Aantal gelezen boeken per jaar (2009-2021)

Wie mijn blog een beetje volgt, weet dat ik een boekenwurm, lettervreter, boekenliefhebber, … ben. Sinds 2009 houd ik in een excel-bestand al mijn gelezen boeken bij. In een apart blad houd ik de aantallen per maand en zodoende ook per jaar bij. Ik heb deze getallen in mooie diagrammen gegoten en neem je mee in mijn leesjaren, beginnend van 2009 en eindigend in 2021. Per jaar vertel ik ook boekmomenten, die nog in mijn geheugen zitten. Van de eerste keer Boekenbeurs tot de eerste aankoop van een e-reader tot stiekem lezen wanneer ik geacht werd te studeren…

We beginnen bij 2009. Ik zat toen in de derde graad van het secundair onderwijs. In januari las ik Salomé van Ed Franck. Dit boek was voor een schoolopdracht en ook het slechtste boek dat ik gelezen heb dat jaar. Het boek dat ik het hoogste gequoteerd had was Zwaar verliefd van Chantal van Gastel.

In 2010 studeerde ik af aan de middelbare school en begon ik aan de bacherloropleiding lager onderwijs. In 2010 ging ik ook voor de eerste keer naar de Boekenbeurs in Antwerpen. Ik kocht daar toen een gesigneerd exemplaar van Verleid me van Anja Feliers, meteen mijn best gelezen boek in 2010.

En voor het geval dat je je afvraagt waar mei naartoe is… Die maand staat er niet tussen, want toen las ik 0 boeken uit.

2011 was een volledig jaar op de schoolbanken bij de bacherloropleiding lager onderwijs. De hogeschool was slecht bereikbaar (lees als: schooluren komen niet overeen met busuren, station is in een nabijgelegen stad) en dus reed ik met de auto, samen met een medestudent. Ik weet nog dat ik toen voornamelijk ’s avonds in bed las. Nu doe ik dat dus totaal niet meer, ’s avonds in bed lezen.

Hier zie je een ware kentering in het aantal gelezen boek. Ik zette mijn studie lager onderwijs stop en begon aan de bacheloropleiding Medical Management Assistant in Antwerpen. Ik woon in een dorp met een station die een rechtstreekse verbinding naar Antwerpen heeft. Weliswaar maar 1 trein per uur. Ofwel de boemeltrein aka de “stationtrein” (ik noem zo de treinen die stoppen in ons station 😀 ). De IC-treinen denderen hier ook voortdurend voorbij, maar stoppen dus nooit. Aangezien de treinuren nooit overeenkwamen met de schooluren heb ik ettelijke uurtjes in een lege school of een koud station vertoefd. Gelukkig was ik nooit alleen, want ik kon altijd in een boek wegduiken.

In 2012 las ik voor het eerst een boek van Jill Mansell uit. Dat was Vlinders voor altijd. Ik werd zo aangetrokken door de cover. Sindsdien lees ik elk jaar het boek van Jill Mansell. Een klein detail: mijn mama las vroeger/leest ook Jill Mansell, het stond zelfs in de boekenkast, maar het trok me nooit aan. Om één of de andere reden vond ik de covers niet mooi.

2013 was het beste jaar tot nu toe. Dit was een volledig jaar op de schoolbanken in Antwerpen, nog zonder stages en dergelijke. Ik las romans, thrillers, waargebeurde verhalen, … Ik zat in een immens goede leesflow.

In 2013 kocht ik ook een e-reader, een Sony. In het begin was het allemaal leuk en nieuw, maar al snel begon het stof te vergaren op mijn nachtkastje. Vorig jaar kocht ik een nieuwe e-reader (Kobo Libra H2O) en ik kan echt niet meer zonder. En daar zal het KoboPlus-abonnement wel voor iets tussen zitten. 😀 😉

In 2013 ging ik ook voor de eerste keer naar het Boekenfestijn in de Nekkerhal in Mechelen. Hier werden voorraden verkocht aan heel lage prijzen. Met mijn karretje liep ik rond en wanneer ik een mooi, leuk boek zag, keerde ik de stapel ondersteboven tot dat ik het mooiste boek had. Een boek zonder strepen, ezelsoren, … Nu bestaat het Boekenfestijn niet meer als een beurs, maar kan je wel online nog boeken kopen.

In 2014 kwamen de stages eraan. In het voorjaar hadden we 7 weken stage. Ik deed mijn stage in een ziekenhuis waarbij ik me met de auto moest verplaatsen. Kan iemand raden in welke maand dat geweest zou zijn? 😉

Tijdens de eerste helft van 2015 deed ik stage, van februari tot begin juni. Dit was in “mijn ziekenhuis” en ik reed ook telkens met de trein. Alleen was de rit iets korter dan naar Antwerpen. In de tweede helft van 2015 begon ik op mijn eerste job. Ook hier nam ik de trein. Ik was dagelijks 2,5 uur onderweg van deur tot deur (en weer terug). Ik moest ook nog eens overstappen en wachten op de volgende trein. Het enigste voordeel was dat deze werkgever glijdende werktijden hanteerde, waardoor ik de treinuren kon afstemmen op mijn werkuren. Velen vroegen of dat niet lastig was, zo lang onderweg zijn, aangezien ik met de auto op 40 minuten ginder kon staan. Helemaal niet, want ik had mijn compagnon altijd bij: een boek. 🙂

Even een kleine bekentenis… In januari 2015 had ik mijn allerlaatste examens. Ik weet nog dat ik geacht werd om te studeren, maar stiekem zat ik te lezen in Verkikkerd van Lisette Jonkman. Uiteindelijk heb ik wel goede punten behaald, dus zo erg was het niet. 😉

2016 was ook een volledig jaar op mijn eerste job, waarbij ik dus met de trein naar ginder reed.

In 2016 zat ik in een gezondheidsfase. Ik las de boeken van Martine Prenen, Sonja Kimpen, Hilde Demurie en noem maar op. Nu heb ik daar zo mijn bedenkingen bij, maar toen verslond ik ze.

Eind 2017 eindigde mijn (tijdelijk) contract. Iets met de Belgische wetgeving die zegt dat je een contract van 6 maanden maar 3x mag verlengen en iets met interne regeling van mijn eerste werkgever.

In 2017 werd ik ook KJV-begeleider. KJV staat voor Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Ondertussen is de naam al veranderd naar Leesjury. Daardoor begon ik terug jeugdboeken te lezen.

Begin 2018 begon ik bij mijn huidige werkgever. Deze is heel slecht gelegen qua openbaar vervoer voor mij, dus ik kocht dan maar een auto. De extra leestijd in de trein viel dus weg.

Tja, 2019… Zoals je kunt zien, zijn de maanden september en december weggevallen. Daar las ik dus 0 boeken uit. In augustus 2019 kreeg ik mijn eerste opstoot en daarmee ineens ook een gigantische leesdip. Want die “gelezen boeken” waren boeken voor de KJV (waar ik voor coronatijden begeleider was).

Die gigantische leesdip duurde ook in 2020 voort. Pas toen corona kwam opzetten en ik technisch werkloos thuis kwam te zitten, raakte ik uit de leesdip. Dit was met het boek Duingras van Jackie van Laren.

En ja, 2021 was weer een goed jaar. Alle boeken die ik dit jaar gelezen heb, vind je terug op deze blog. Ik heb het ook in een handig overzicht gegoten, zodat je gewoon hoeft te klikken.

In 2021 kocht ik mijn tweede e-reader en ik ben er nog steeds onwijs blij mee. Ik kan niet meer zonder! 🙂

Als ik alles optel heb ik exact 800 (!!!) boeken gelezen vanaf 1 januari 2009 t.e.m. 31 december 2021. ACHTHONDERD BOEKEN. Wauw. Wat veel. 😮 Maar ik blijf lekker verder lezen. Op dit moment zit ik aan het 31ste boek van 2022. Enkel in 2013 en 2014 had ik op dit moment al meer gelezen dan nu. Of ik het record ga verbreken, weet ik niet. Het jaar is nog lang en er kan nog van alles gebeuren. Ondertussen houd ik lekker de statistieken bij en zie ik wel waar ik verzeild raak. 😉

Liefs ❤
Kim

Afbeeldingen zijn gemaakt met canva.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: