Boekrecensie | Een kerst vol muziek – Sandra J. Paul

Dit is het eerste verhaal dat ik lees van auteur Sandra J. Paul. De eerste kennismaking en wat voor één…

Een kerst vol muziek | Sandra J. Paul | 2022 | Hamley Books | 51 pagina’s

Gelezen via e-reader (recensie-exemplaar)
Het boek is ook te lezen via KoboPlus
.

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Sara vlucht al haar hele leven weg in muziek. Als klein meisje geraakte ze geobsedeerd door de prachtige klanken van de cello, die ze later leerde bespelen dankzij de hulp van haar toegewijde leraar. Dan komt Sem in haar leven, die net als zij goed is op de cello, en samen met haar aan het repeteren slaat voor een kerstconcert. Hij wordt al gauw de belangrijkste figuur in haar leven en Sara gelooft oprecht dat haar toekomst met hem verzekerd is. Maar vlak voor het optreden loopt het helemaal fout. Sara pikt haar leven weer op, maar ze kan het voorval met Sem nooit echt uit haar hoofd zetten. Het blijft haar leven domineren, wat ze ook doet en waar ze ook gaat. Tot ze twintig jaar later op een koude, winterse avond, de klanken van een cello uit een huis hoort komen. Dat geluid brengt haar verleden weer aan het oppervlak. Sara is vastberaden om het gebeuren voor eens en voor altijd achter zich te laten, maar zal ze daar ooit echt in slagen?

Mijn mening

Sara is een prille veertiger, bespeelt vol passie een cello en reisde hiermee de wereld rond met het orkest. Toch blijft ze zich schuldig voelen over een voorval dat 20 jaar geleden plaatsvond.

Het verhaal is vooral beschrijvend. Vanuit het ik-perspectief neemt Sara je mee in haar hoofd en haar leven. Afwisselend tussen heden en verleden lees je meer over haar. Het is een verhaal van vergiffenis, loslaten en muziek. Heel veel muziek, want het is niet het woord kerst uit de titel dat het belangrijkste is, maar wel het woord muziek. Kerst is enkel een setting, een decorstuk, waardoor het niet meteen een echt romantisch kerstverhaal is. Het draait om de muziek, om de cello en om de onderliggende boodschap.

Ik vind de schrijfstijl van Sandra J. Paul verrassend goed. Het leest enorm vlot. Mijn haat-liefdeverhouding met novelles is met dit verhaal aan de kant van de liefde beland. Dit zijn de novelles die ik graag lees, waar ik niet het gevoel heb dat ik iets mis omdat het verhaal afgeraffeld wordt om binnen het aantal woorden te blijven.

Een kerst vol muziek is geen typisch kerstverhaal. Ik zou het zelfs niet meteen als kerstverhaal bestempelen. Het is wel een mooie novelle, die enorm vlot leest en een heel goede schrijfstijl heeft. Het was mijn kennismaking met de auteur en ik weet zeker dat dit niet het laatste verhaal van haar hand is dat ik zal lezen.

Met dank aan uitgeverij Hamley Books voor het recensie-exemplaar.

Liefs ❤
Kim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: