Gezonder leven met MS | Voeding

De eerste stap naar een gezonder leven met MS is mijn voeding onder de loep nemen. Het kwam er niet zo positief uit. Ik weet dat gezond eten belangrijk is. Voor iedereen. We hebben allemaal de voedingsdriehoek geleerd, maar het is veel moeilijker toegepast dan men denkt. Ongezond eten, boordevol suiker en vet, is nu eenmaal heel lekker. Ongezond eten is nu eenmaal heel gemakkelijk als je geen energie hebt om te koken (dacht ik!). Ongezond eten is ook niet verboden, maar je lichaam heeft veel meer baat bij voedzaam, en dus gezond eten. 

Sinds eind oktober 2021 veranderde ik al enkele oude gewoontes naar nieuwe gewoontes. Ik eet nog steeds chocolade, frietjes, … maar ik eet daarnaast ook gewoon voedzamer. Gewoon kleine dingen veranderen is de beste methode om een nieuwe gewoonte aan te leren. Diëten (alle soorten, dus ook koolhydraatarm, proteïne, …) of ineens cold turkey stoppen met ongezond eten werkt eerder averechts. Dat houd je nooit of te nimmer vol. Bedenk daarbij ook of je tot op je sterfbed alleen maar wortelen wil eten of toch liever lekker en voedzaam wil eten, met af en toe ongezonde dingen? 

Nu, wat veranderde ik al in deze periode van een dikke 3 maanden?

Ontbijt
Wat is het gemakkelijk om gewoon gesuikerde cruesli en melk in een kom te gooien. Nog wat (sinaas)appelsap erbij en je hebt je portie suiker voor de komende week al binnen. Ondertussen ben ik overgeschakeld op granola, havermout en muesli. Ik voeg er kwark bij toe, dit kan gewone naturel kwark zijn, maar ook de Optimel-smaakjes. In deze Optimel-smaakjes zit er geen vet en heeft 0 gram toegevoegde suiker. Zelfs een ik-lust-enkel-yoghurt-met-smaakje-maar-wel-vol-suiker-eter als ik, kan niet meer zonder de kwark en de Optimel-smaakjes. Wekelijks kom ik de AH buiten met enkele bakken kwark. Of gewoon warme havermoutpap, met melk (of een vervanger) en fruit. Mmm, lekker! 

Ik voeg dus altijd fruit toe aan mijn ontbijt. Vers (voorgesneden) fruit, peer, appel, banaan, mandarijn, kiwi, … (afhankelijk wat in de koelkast ligt) of diepvriesfruit, altijd is er fruit te vinden bij mijn ontbijt.

Als drank heb ik de (sinaas)appelsap al veranderd in thee of koffie (met halfvolle melk). Suiker deed ik al sowieso nooit in koffie. In thee af en toe als ik even een suikerdip heb, maar tegenwoordig doe ik honingvervanger in mijn thee als ik het wil zoeten. 

Volkoren
“Witte” producten heb ik vervangen naar volkoren producten. Zo eet ik volkoren brood, volkoren wraps, volkoren pasta, … Enkel bij brood is het woord “volkoren” beschermd. Als je in de supermarkt dus een volkoren brood koopt, weet je ook echt dat het volkoren is. Als je volkoren brood bij de bakker koopt, moet je het even navragen aan de bakker. Bij de andere producten is deze naam niet beschermd en is het een kwestie van etiketten vergelijken. Dan kijk je naar het aantal vezels. Vergelijk ook enkel dezelfde productgroep. 

Groenten
Ik trap een open deur in als ik zeg dat groenten gezond zijn. Iedereen weet dit. Toch eten we met z’n allen nog veel te weinig groenten. Ik ook. Ik probeer dus meer groenten te eten. Zo verorber ik snoeptomaatjes bij mijn lunch. Of ik maak soep klaar. Of ik voeg rode kidneybonen of (ongezoete) maïs toe aan de groenten. Al moet ik ook bekennen dat ik hierin nog enorm kan groeien. 

Tussendoortjes
Voorverpakte koeken zijn enorm handig (en lekker!), maar bevatten ook veel suiker en vet. Mijn tussendoortjes zijn bv. fruit of ongezouten noten/pinda’s. Of ik eet een plakje bananenbrood, chocoladebrood, cake, … Ik maak deze zelf (ik gebruik geen boter of suiker, zoet voornamelijk met banaan of appelmoes 0%) en ik vries de plakjes in. Op werkdagen neem ik een plakje uit de diepvriezer, doe het in een doosje en tegen mijn pauze is het ontdooid. Dit is zo lekker, maar als je de suikerrijke cake gewoon bent, is het even wennen. 

Wat ook enorm lekker is, is Optimel vanille vla. Net als de kwark, is hier ook 0% vet en 0 gram suiker aan toegevoegd. En eerlijk, ik proef amper verschil. 

Water drinken
Ik drink veel te weinig. Enkele maanden geleden heb ik een waterfles met een rietje gekocht. Hierdoor drink is sowieso meer dan voorheen. Nog niet de “aanbevolen” hoeveelheid, maar in ieder geval al meer dan voorheen. Ik drink voornamelijk (bruis)water. 

Alcohol
Het is algemeen geweten dat alcohol veel suiker en calorieën bevat. Ik heb ook al weken geen alcohol meer gedronken. Maar meer daarover in een aparte blog. 🙂

Ongezond… als ik er zin in heb
Maar dat betekent niet dat ik geen chocolade, frietjes, ijsjes, … meer eet. Ik eet het nog altijd. Als ik er zin heb. En dit is dus niet dagelijks. Als er iemand trakteert, zal ik altijd iets nemen. Als ik er zin in heb. 

En nee, het gaat nog niet perfect. Helemaal niet. Maar het hoeft ook niet perfect. Goed is goed genoeg. 😉

Liefs ❤
Kim

Uitgelichte afbeelding is afkomstig van canva.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: