Boekrecensies | Gelezen in december 2022

Hallelujah! In december had ik mijn oude vertrouwde leesflow weer helemaal te pakken. Ik had een soort van fear of missing out van kerstverhalen, dus daarvan heb ik er een heleboel verslonden. Om tegengewicht te geven aan de zeemzoetige kerstverhalen las ik ook enkele thrillers. Wat ik de laatste maand van het jaar las, lees je hier…

Het ging dus weer heel vlotjes met de leeskilometers. Ik heb in 2022 heel veel gelezen. Hoeveel boeken ik juist verslonden heb, lees je binnenkort in het jaaroverzicht van gelezen boeken in 2022.

Onbreekbaar | Marieke Damen | 2022 | HarperCollins | 368 pagina’s

Gelezen via bibliotheek

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Alexandra is een succesvolle zakenvrouw, maar in haar relatie met Maarten niet meer gelukkig. Ze besluiten een pauze te nemen om uit te zoeken wat ze nog voor elkaar voelen. Alexandra vertrekt met hun zoontje Max naar hun vakantiehuis aan de rand van de Veluwe. Al snel na aankomst wordt ze ontvoerd; Max blijft alleen in het huis achter…

Demi is een tiener vol toekomstdromen. Totdat ze zwanger raakt. Na een consult bij de abortuskliniek wordt ze klemgereden en in een busje gesleurd…

Alexandra en Demi kennen elkaar niet, maar worden samen gevangengehouden in een kamer die ze de ‘papegaaienkooi’ gaan noemen. Wie houdt hen daar? Waarom? En kunnen ze nog ontsnappen?

Mijn mening

Het verhaal heeft drie delen. In het eerste deel worden beide vrouwen ontvoerd, in het tweede deel kom je meer te weten over Alexandra’s verleden en in het derde deel gaan we verder waar het eerste deel is geëindigd.

Naast Alexandra en Demi lezen we ook over Jacob in 1992-1993. Wie of wat Jacob is en doet, komen we beetje bij beetje te weten.

Doorheen het eerste deel heb ik mezelf wat moeten doorslepen, maar zodra ik aan het tweede deel begon, vlogen de leesmeters als een TGV voorbij. Korte hoofdstukken in een afwisselend perspectief maakt dat je gewoon verder wilt blijven lezen. Wat ben ik achteraf gezien blij dat ik toch heb doorgezet.

Plotgewijs heeft Marieke Damen enkele verrassingen voor ons. Niets is wat het lijkt, maar de aandachtige lezer kon toch al één plot op voorhand voorspellen. Zo wist ik al hoe het echt zat met Alexandra en Max, want er klopte iets niet met de tijd.

Onbreekbaar is een spannende psychologische thriller. Ik raad wel aan om de liedteksten van Papegaaitje over te slaan, want voor je het weet zit je de godganse dag met Papegaaitje, leef je nog? in je hoofd. Oeps, te laat. 😀 😉

❀❀❀

Terroristenjager | Lionel D. en Annemie Bulté | 2021 | Lannoo | 316 pagina’s

Gelezen via KoboPlus

⭐⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

België 15 januari 2015. In Verviers vallen leden van de Speciale Eenheden binnen in een rijtjeshuis waar drie IS-terroristen broeden op een aanslag. Het vuurgevecht komt een week na de dodelijke aanslag op de redactie van Charlie Hebdo en is het begin van een terreurgolf in België en Frankrijk.

In de frontlinie staat hoofdinspecteur Lionel D. van het Speciaal Interventie Eskadron (SIE). Voor het eerst getuigt een lid van het eliteteam van de federale politie over zijn leven en werk. De loodzware opleiding, de inzet op leven en dood, de dagelijkse strijd tegen gangsters en geweldenaars. Hoe zijn gezin hem overeind houdt en hij tijdens de slopende oorlog tegen de terreur opnieuw vader wordt. En hoe de jacht op Abdeslam hem en zijn collega’s voorgoed verandert.

Mijn mening

Een boek over het elitekorps van de Belgische politie. Omwille van de veiligheid weten we als burgers niets over hen. Maar deze keer krijgen we een exclusieve inkijk in dit bijzondere korps.

Lionel D. is ex-lid van het elitekorps van het SIE (Speciale Interventie Eskadron, tegenwoordig is dit de DSU, Directie van Speciale Eenheden), dé veiligheidsdienst van België. Wanneer de lokale politie versterking nodig heeft, komen zij. Wanneer zij komen, worden de grootste bandieten de makste lammetjes. Ze speelden cowboy en indiaantje. Daarvoor hadden ze ook een jarenlange, loodzware opleiding gehad. Een opleiding waarbij enkel de sterksten overbleven. Totdat die opleiding niet veel meer voorstelde toen ze oog in oog stonden met de terroristen. Mannen die niet terugdeinsden en zich allesbehalve overgaven aan die gemaskerde mannen van het SIE. Het was geen cowboy en indiaantje meer. Het was oorlog.

Ondertussen heeft Lio, zoals Lionel in het boek genoemd wordt, de eenheid verlaten. Hij brengt het relaas van zijn carrière. Hoe hij als jonge knaap opgroeide in Brussel, hoe hij deelnam aan de loodzware selectieproeven, zijn eerste arrestatie, zijn drang naar actie, maar ook de slopende terreurjaren waarin hij zo goed als dag en nacht werkte.

Je leest als het ware de reconstructie van de inval in het huis in Verviers, de arrestatie van Abdeslam en het enkele dagen daarvoorgaande gevecht in Vorst. Je leest over de aanslag op Charlie Hebdo en het begin van het terreurgeweld in Europa. Uiteraard komen de aanslagen in Zaventem en Maalbeek ook aan bod.

Dit boek leest als een trein, als een regelrechte waargebeurde thriller. Je zit op het puntje van je stoel en denkt constant: dit boek moet uit!

Diep diep diep respect voor onze veiligheidsdiensten. Waar zouden we zonder hen staan? Diep diep diep respect voor die huidige mannen die nu hun leven riskeren voor de veiligheid van ons land. We weten als burgers niet wat er ondergronds allemaal afspeelt bij onze veiligheidsdiensten, maar ze staan ondanks alles toch maar klaar voor ons.

Dit boek laat een enorme diepe indruk na bij mij. Een grote aanrader!

❀❀❀

De kerstretraite | Annemieke Heller | 2022 | Eigen beheer | 51 pagina’s

Reeks: Kerst in Copperhill #1

Gelezen via KoboPlus

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Na vorig jaar gedumpt te zijn met kerst, weet Emma het zeker: dit jaar slaat ze het over. Ze boekt een huisje in het bos en brengt daar al werkend de feestdagen door.

Tenminste… dat is het plan. Maar is kerst echt te vermijden? Of brengt een onverwachte ontmoeting haar op andere gedachten?

Mijn mening

De kerstretraite is een vermakelijke kerstnovelle met een overdosis kerstmagie. Leuk geschreven en ideaal voor tijdens de kerstdagen.

❀❀❀

Kinderen eerst | Hilde Vandermeeren | 2022 | Volt | 100 pagina’s

Reeks: Home sweet home #1

Gelezen via KoboPlus

⭐⭐⭐

Korte inhoud

Alleenstaande moeder Jill vindt eindelijk de ideale woning waar haar twee dochters kunnen opgroeien. Maar na hun verhuizing loopt het niet helemaal zoals verwacht. Ze begint zich af te vragen of dit wel de beste keuze was voor haar kinderen. Die komen voor Jill immers op de eerste plaats. Gelukkig is haar nieuwe oppas er nog, die zich al snel onmisbaar maakt. Maar is die wel zo perfect als ze lijkt?

Mijn mening

Hilde Vandermeeren is geen onbekende auteur voor mij. Tussen 2012 en 2018 heb ik al haar alleenstaande psychologische thrillers graag gelezen. De boeken die ze samen met Walter Damen schreef, staan nog op de to read-list. Na een aantal jaren schrijfpauze keert ze terug met een driedelige reeks Home sweet home.

Kinderen eerst is het eerste deel. Het is een alleenstaand verhaal, dus het maakt niet uit in welk deel je begint.

Doorheen het verhaal bouwt de spanning op. Er gebeuren verrassende dingen en je begint zelf de puzzelstukjes bij elkaar te leggen. Of de puzzel op het einde wel klopt, is nog maar de vraag.
Toch vond ik het einde niet zo heel bijzonder. Ik had er meer van verwacht.

Desalniettemin heb ik wel genoten van dit verhaal. Het leest vlot en Hilde Vandermeeren heeft een aangename schrijfstijl. Ik ben blij dat ze terug verhalen schrijft en ben benieuwd naar de twee andere delen uit de Home sweet home – reeks. 🙂

❀❀❀

Langste.kerst.OOIT | Lisette Jonkman | 2022 | Luitingh-Sijthoff | 353 pagina’s

Gelezen via KoboPlus

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Waarom zou het niet elke dag Kerstmis kunnen zijn? Nederlandse feelgoodauteur Lisette Jonkman is terug met de hilarische kerstroman Langste. Kerst. Ooit. Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op eerste kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was. Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de stroom valt uit, een servet vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker. Op eerste kerstdag.

Mijn mening

Dit boek wordt bejubeld in boekenland. Ik was dus ook benieuwd naar het verhaal, maar was ook wel wat gespannen omdat mijn verwachting na al die lovende recensies toch hooggespannen was. Zal Lisette Jonkman ook mij meekrijgen in dit kerstverhaal?

Eerst wil ik al mijn hoed afnemen voor de hilarische humor van Lisette. Ik heb meerdere malen gelachen, gegrinnikt en gegniffeld. 😁 De pluim op diezelfde hoed is voor de opbouw van het verhaal. 7 keer hetzelfde (kerst)liedje/verhaaltje afraffelen, maar toch telkens een beetje anders. Je moet het als auteur maar doen. 👏

Ik had zelf wel een moeilijk momentje op de vierde eerste kerstdag. Daar verveelde de herhaling mij een beetje. Maar op het juiste moment kantelde het verhaal in de goede richting en las ik gewoon verder.

De personages zijn karaktervol geschreven. Het is een gevarieerde bende, maar Noëlle maakt de grootste ontwikkeling door. De kerstsfeer spat van het papier af. Dit is wat men een kerstverhaal noemt.

Ik vond het een heel goed boek. Lisette Jonkman schrijft hilarisch, beeldend en wist me op het juiste moment bij de les te houden door de eindeloze herhaling te kantelen naar ik-wil-toch-echt-wel-weten-hoe-dit-afloopt…

❀❀❀

Niemand mag met kerst alleen zijn | Marloes Berghege

2022 | Luitingh-Sijthoff | 121 pagina’s

Gelezen via KoboPlus

⭐⭐⭐

Korte inhoud

Niemand mag met kerst alleen zijn, punt. Toch besluit Josien een jaartje over te slaan als ze de dag voor kerst gedumpt wordt door haar jeugdliefde. Iedereen – inclusief Josien – is verbaasd, want hoe kan een kerstaholic als zij nou kerst overslaan? Kan ze dan niet ná de kerst beginnen met haar soloretraite? Nee. Josien is vastbesloten. Dit is wat ze nodig heeft om haar nieuwe leven als *slik* single op koers naar succes te zetten. Deze kerst brengt ze in haar eentje door. Althans, dat is de bedoeling… Want een kerst alleen doorbrengen blijkt lastiger dan gedacht. Vrienden, familie, een kerstkoor, zelfs een hond in een roze trainingspak; de wereld lijkt haar maar niet met rust te willen laten. Tot grote frustratie van Josien. Haar kerst lijkt een grote mislukking te worden. Maar is dat wel zo? Is een kerst alleen wel écht wat ze nodig heeft – of wil?

Mijn mening

Het verhaal is een aaneenschakeling van bizarre, grappige en ontroerende momenten. Je voelt de boodschap van kerst. Doordat het filmisch geschreven is, leest het verhaal makkelijk weg. Josien maakt in het verhaal een mooie ontwikkeling door, wat voor ontroerende momenten zorgt. De andere personages zijn karaktervol geschreven, vooral bomma en bompa kan ik me zo voorstellen.

Toch vond ik sommige acties van Josien niet zo logisch. Als je een kijkgat in je deur hebt, kijk je toch eventjes als je nog geen 5 minuten ervoor gestoord werd door bv. een kerstkoor? 🤔

Deze novelle is een mooi verhaal. Het is beeldend geschreven, met een touch van kerst. Het leest lekker weg, dus ideaal voor de kerstdagen. 🙂

❀❀❀

De wensenwinkel | Chantal Claassen en Saskia M.N. Oudshoorn

2022 | Zomer & Keuning | 292 pagina’s

Gelezen via KoboPlus

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

In ‘De wensenwinkel’ van Chantal Claassen en Saskia M.N. Oudshoorn beginnen beste vriendinnen Claire en Josie een wensenwinkel. De knappe aannemer Stijn verbouwt een oude naaisalon tot een winkel, en daarna stromen de wensen al snel binnen. De winkel is zo’n groot succes dat ze meer handen nodig hebben. Het liefst die van een man… Kan de knappe soapster Jim de vriendinnen helpen?

Mijn mening

Het verhaal wordt verteld in een afwisselend perspectief. De vier hoofdpersonages komen aan bod en we kijken mee in hun hoofd. Ondanks dat het vier personages zijn, vormt dit geen probleem. Ze zijn alle vier zo verschillend in karakter, dat het niet verwarrend wordt.

De schrijfstijl van het duo is vlot en toegankelijk. Sommige lezers kunnen raden wie welke karakters schreef, maar omdat ik niet helemaal bekend ben met hun schrijfstijl, kan ik het niet raden. Al merk je wel een miniem verschil tussen de stijlen, maar dit is allesbehalve storend.

De wensenwinkel is een heerlijk, verwarmend, ontroerend verhaal. Het gaat over eenzaamheid, vriendschap, liefde en jezelf terugvinden. Wat mij betreft kan dit verhaal verfilmd worden en de nieuwste kerstfilm voor de lage landen worden.

Ik heb dus genoten van dit mooie verhaal. Het duo Claassen-Oudshoorn mag nog meer mooie verhalen schrijven. 🙂

❀❀❀

Een woord te veel | Hilde Vandermeeren | 2022 | Volt | 105 pagina’s

Reeks: Home sweet home #2

Gelezen via KoboPlus

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Cynthia heeft geweldig nieuws gekregen: ze is uitverkoren om mee te doen aan een nieuwe realityshow en dat zal haar leven naar een nieuw niveau tillen. Er zullen deuren opengaan die voor iemand als zij anders gesloten zouden blijven. In haar relatie gaat het helaas minder goed. Haar man doet de laatste tijd afstandelijk en ze vermoedt dat hij vreemdgaat. Ze besluit om op onderzoek uit te gaan, maar stuit daarbij op iets wat ze niet had verwacht. Ineens staat niet alleen haar relatie op het spel, maar ook haar leven.

Mijn mening

In dit verhaal is er meer onderhuidse spanning te lezen dan in het eerste deel. De antagonisten worden zo beschreven dat ze allemaal wel iets te maken kunnen hebben met Cynthia’s onderzoek en de moord. Toch is niet alles wat het lijkt.

Dit was weer een vanoudse, vertrouwde Vandermeeren. Ik las haar stand alones al heel graag en ook dit verhaal heb ik graag gelezen. 🙂

❀❀❀

Ramkoers naar romantiek | Vanessa Gerrits | 2022 | Loft Books | 98 pagina’s

Reeks: Cupid-o-scoop #1

Gelezen via KoboPlus

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Toen Samantha aan de slag ging bij het toonaangevende vrouwentijdschrift Lyf & Styl, dacht ze haar droombaan te hebben gevonden. Nu schrijft ze al een poos de horoscoop, maar daar raakt ze langzamerhand op uitgekeken. Wanneer ze de hoofdredacteur vraagt om een grotere uitdaging, biedt die haar een mooie kans. Het tijdschrift wil de horoscooprubriek uitbreiden met een column over de nieuwe datingapp Cupid-o-scoop, die gebruikers aan elkaar koppelt op basis van hun sterrenbeeld. Aan Samantha de eer om de app te testen en te schrijven over haar dates. Om haar carrière een boost te geven stemt ze in. Al blijft ze sceptisch over horoscopen; ze mag ze dan wel schrijven, ze gelooft er eigenlijk niet in. Want het is onzin om te denken dat ze door middel van een liefdeshoroscoop de ware vindt, toch?

Mijn mening

Vanessa Gerrits is een Vlaamse auteur, maar het viel me snel op hoe vernederlandst de schrijfstijl is. Het bekendste woord is ‘hartstikke’, een woord dat we in Vlaanderen niet gebruiken. Komt dit door de Nederlandse redactie / uitgeverij? Aangezien ik zelf al half vernederlandst ben in de keuze van mijn boeken, stoorde dit me helemaal niet. 🙂

Naast de vernederlandste schrijfstijl – waar nogmaals voor alle duidelijkheid niéts mis mee is – is het ook een schrijfstijl met humor. Vanessa Gerrits schrijft zo leuk! Ze zet ook een realistisch beeld neer van het leven. En hoera voor single personages die geen alcohol drinken. Een personage waarin ik me echt herken. 😁

Qua creativiteit kan Vanessa Gerrits er ook wat van. De fictieve plaatsnamen zijn echt goed bedacht. En wat dacht je van de originaliteit van deze reeks? Astrologie meets nuchterheid.

Ik heb genoten van dit fijne verhaal. Ik ben ook hartstikke (😉) benieuwd naar de andere delen. Het was een top verhaal om mijn leesjaar 2022 mee af te sluiten. 👍

❀❀❀

Recensie-exemplaren

Dubbele boeking

Fiona Gothfield

Een kerst vol muziek

Sandra J. Paul

Liefs ❤
Kim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: