Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) – Astrid Harrewijn

Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) | Astrid Harrewijn | Boekerij | 2016 | 299 pagina’s

Korte inhoud

Sommige dingen doe je gewoon niet als je halverwege de dertig bent. Zoals je veilige vaste baan, je huis in Limburg en het vooruitzicht van een bruiloft inruilen voor een tijdelijke baan bij het Van Gogh Museum in Amsterdam. Noor doet het wél, tot verdriet van haar ouders en vriend. Ze betrekt samen met haar jongere zusje Kiki en studievriend Joost een verwaarloosd pandje aan de Herengracht. Kiki is bewust single, het zwarte schaap van de familie en ziet de wereld als haar speeltuin. Ze werkt voor Jeff Koons en brengt zijn spraakmakende tentoonstelling naar het Stedelijk. Joost, een vriendelijk maar ietwat stoffige vrijgezel werkt als adviseur bij het Rijksmuseum.

Noor, Kiki en Joost delen lief, leed en de voordeur met elkaar en kennen maar één harde regel: thuis wordt er niet gesproken over het werk op het Museumplein. Terwijl het huis een verbouwing ondergaat, ontdekt Noor zichzelf, de waarde van vriendschap, en een groot schandaal in de kunstwereld. Kortom: ze ontdekt het leven.

Mijn mening

Noor werkt in het Van Gogh museum in Amsterdam. Ze heeft haar baan in het Bonnefantenmuseum in Maastricht voor even verlaten en heeft zowat een lat-relatie met haar jeugdliefde Ewald die in Limburg is gebleven. In Amsterdam woont ze in een kruipkot. Alles verandert wanneer haar zusje Kiki voor een project weer in Nederland is en ook als haar studievriend Joost voor haar neus staat. Ze besluiten om samen een huis te huren, klusjesman Gijs moeten ze er wel bijnemen. Daarnaast heeft Noor haar handen vol met een nieuwe tentoonstelling in het Van Gogh museum, maar vooral met zichzelf. Als er dan ook nog eens een schandaal in de kunstwereld op de loer ligt, beseft Noor wat het echte leven is…

Je zet je neer, je begint te lezen en voor je het weet, zit je vele pagina’s verder. Astrid Harrewijn sleept je met haar schrijfstijl mee door het boek. Je moet en zal het zo snel mogelijk uitlezen. Zelfs de “kunstdialogen” weet ze op een goede manier voor niet-kunstzinnigen (zoals ik) te brengen. Weer wat weetjes over Van Gogh en soortgenoten rijker. 🙂

Als ik heel eerlijk ben… Ik heb dit boek al meerdere malen meegenomen uit de bib en ongelezen terug binnengebracht. Wat een uilskuiken ben ik toch, want dit boek is echt heel goed. Beter laat dan nooit, zeker? 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: