Boekrecensie | Chronisch genezen ~ Goed leven met MS – Dirk Nielandt

Toen ik dit boek in de najaarcatalogus van uitgeverij Vrijdag zag staan, wist ik al dat ik het wilde lezen. Ik zei ook snel “ja, ik wil” op de vraag van de uitgeverij of ik het boek wilde lezen. Ondertussen heb ik het boek gelezen…

Chronisch genezen ~ Goed leven met MS | Dirk Nielandt

2022 | Uitgeverij Vrijdag | 355 pagina’s

Gelezen via recensie-exemplaar

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Alles in Dirk Nielandts leven liep op rolletjes tot multiple sclerose bij hem werd vastgesteld. De diagnose sloeg in als een bom. Het was het begin van een kronkelig pad met veel hobbels, verrassende wendingen en een onzeker einde. Een chronische ziekte betekent echter niet dat het leven stopt. Dirk is ervan overtuigd dat je met de juiste aanpassingen in je levensstijl (en wat lef en verbeelding) een auto-immuunziekte kan afremmen of voorkomen. Terminaal gezonde mensen houden aan dit boek evenzeer waardevolle inzichten over.

Mijn mening

Dirk Nielandt is een schrijver in hart en nieren. Hij heeft talloze kinderboeken geschreven en voor voldoende vertier gezorgd door scenario’s af te leveren van bekende tv-programma’s. Het bekendste is misschien wel de VTM-soap Familie, wat hij regelmatig aanhaalt in het boek. Hij leefde een zorgeloze bestaan tot MS ongevraagd zijn leven binnendrong. De diagnose was ook navenant: primair progressieve MS (PPMS). Dit is de zeldzaamste vorm, aangezien maar zo’n 10 à 15 % van personen met MS hieraan lijden. Ter vergelijking: ik heb relapsing remitting MS (RRMS), de meest voorkomende vorm.

Net als bij alle soorten MS is er geen medicijn beschikbaar dat de ziekte geneest. MS is tot op heden ongeneesbaar. Men kan MS wel afremmen en tevens symptoombestrijding doen. Deze weg sloeg Dirk dan ook in, maar daarnaast zocht hij ook naar alternatieve middelen. Wat hij allemaal (niet) uitprobeerde, legt hij haarfijn en met humor uit in dit boek.

Het eerste thema dat Dirk aansneed, was voeding. Meteen het grootste thema, want over voeding is er al veel gezegd, geschreven, geleuterd en mis gecommuniceerd. Tegenstrijdige adviezen en niemand weet nog wat goed is. De basis kent iedereen, maar is zuivel nu wel of niet goed? Mag ik eieren eten? En wat met vlees? Het blijft één groot vraagteken en het is zeker geen one size fits all.

Geruisloos gaat het thema voeding over in het thema supplementen en pijnstilling. Andere thema’s zijn bv. beweging, stress, adem, spiritualiteit, … Dirk heeft veel geprobeerd, veel geld uitgegeven en het proefkonijn gespeeld voor chronisch zieken. Al moet er wel gezegd worden dat iedereen anders kan reageren op de methodes.

Ik vond het een zeer interessant boek om te lezen. Ik ben dan ook helemaal mee met het thema, aangezien ik MS zelf dagelijks meesleur. Het is naar mijn gevoel vooral een boek voor chronisch zieken en mensen die geïnteresseerd zijn in gezondheid. Maar ik zou zeggen: lees het en oordeel zelf. 🙂

Met dank aan uitgeverij Vrijdag voor het recensie-exemplaar.

Liefs ❤
Kim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: