel vlot en je leest het boek zo uit. Maar waarover gaat dit eigenlijk? Op het einde wist ik het nog steeds niet. Dit was dus geen voltreffer.

Monterosso mon amour | Ilja Leonard Pfeijffer | 2022 | CNPB | 92 pagina’s

Gelezen via eigen bibliotheek (Boekenweekgeschenk 2022)

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

‘Wordt ontevredenheid tevredenheid als je je erbij neerlegt?’

Carmen, een kinderloze vrouw van iets meer dan middelbare leeftijd, weet dat zo net nog niet. Ze besluit een sprong in het diepe van haar verleden te wagen. Niets wat haar daartoe dwingt. Ze is de welgestelde echtgenote van een ex-diplomaat, drinkt zonder wroeging haar middagsherry en is als literatuurliefhebster (‘ze voelt zich oud want ze houdt van lezen’) zeer actief in de plaatselijke openbare bibliotheek. Opspelende herinneringen aan haar eerste vakantie aan de Middellandse zee met haar ouders in Monterosso (Cinque Terre), waar ze onder water haar eerste zoen kreeg, brengen haar ertoe in haar eentje het vliegtuig naar Italië te nemen voor een korte voorjaarsvakantie. Antonio heette hij. Wie weet komt ze die na al die jaren nog eens tegen. Wat nog niemand weet – behalve de verteller van dit verhaal – is dat ze door onvoorziene omstandigheden veel langer in Monterosso zal moeten blijven dan de bedoeling was. Aan de impasse die dit veroorzaakt, komt een einde wanneer ze op een middag kennismaakt met een jongetje uit het dorp.

Monterosso mon amour is een verhaal over het belang van verhalen. En tegelijkertijd is het een ode aan de anonieme mensen die het literaire bedrijf draaiend houden, zoals boekhandelaren, bibliotheekmedewerkers en organisatoren van lezingen.

Mijn mening

Over naar het Boekenweekgeschenk van 2022. Dit was al meer mijn ding. Het verhaal situeert zich in maart 2020 en verder, wanneer ook in Italië de coronacrisis uitbrak. Ilja gaf zichzelf een plaatsje in het boek. Ook hij was een personage en dan is het wel grappig om te zien hoe hij zichzelf omschrijft. Kortom, dit Boekenweekgeschenk was tof om te lezen.

De kust #1: Het café aan de kust | Tina van Dijk | 2022 | Loft Books | 145 pagina’s

Gelezen via KoboPlus

⭐⭐⭐

Korte inhoud

Emmie maakt een moeilijke tijd door. Ze heeft een poosje verlof genomen van haar veeleisende werk bij een advocatenkantoor nadat ze tijdens een vergadering is flauwgevallen van vermoeidheid. Nu zit ze thuis, maar het lukt haar nog altijd niet om tot rust te komen. Gelukkig komt haar moeder met een plan: Emmie kan een tijdje logeren bij haar oom Bart, die een klein café runt in het gemoedelijke dorpje Duijnen, aan de kust. Emmie twijfelt even of ze haar Amsterdamse leven zomaar kan achterlaten, maar stapt dan toch in de auto. Een heerlijke strandwandeling zal geen kwaad kunnen en ze kan vast ook af en toe bijspringen in het café, de locals ontmoeten. Krijgt ze in Duijnen inderdaad de kans om weer tot zichzelf te komen? En wie weet, misschien komt zelfs de liefde op haar pad.

Mijn mening

Zo’n covers en titels inclusief een Nederlandse auteur trekken me altijd aan. Juist uitgebracht en al gelezen. Het is het begin van een leuke serie, maar ik miste wat diepgang. Het bleef oppervlakkig. De opbouw van het verhaal is krak hetzelfde als alle andere feelgoodverhalen, alleen in een TGV-ritme. Het gaat sneller vooruit en ik weet niet of dat het verhaal ten goede is gekomen. Anderzijds ben ik wel heel benieuwd naar het tweede deel.

Liefs ❤
Kim

Uitgelichte afbeelding is afkomstig van canva.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: