Het dagboek van een MS-patiënt in coronatijden #5

Het was me een weekje wel. Ik kwam voor de eerste keer in 3,5 week weer buiten, in de zin van verder dan mijn eigen huis, kreeg een paar rekeningen in de bus, … en oh ja, het was ook Pasen! Lees je mee? 🙂

Zaterdag 11 april 2020

Het is weer een heerlijke dag! Het zonnetje schijnt weer volop. Ik geniet weer van een boek en ’s avonds is het tijd voor BBQ. 🙂

Het aantal ziekenhuisopnames neemt af, het aantal klagers en zagers neemt toe. Man, wat is me dat?! Je hoeft Facebook maar te openen en daar is het eerste geklaag al. Je hoeft het eerste beste krantenartikel over corona te openen en hopla, weer geklaag en gezaag. En weet je wat? Het ziet er nog niet naar uit dat dit snel voorbij gaat zijn. Als je tussen de lijnen leest wat Steven Van Gucht, Erika Vlieghe of Marc Van Ranst zeggen in interviews… Ze zijn ons aan het klaarmaken voor nog langere maatregelen (dan 3 mei). De kans op een tweede of derde golf is groot. Ik begin de hoop op onze vakantie in Duitsland dit jaar stilletjesaan te verliezen. Het zij zo, want gezondheid is nog altijd prioriteit.

Zondag 12 april 2020

Vandaag is het Pasen. Vandaag even uit mijn lood geslagen door een sterfgeval (niet-Covid19) in de vriendenkring van mijn ouders. Het leven is zo broos. Gezondheid is zo belangrijk. Genieten van het hier en nu, niet te veel terugkijken, niet te veel in de toekomst kijken.

Ik zet een foto op Instagram (volg je me al? @kim.leeft) en deel het op Facebook (@kim.leeft). Ik raap geen paaseieren meer, die liggen gewoon in de snoepkast, maar ik raap wel “kleine gelukjes”.

’s Avonds heb ik nog een leuk online gesprek via WhatsApp met een vriendin. Kleine gelukjes. 😉

Toch vrees ik nog voor het ergste. Meer en meer mensen lappen de maatregelen aan hun laars. Het is prachtig weer, dus Jan en Alleman trekken er op uit. Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt nog maar een keer: het is nog te vroeg om de maatregelen te versoepelen. Hij “dreigt” zelfs met een Wuhan-style lockdown. Dit betekent dat je enkel buiten mag voor boodschappen, medische hulp en werken in essentiële beroepen. Geen wandelingen meer, geen fietstochten meer, … nog meer depressieve mensen. Ik word echt verdrietig en ik mijd de journaals weer. Ik krijg een déjà-vu gevoel naar het weekend van 14-15 maart, toen er ook zo’n domme mensen waren die weer per sé buiten moesten zijn… BLIJF IN UW KOT!

Maandag 13 april 2020

Tweede Paasdag. En ineens 10 °C minder. Zullen de mensen nu wel in hun kot blijven?

Na een weekendje “niets doen”, heb ik weer een aflevering Nederland in beweging gedaan. Ik heb er vaak geen zin in, maar ik geef mezelf een schop onder m’n kont en begin er toch aan. Achteraf ben ik des te blijer dat ik toch iets van beweging heb gedaan.

Dinsdag 14 april 2020

Het wordt saai. Mijn dagen zien er hetzelfde uit. Toch verveel ik me niet. Ik weet altijd wat te doen.

Oh ja, mag ik ook even een tip geven. Jackie van Laren (de auteur van Duingras en Thuiskomen) schrijft dagelijks een vervolgverhaal op Facebook. Ik heb dan ook vandaag 26 hoofdstukken gelezen, zover is ze al gekomen, en ik ben van plan om ze verder te volgen. Een heel leuk, onvoorspelbaar verhaal. Ook collega-auteur Petra Vollinga schrijft een vervolgverhaal op Facebook. Ik ken haar boeken nog niet, maar dit vervolgverhaal smaakt naar meer. 🙂

Woensdag 15 april 2020

Vandaag is de Nationale Veiligheidsraad samengekomen. Ze besloten de maatregelen, zoals verwacht, te verlengen tot en met zondag 3 mei. Bewoners van residentiële instellingen (rusthuis, verzorgingstehuis, …) mogen één bezoeker ontvangen onder strenge voorwaarden. (n.v.d.r. een dag later heeft de Vlaamse regering z’n staart al terug ingetrokken. Het is nog te vroeg.) Dit leidde tot een grote verontwaardiging van de sector en zelfs de experten vielen uit de lucht. Er is dus iets misgelopen in die communicatie. De tuincentra en doe-het-zelf-zaken mogen ook weer open onder dezelfde voorwaarden als voedingswinkels. En het meest ingrijpende is misschien wel dat massa-evenementen tot en met 31 augustus verboden zijn.

Voor het eerst in 3,5 week heb ik de vierkante meters van ons huis en onze tuin “overtreden”. Ik ben namelijk met de fiets naar de bib gereden om mijn boeken af te halen. 😉

Toen ik voor de eerste keer weer buitenkwam, stond ik eigenlijk versteld van hoeveel volk er buiten was. Ik heb nog nooit zoveel volk (vooral fietsers en voetgangers) in ons straat gezien, dan nu. Het is wel een momentopname geweest, want toen ik terugkwam, was het heel rustig. Ook in het dorp vond ik het niet veel rustiger dan een doodgewone namiddag. Ik moet wel zeggen, de social distancing werd gerespecteerd.

Vandaag heb ik ook een aflevering Nederland in beweging gedaan. Niets nieuws onder de zon dus.

Donderdag 16 april 2020

Ik krijg een mail van Studio 100. Normaal gezien zouden we in mei naar de musical 40-45 gaan, maar zoals verwacht gaat dit massaspektakel niet door. De naam zegt het zelf al: massaspektakel. Alle massa-evenementen zijn verboden tot en met 31 augustus. Het komt dus niet als een verrassing, meer zelfs, ik zat op die mail te wachten. 😉

Donderdag poetsdag, dus in de weer geweest met stofzuiger en stofdoek.

Vandaag zit er weer een gepeperde rekening in de bus. Ze zijn in het ziekenhuis in gang geschoten met de facturatie van november 2019. Dit betekent dus de factuur voor de VEP- en (S)SEP-onderzoeken, MRI hersenen, MRI cervicale, de raadpleging én de daghospitalisatie voor de lumbale punctie. Gelukkig heeft het ziekenfonds en de hospitalisatieverzekering al een deel betaald, maar toch is het nog een gepeperde rekening.

In de namiddag eventjes buiten in de tuinstoel gezeten met een boek, maar naar binnen gevlucht omdat er een paar duiven constant heen en weer vlogen, rakelings langs mijn hoofd. Ik heb het al niet op vogels en zeker niet op duiven.

Vrijdag 17 april 2020

In de voormiddag heb ik op de webshops van Lola & Liza, C&A, … rond gesurft. Ik wil nieuwe kledij kopen, maar om de juiste kledingmaat aan te vinken, vind ik moeilijk. Die maten zijn overal anders. Daarnaast wil ik ook telkens kijken of er niets mis is, een scheurtje, een vuile plek, … Ook dat is niet mogelijk via een webshop, want je hebt geen controle op wat ze opsturen. En als het dan niet past, moet je alles weer terugsturen. Pff, nee dank u. Ik wacht wel totdat de winkels terug open zijn om te gaan shoppen. En ook niet meteen, want dat zal wel weer een volkstoeloop worden, …

Net als gisteren heb ik vandaag ook weer een aflevering Nederland in beweging gedaan. Ik merk trouwens al een verschil met de eerste keer. Alles gaat nu precies veel vlotter. 🙂

In de namiddag heb ik me weer in de tuinstoel genesteld met een boek. En ’s avonds was het weer tijd voor een BBQ. 🙂

Blijf goed voor jezelf en voor elkaar zorgen. Ik blijf het zeggen: elke dag die geweest is, hebben we gehad en is ook een stapje dichter bij het einde van deze ellende (als iedereen tenminste de maatregelen goed opvolgt) . 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: