Boekrecensies | Geluisterd in maart 2023

Ook in maart heb ik weer heel wat afgeluisterd. Nooit gedacht dat ik luisterboeken zou gaan appreciëren. Wat ik geluisterd heb, ontdek je hier.

In de vorige blog kon je lezen welke boeken ik op papier of op mijn e-reader gelezen heb. Mocht je het gemist hebben, kan je het hier nog lezen.

Een steekje los | Iris ter Haar | 2021 | Blossom Books | 6u 6min

Verteld door Ortál Vriend

Reeks: Hoofdzaken

Geluisterd via KoboPlus

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

‘Adem in, twee, drie, adem uit, twee, drie, vier. Herhaal ik als een mantra in mijn hoofd. Ik probeer mijn longen te vullen, maar de typische ziekenhuislucht lijkt steeds minder zuurstof te bevatten.’
Fris afgestudeerd psycholoog Iris ter Haar begint vol goede moed aan haar carrière als ondernemer. Voor de buitenwereld lijkt alles haar goed af te gaan, maar ongemerkt wordt haar wereld kleiner en kleiner, tot ze haar huis niet meer uit durft. Als bezigheidstherapie borduurt ze zich de blaren op de vingers terwijl ze op een eindeloos lijkende wachtlijst staat voor een psycholoog. In 2018 krijgt ze de diagnose paniekstoornis en agorafobie. Inmiddels heeft Iris een succesvolle borduurwebshop en lukt het haar (meestal) weer om zonder klamme handen de deur uit te gaan. In dit boek vertelt ze op luchtige wijze hoe het is om opgeslokt te raken door angsten tot je jezelf verliest. Maar ook hoe ze – met ups en downs – de draad weer oppakt. Inclusief handige lijstjes met wat je kunt doen als je een paniekaanval hebt, hoe je een wachtlijst doorkomt en de wetenschap achter angststoornissen.

Mijn mening

Iris ter Haar is een jonge vrouw en een echte huismus. Maar wanneer haar wereldje telkens kleiner wordt, ze extreem veel last krijgt van paniekaanvallen en ze niet meer buiten durft komen, schakelt ze eindelijk hulp in. Helaas zijn de wachtlijsten voor psychologische hulp lang en zakt ze nog dieper weg. Wanneer ze eindelijk aan de beurt is, wordt duidelijk dat ze aan een paniekstoornis en agorafobie lijdt. Ze gaat in therapie, maar de weg is lang. Heel lang!

In dit boek beschrijft Iris haar leven met een paniekstoornis en agorafobie. Ze vertelt ook in geuren en kleuren over haar therapie. Als je denkt dat het gewoon wat praten is met een psycholoog, heb je het mis. Therapie is keihard werken. Ze volgt ook verschillende soorten therapie: cognitieve gedragstherapie, systeemtherapie, EMDR, groepstherapie,… Ze is ook heel open over haar medicatiegebruik.

Achteraan het boek laat ze haar vriend Steve nog aan het woord. Hoe is het voor hem om te leven met een partner met een paniekstoornis en agorafobie?

Er wordt nog altijd te weinig geïnvesteerd in psychische hulp. En daarom moeten verhalen zoals dat van Iris verteld blijven worden. Ik vind het alleen maar ontzettend moedig van haar en ik heb met veel interesse naar haar verhaal geluisterd.

❀❀❀

Bruiloft op slippers | Marjoleine Tel | 2021 | Luitingh-Sijthoff | 7u 26min

Verteld door Donna Vrijhof

Reeks: Campinggeluk #2

Geluisterd via KoboPlus

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Het nieuwe campingseizoen begint en iedereen heeft er zin in. Vooral met de bruiloft in het vooruitzicht! Linda is dolgelukkig dat ze met haar twee zonen bij haar nieuwe grote liefde, campingdirecteur Martin, is ingetrokken. Maar haar nieuwe leven is behoorlijk wennen. Op Wendy, die haar zwangerschapsverlof op de camping doorbrengt, kan ze ook niet altijd rekenen. In de rustige winterperiode heeft Linda van alles bedacht voor de camping. Wat meer luxe kan geen kwaad, vindt ze. Maar de campinggasten moeten niets hebben van haar glamping-ideeën en komen in opstand. Linda had zich de aanloop naar haar bruiloft heel anders voorgesteld. Tot ze hulp krijgt uit onverwachte hoek.

Mijn mening

Bruiloft op slippers is het tweede boek uit de reeks Campinggeluk. Ondanks dat het woord ‘bruiloft’ in de titel staat, neemt dit maar een klein deel van het verhaal in.

Het verhaal begint namelijk met het nieuwe kampeerseizoen. Linda woont intussen met haar twee zonen Jonas en Siem op de boerderij van campingeigenaar Martin. Ze is verloofd met Martin, dus ze wordt binnenkort ook eigenaar. Met haar komst op camping De Zandrand waait er ook een nieuwe wind over het terrein en dit is niet helemaal naar de zin van enkele vaste bezoekers van de camping. Linda krijgt dan ook heel wat tegenwind bij haar ideeën. Ook Wendy is in dit boek van de partij. In korte tijd is deze vaste bezoeker de beste campingvriendin van Linda geworden, ondanks dat het vaak behoorlijk klettert tussen de twee. Toch weten ze wat ze aan elkaar hebben.

Afwisselend tussen het perspectief van Linda en het perspectief van Wendy vertoef je weer een heel kampeerseizoen op camping De Zandrand. Het verhaal is heel sfeervol geschreven. Het roept meteen een vakantie- en zomers gevoel op.

Ik heb geluisterd naar dit verhaal, voorgelezen door Donna Vrijhof. De vertelstem van Donna is aangenaam om naar te luisteren.

Ik heb genoten van dit fijne verhaal. Mijn verblijf op camping De Zandrand was weer leuk en ik ben dan ook benieuwd naar het derde deel uit deze reeks.

Lees hier de recensie van Campinggeluk #1: Een onverwachte zomer.

❀❀❀

Te grazen | Lisette Jonkman | 2023 | Luitingh Sijthoff | 1u 26min

Verteld door Lisette Jonkman

Geluisterd via KoboPlus

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Nora ergert zich al sinds de brugklas kapot aan Rens, maar helaas vormt hij een vast onderdeel van haar vriendengroep. Over die vriendengroep gesproken: Hidde en Marieke hebben een allerschattigst boerderijtje gekocht. Hoog tijd voor een goed cadeau. Nora weet precies wat haar vrienden nodig hebben in hun leven: minischaapjes! Helaas moet ze die fluffy beestjes ophalen met haar minst favoriete persoon op aarde. Als er vervolgens nóg een kink in de kabel komt, moeten Nora en Rens noodgedwongen een heel weekend op elkaars lip doorbrengen. Als dat maar goed gaat…

Mijn mening

Te grazen is een kortverhaal dat eerder is verschenen in de verhalenbundel Romcomnibus.

Een verhaal ingesproken door de auteur zelf vind ik altijd een pluspunt. Lisette trakteerde je namelijk op ABBA-gezang 🎵🎶 My, my, at Waterloo, Napoleon did surrender… 🎶🎵 (klonk goed!) en haar imitatie van een schaap tovert ook een glimlach op je gezicht. 😄 Blèèhèh. 🐑

Gelachen heb ik zeker gedaan. Lisette doet waar ze goed in is: een fijn feelgoodverhaal met heel veel humor.

❀❀❀

Door een roze bril | Vannessa Thuyns | 2022 | VBK | 8u 21min

Verteld door Donna Vrijhof

Geluisterd via KoboPlus

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Psychologe Stella krijgt een onmogelijke opdracht; ze moet op korte termijn een team coachen dat elkaar continu in de haren vliegt. Met tegenzin verruilt ze haar eigen praktijk en huis in Friesland voor een tijdelijke logeerplek bij haar beste vriendin Pleun in hartje Amsterdam. Stiekem bevalt het leven in de bruisende stad haar best goed, maar hoe moet het dan met jeugdliefde Hidde? En Friesland verlaten is geen optie, want het houdt de herinnering aan haar dierbare moeder springlevend. Of heeft haar tweestrijd meer te maken met Thijs, een van de teamleden die even aantrekkelijk als ongrijpbaar is?

Mijn mening

Dit is het eerste boek dat ik las van Vannessa Thuyns. Ze is overigens het laatste lid van The Feelgood Five (bestaande uit Lisette Jonkman, Marijke Vos, Susan Muskee, Gillian King en Vannessa Thuyns dus) waarvan ik nog niets gelezen had. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. 😉

En wat ben ik blij dat ik nu ook een verhaal van Vannessa ontdekt heb. De fijngevoelige schrijfstijl, de goed uitgewerkte personages,… Het is weer net wat anders dan anders, waardoor de auteurs van The Feelgood Five een divers clubje vormen. Als het nog niet duidelijk mag zijn: I ❤️ feelgood. 😉

❀❀❀

Thuis aan de kust | Tina van Dijk | 2022 | Loft Books | 5u 29min

Verteld door Relinde de Graaff

Reeks: De kust #2

Geluisterd via KoboPlus

⭐⭐⭐✨

Korte inhoud

Emmies verblijf in Duijnen heeft haar goedgedaan. Ze is niet alleen mede-eigenaar geworden van het café van haar oom Bart, ze heeft ook de liefde gevonden bij Tom. Maar wanneer die naar Frankrijk gaat om zijn tante te helpen bij een verbouwing begint Emmie te twijfelen. Kunnen ze een langeafstandsrelatie wel aan? Gelukkig bieden de yogalessen haar een beetje afleiding en ontmoet ze de spontane Benthe, die even afstand heeft genomen van haar rijke familie en de rust probeert te vinden in het pittoreske Duijnen. En dan is ze ook nog druk met het werk in het café, haar vriendin en collega Leonie en de nieuwe, knappe ober Luc. Maar Tom blijft in Emmies gedachten…

Mijn mening

Zon, zee en strand. Het is een aantrekkelijke locatie om een verhaal over te schrijven. Nadat ik een jaartje geleden het eerste deel uit deze reeks las, luisterde ik nu naar het vervolg.

Je hoeft het eerste deel van de reeks trouwens niet gelezen te hebben, want doorheen het verhaal schetst Tina kort de voorgeschiedenis van de personages.

Helaas vond ik de vertelstem wat minder. Het verhaal werd op een monotone manier verteld en er was weinig variatie in de verschillende soorten stemmen. Het mocht voor mij allemaal een beetje enthousiaster.

Gelukkig is het verhaal wel een prima tussendoortje. Het heeft alle kenmerken van een fijne feelgood. Op het einde van het boek was ik ook warm genoeg gemaakt om nog eens terug te keren naar Duijnen voor het derde deel in de reeks. 😊

❀❀❀

De kleine theetuin in de zon | Anne West | 2022 | Zomer & Keuning | 9u 04min

Verteld door Donna Vrijhof

Reeks: De theetuin #2

Geluisterd via KoboPlus

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

De theetuin van Fleur is een groot succes. Rosa is uitgekocht en Fleur vraagt oud-klasgenoot Laura om hulp. Met tegenzin gaat Laura met haar ernstig zieke broer Alistair naar Texel. Kan ze haar draai op het eiland vinden? Rosa werkt samen met Kyra in hun atelier op Texel. Maar als Rosa besluit naar Amerika te gaan, staat Kyra er alleen voor. Haar faalangst komt weer opzetten, maar gelukkig krijgt ze hulp van Alistair, voor wie ze steeds meer gevoelens krijgt, ondanks haar huidige relatie. 

Mijn mening

De kleine theetuin in de zon is het tweede deel in de reeks. De hoofdpersonages uit deel 1, Rosa en Fleur, komen ook in dit boek aan bod, maar de focus is nu vooral op Laura en Kyra gelegd. Beide personages maken doorheen het boek een bijzondere groei door. Laura die beseft dat het leven niet alleen over carrière maken gaat en Kyra die beetje bij beetje openbloeit en zelfzekerder wordt. De auteur heeft dit op een voortreffelijke manier neergeschreven.

De vertelstem van Donna Vrijhof maakt het verhaal nog aangenamer om naar te luisteren. Ik ben echt fan van haar stem! 😊

De kleine theetuin in de zon is een heerlijk feelgoodverhaal. Met de beeldende schrijfstijl van Anne West waan je je meteen op Texel. Ik heb ervan genoten en kijk al uit naar het derde deel, dat later dit jaar verschijnt.

Lees hier de recensie van De kleine theetuin in de duinen.

❀❀❀

Striemen aan het zwembad #2 | Fiona Gothfield | 2022 | Lind&Co | 5u 54min

Verteld door Miranda Jansen en Tineke Blok

Geluisterd via KoboPlus

⭐⭐⭐✨

Korte inhoud

Een jaar nadat Wendy haar overspelige partner de deur wees en Sanne weduwe werd, trakteren de 41-jarige alleenstaande moeders zichzelf op de reis van hun leven. Met hun nieuwe garderobe, pronken ze met hun ‘striemen’ aan het zwembad in de prachtige Dominicaanse Republiek.
Tijdens deze korte vakantie worden hun levens helemaal op hun kop gezet en ontmoeten ze verschillende heren na heel wat alcohol te consumeren. Ze genieten van de mannelijke aandacht, al twijfelen ze over de bedoelingen van de mannen. Wendy en Sanne krijgen heel wat nieuwe inzichten tijdens hun zonnige verblijf. Vluchten ze hiervan weg of zullen ze zichzelf – met striemen en een maatje meer – eindelijk accepteren?

Mijn mening

Vorige zomer las ik het eerste deel van dit verhaal. Het tweede deel stond al heel lang op mijn TBR, maar het kwam er nooit van. Totdat ik ontdekte dat het verhaal ook als luisterboek beschikbaar was.

In dit deel beleven we weer avonturen met Wendy en Sanne. Zo leren ze Oliver en Carlos een lesje, gaan apen en walvissen spotten en wat doen ze met die knappe mannen die ze in het hotel ontmoet hebben? Het moge duidelijk zijn: Wendy en Sanne vervelen zich helemaal niet daar op de Dominicaanse Republiek!

Ook dit deel is vermakelijk en luchtig. Het geeft je meteen een vakantiegevoel. 🌞

Ik zou wel aanraden om de twee delen meteen na elkaar te lezen. Zo blijf je in het verhaal. Ik moest in het begin weer even zoeken naar de voorgeschiedenis van Wendy en Sanne, maar gelukkig kwam dit nog subtiel ten sprake in het verhaal, zodat ik terug mee was. 🙂

Striemen aan het zwembad is een fijn zomers verhaal. Ik heb met plezier geluisterd naar dit tweede deel!

Lees hier de recensie van Striemen aan het zwembad #1.

Liefs ❤
Kim

Uitgelichte afbeelding is afkomstig van canva.com

2 reacties op “Boekrecensies | Geluisterd in maart 2023”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: