Back in time | Hoger onderwijs: Bachelor lager onderwijs

Deze maand is het vijf jaar geleden dat ik mijn bachelordiploma in ontvangst mocht nemen. Naar aanloop van dit jubileum blik ik terug op mijn schooltijd. De afgelopen weken blikte ik al terug op de lagere school en op de middelbare school. Nu volgt deel één van het hoger onderwijs. Juf Kim zou het worden, maar is het niet geworden.

Zelfs als klein kleutertje stond ik voor een schoolbord. 🙂

Eén van de moeilijkste keuzes in het leven van een puber is de studiekeuze. Toen ik afstudeerde in het middelbare onderwijs waren er nog twee mogelijkheden: juf of Medical Management Assistant.

Ik had geen idee, maar op 1-2-3 was ik ingeschreven in de hogeschool. Ik zou juf Kim worden.

Al vanaf het begin liep het vierkant mis, alleen had ik het zelf nog niet door. In het eerste jaar werd je onderworpen aan spreektesten. Logisch, aangezien je kinderen gaat “opvoeden” (laat me duidelijk zijn: het werkelijke opvoeden is de taak van de ouders, maar als leerkracht sta je willens of niet ook een deel in voor de persoonlijke ontwikkeling van het kind). Hier was de eerste hindernis. Ik was niet goed genoeg. Of ja, ik moest nog het één en ander bijschaven via logopedie.

Alsof de wet van Murphy twee lange jaren aan de gang is geweest: op de allereerste dag kwam ik te laat in de les. IK BEN NOOIT TE LAAT! Ik ben altijd een halfuur eerder dan een seconde te laat.

Mijn stage in het eerste jaar mocht ik doen in “mijn” schooltje, mijn oude lagere school. Ik heb dit schooljaar mijn stages gedaan in het derde, vierde en vijfde leerjaar. Ik ervoer de stages als heel vermoeiend, maar ik vond die tweede graad (derde en vierde leerjaar) zo’n fijne leeftijdscategorie. Zelfstandig genoeg (wat de eerste graad nog niet is: er wordt een cassettebandje afgespeeld met een klas vol kinderen die je aandacht vragen: Juuuuff, juuuuufff, juuuuuffff!!) en toch nog opkijken naar juf (wat de derde graad helemaal niet meer is: beginnende pubers!).

Het eerste jaar slaagde ik voor alle vakken. Weliswaar maar NET. 10’en en 11’en (op 20) stonden er genoeg op mijn rapport.

Vol goede moed startte ik aan het tweede jaar, maar die moed zonk al heel snel terug diep in mijn schoenen. De stage in het tweede jaar mocht ik doen in die grootschalige school (waar ik het al over had in dit bericht). Eindelijk, na meer dan een jaar, begon het een beetje door te sijpelen dat het dit niet is. De stages waren rampzalig, ik had een… euhm, nogal actieve, stageklas (nogal zacht uitgedrukt). Ook de beoordelingen (vanuit de hogeschool) werden met de dag nietiger. Ja-haa, ik heb het door. Ik besloot het jaar uit te doen, zoveel mogelijk studiepunten terug in mijn rugzakje te krijgen, zelfs met herexamens en dan voorgoed deze hogeschool vaarwel te zeggen.

Deze hogeschool staat erom bekend om streng te zijn. Zou ik op een andere hogeschool het gemakkelijker gehad hebben? Ik weet het niet. Zou ik deze hogeschool aanraden? Niet meteen, ik zou er ver wegblijven. Natuurlijk heb ik een negatieve ervaring met deze hogeschool en is mijn mening iets anders. Er zijn heel wat klasgenoten die wel zijn afgestudeerd en nu doen waarin ze supergoed zijn. Ik was gewoon niet goed in het lesgeven. Zo simpel is dat.

Mijn respect voor leerkrachten is immens. Nee, ze werken niet van half negen tot half vier, sluiten de deur achter hun gat en hebben in de zomer twee maanden vakantie. Iedereen, alhoewel ik denk dat het respect voor leerkrachten na deze coronatijden immens is toegenomen, zou eens een week in de schoenen van een toegewijde leerkracht moeten staan. Je snakt gewoon naar het weekend en naar de vakanties. Leerkrachten geven hun hart en ziel aan onze kinderen.

Als ik in juni 2010 had geweten, wat ik nu weet, zou ik nooit aan deze opleiding begonnen zijn. Dan zou ik meteen overgegaan zijn naar die tweede keuze… Alhoewel, dan zou ik niet in de klas terechtgekomen zijn, waar ik mijn beste vriendin heb leren kennen. Dan zijn deze twee jaren toch nog voor iets goed geweest. 😉 🙂

Lees hier ook Groeten uit 2010 (18 jaar), waar deze opleiding ook eventjes aan bod komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: