Gezonder leven met MS | Beweging

Voldoende bewegen is zo belangrijk. Voor iedereen. Maar wat als je een chronische ziekte hebt, constant vermoeid bent en nog allerlei andere excuses? Eigenlijk geldt exact hetzelfde als je geen chronische ziekte zou hebben. Luisteren naar je lichaam en vooral niet luisteren naar zogenaamde fitgoeroes, personal trainers, … . Alleen JIJ kan beslissen, wat voor jou voldoende bewegen is en waar jouw grens ligt.

Als je begint met bewegen, leg de lat vooral heel laag. Kleine stapjes nemen en luisteren naar je lichaam. Ik ben zelf al heel vaak tegen de lamp gelopen omdat ik over mijn grenzen ga. Dan ben ik echt dagen knock-out. Daarom hamer ik er zo hard op om naar je lichaam te luisteren en niet te kijken naar adviezen van zoveel minuten/uren deze of die work-out te doen. Want misschien is die lat voor jou te hoog. 

In het pixeldagboek van mijn Structuurjunkie-dagboek houd ik bij of ik die dag genoeg bewogen heb. En ik leg de lat heel laag. Als ik een kwartiertje “Nederland in beweging” heb gedaan, is dat voor mij voldoende bewegen. Als ik een wandelingetje heb gemaakt, al is dat geen half uur, heb ik voldoende bewogen. Als ik met de fiets naar mijn ouders ben gereden (en weer terug), is dat voldoende bewogen. Als ik (grondig) gepoetst heb, hiermee wil ik zeggen dus stofzuigen-dweilen, heb ik voldoende bewogen. Want al die stappen die je daarnaast zet (zoals naar het toilet gaan, drinken uit de koelkast nemen, de trap nemen in plaats van de lift,…), is ook beweging. Lekker lage lat, maar dit is hetgeen wat werkt voor mij. Misschien kom ik niet aan de “aanbevolen” 30 minuten per dag of zoveel minuten intensieve beweging, maar dit zijn maar gemiddelden. Dat betekent hoegenaamd niet dat jij dat meteen moet (vol)doen. 

Mijn beweging waarvoor ik een “groen” vakje inkleur in mijn pixeldagboek:

  • Aflevering “Nederland in beweging” (15 minuten)
  • Workout uit de Boost!-app
  • Fietsen
  • Poetsen
  • Wandelingetje, ongeacht hoe lang of hoe kort

Ik leg mijn lat laag, met scha en schande geleerd, maar elke vorm van beweging, hoe klein ook, is goed voor jou. Of je nu traint voor een marathon of elke dag de trap neemt in plaats van de lift. Het is goed genoeg wanneer jij tevreden bent. 🙂

Een kleine disclaimer: ik ga zelf nog maar al te vaak over mijn grenzen heen, dus ik ben hierin zelf nog lerende. Maar al doende leert men, zegt een bekend spreekwoord. 😉

Liefs ❤
Kim

Uitgelichte afbeelding is afkomstig van canva.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: