Boekrecensies | Gelezen in maart 2023

In maart heb ik 5 boeken uitgelezen. Ik heb erg genoten van de verhalen, want ik deelde maar liefst tweemaal vijf sterren uit. Welke boeken dat waren, kom je hier te weten.

Het grachtenhuis | Rachel van Charante | 2022 | Xander Uitgevers | 339 pagina’s

Gelezen via e-reader, eigen bibliotheek (gekocht)

⭐⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

De roman Het grachtenhuis van Rachel van Charante, bekend van haar succesvolle debuut Het schuilhuis, begint in Lochem, 1942. Heleen woont tijdelijk bij haar ouders op de boerderij, nadat haar man is omgekomen aan het front. Ze kan echter niet wachten om terug te keren naar Amsterdam, waar ze haar leven had opgebouwd. Als ze de kans krijgt om als secretaresse voor een belangrijk advocatenkantoor in de hoofdstad te gaan werken, grijpt ze die met beide handen aan.

Maar algauw komt ze erachter dat haar baas in dienst is van het Duitse Rijk, en Heleen begint te twijfelen. Wil ze wel voor zo iemand werken? Tegelijkertijd beseft ze dat ze ook invloed kan hebben – en misschien zelfs haar beste vriendin kan helpen, die Joods is. Er breekt een levensgevaarlijke periode aan. Terwijl ze niemand meer écht kan vertrouwen, moet Heleen cruciale keuzes maken om de mensen van wie ze houdt te kunnen redden.

Mijn mening

In dit boek volg je twee hoofdpersonages. Enerzijds volg je het reilen en zeilen van Heleen, die ongewild in een gevaarlijke situatie terechtkomt en haar dierbaren meesleurt in deze ijzingwekkende rollercoaster. Dit historisch verhaal leest als een thriller. Door het gebruik van staccato Duitse bevelen gecombineerd met een ijzersterke beeldende schrijfstijl waan je je meteen 80 jaar geleden. De angst slaat je om het lijf en dan is dit nog een verhaal. Wat moet dat in real life niet geweest zijn? Anderzijds volg je Joyce die op pad gaat om haar familiegeschiedenis te achterhalen.

Als lezer word je, net als Heleen, heen en weer geslingerd tussen allerlei gevoelens. Wie is te vertrouwen? Wie speelt dubbelspel? Ben je echt zo naïef? Wat is er gebeurd met die personen?

Het grachtenhuis is een ijzersterk verhaal. De verhaallijnen worden mooi afgewerkt, ook al is het zeker geen happy end. Hoe kan het ook anders met deze gruwelijke periode?

Het eerste boek van Rachel van Charante, Het schuilhuis, kreeg van mij reeds vijf sterren toebedeeld en ook deze keer heeft ze het gewoon geflikt. Vijf dik verdiende sterren!

❀❀❀

Het huis aan het strand | Jenny Hale | vertaling Gerda Wolfswinkel

2023 | Luitingh-Sijthoff | 301 pagina’s

Gelezen via bibliotheek

⭐⭐⭐

Korte inhoud

Wanneer Melanie Simpson geld erft van haar grootmoeder, blijkt er een voorwaarde verbonden aan de erfenis. Ze moet het geld besteden aan de aankoop en het herstel van een vervallen huis in Rosemary Bay, de plek waar Melanie en haar oma altijd de zomers doorbrachten. Plaatselijk aannemer Josh is de perfecte persoon om haar te helpen, maar hij heeft weinig zin en tijd. Zodra Melanie ontdekt hoeveel werk er te doen is, begint ze spijt te krijgen van haar beslissing. Maar in het huis ligt een stapel brieven met een geheim dat alles op zijn kop zal zetten…

Mijn mening

De cover van dit boek trok me meteen aan. Het straalt één en al feelgood uit.

Toch bleef ik wat op mijn honger zitten. Ik kreeg geen binding met het verhaal en de personages. De schrijfstijl lag me ook niet helemaal.

Het tempo in het verhaal ligt hoog. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Soms iets te snel, waardoor ik het gevoel had dat ik iets gemist had.

Desalniettemin word je wel heel het boek getriggerd. Je wilt echt te weten komen hoe het verhaal verder loopt. En met hier en daar leuke plottwists maakt dat ik dit boek wel uitgelezen heb.

❀❀❀

Zon | Lucinda Riley | 2020 | Xander Uitgevers | 736 pagina’s

Vertaling: Dieuwke van der Veen, Kees van Weele, Irene Goes en Anne Jongeling

Reeks: De Zeven Zussen #6

Gelezen via e-reader, eigen bibliotheek (gekocht)

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Electra heeft het allemaal voor elkaar: ze is bloedmooi, schatrijk en wereldberoemd. Maar achter dit perfecte plaatje gaat een kwetsbare jonge vrouw schuil, die de oplossing voor haar problemen zoekt in drank en drugs. Electra heeft, anders dan haar zussen, geen behoefte om te weten waar ze vandaan komt. Totdat ze een bijzondere brief ontvangt…

Zon brengt de lezer van het bruisende, chaotische Manhattan naar de prachtige, uitgestrekte vlaktes van Kenia. Kan de zoektocht naar haar verleden Electra helpen haar problemen het hoofd te bieden?

Mijn mening

Electra is een beroemd topmodel. Ze is steenrijk en woont in een penthouse in New York met zicht op Central Park. Ze kan het huis niet uit zonder herkend te worden. Ze heeft al heel wat te verduren gekregen, waardoor ze haar toevlucht zocht in de drugs en alcohol. Op een dag krijgt ze een brief van Stella Jackson die beweert haar grootmoeder te zijn. Wanneer ze via de brief van haar vader bevestiging krijgt dat deze vrouw de waarheid spreekt, begint ze aan de reis naar haar verleden…

En net als in de voorgaande delen nam Lucinda Riley me mee in die reis. Al waren de eerste 200 pagina’s eerder een boemeltrein, maar daarna vertrok de TGV weer op hoge snelheid. Ik bleef aan het boek gekluisterd. Wat kon* Lucinda goed schrijven! (*Lucinda overleed in 2021)

“Het leven kan alleen maar achterwaarts worden begrepen, terwijl we het voorwaarts moeten leven.”

Ik heb weer ontzettend genoten van dit verhaal. Nog één verhaal te gaan en dan zit ik in de startblokken voor Atlas. 😊

❀❀❀

Gebroken glas | Anja Feliers | 2019 | Pelckmans | 290 pagina’s

Reeks: Kathleen Verlinden #9

Gelezen via KoboPlus

⭐⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Na een zelfmoordpoging komt Emmy, de zeventienjarige dochter van een rijke chirurg, terecht bij psychologe Kathleen Verlinden. Het meisje heeft het gevoel dat haar leven nog weinig voorstelt sinds haar moeder haar, haar broer Matteo en haar vader verlaten heeft. Kathleen komt er echter al snel achter dat er een groter trauma schuilgaat achter Emmy’s destructieve gedachten. Terwijl ze beetje bij beetje het geheim van de jonge vrouw ontsluiert, krijgt Kathleen in haar privéleven af te rekenen met heftige gevoelens van gemis, spijt en verlangen.

Mijn mening

Het begon in 2011. Ik kocht Hou van mij op de Boekenbeurs in Antwerpen. De jaren nadien stond ik altijd aan het signeertafeltje om het nieuwste boek van Anja Feliers te kopen en te laten signeren. Van Manteau naar Lannoo. Ik ben ze gevolgd. 😁 In 2018 was mijn laatste bezoek aan de Boekenbeurs en dus ook aan het signeertafeltje. En nu ben ik een inhaalslag aan het maken, want in juni verschijnt een nieuw boek in de Kathleen Verlinden-reeks. 😉

Anja Feliers heeft weer haar stempel gedrukt op het verhaal. Afwisselend tussen de vele perspectieven, die op geen enkel moment verwarrend zijn, kom je beetje bij beetje te weten wat er gaande is. Ik vind de schrijfstijl van Anja Feliers ook geweldig. Ze heeft een vlotte pen en schrijft telkens met veel gevoel en emotie.

Terwijl ik me in de vorige boeken wat ergerde aan de hoofdstukken met Kathleen en haar mannen, is dat deze keer niet het geval. De verhaallijn van Kathleen is er nog steeds, maar neemt een minder prominente plaats in.

Het begon in 2011, en het is nog niet gedaan. Laat mij nog maar lang genieten van de verhalen van Anja Feliers. En ik zou zeggen: doe gewoon hetzelfde. Lees een boek van haar. 😉

❀❀❀

Recensie-exemplaar

Met liefde bezorgd

Kaat De Kock

❀❀❀

Luisterboeken

Aangezien ik heel wat luisterboeken gelezen heb, heb ik besloten dit in een aparte blog te gieten. Deze blog komt er heel binnenkort aan. 🙂

Liefs ❤
Kim

Uitgelichte afbeelding is afkomstig van canva.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: