Recept: Basiscake

Ik had zin in cake. Ik wou eerst gewoon “uit een pakje” waar je enkel water moest toevoegen. Bij Albert Heijn hebben ze dat, voorbeeld hiervan zijn de bakmixen van Homemade. Alleen… deze hebben ze niet in onze Albert Heijn. Bij een andere bakmix moet je nog boter en zo toevoegen, waardoor je het evengoed helemaal zelf kunt maken.

Dit recept is de basiscake, afkomstig uit het receptenboekje dat mijn ouders kregen bij de aankoop van onze oven. Dit dateert al van 1993, zolang staat de oven al in onze keuken. Ik heb het recept wel een beetje aangepast, want normaal is het 200 gram suiker/boter/bloem, maar omdat een pakje boter 250 gram is, was er altijd overschot. Het is niet dat we dagelijks deze boter nodig hebben, dus om verspilling tegen te gaan, zijn de hoeveelheden (in gram) aangepast.

Ik gebruik de keukenrobot, een soort “KitchenAid” avant la lettre. Uiteraard kan dit ook met gewone mankracht (of vrouwkracht). 😉

Benodigdheden

  • 250 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 gram ongezouten boter
  • 4 eieren
  • 250 gram zelfrijzende bloem
  • 1 theelepel zout

Stappenplan

1 . Verwarm de oven voor op 160 °C. Ik doe deze stap eigenlijk bij stap 5, dan is de oven net voorverwarmd als het beslag klaar is om de oven in te gaan.

2. Meng de suiker, de vanillesuiker en de boter tot een massa.

3. Voeg de eieren één voor één toe. Dus: ei toevoegen, mixen, ei toevoegen, mixen, …

4. Zeef de zelfrijzende bloem en het zout.

5. Voeg de gezeefde bloem en zout in enkele keren toe aan het beslag. Dus: enkele lepels bloem, mixen, enkele lepels bloem, mixen, … (Dit is ook de stap waar ik onze oven opzet om voor te verwarmen.)

6. Het beslag is klaar om de bakvorm te doen! 🙂

7. Doe het beslag in een ingevette bakvorm. Ik vet deze in met bakboter. Ik voeg ook nog wat bloem op de bodem, zodat het zeker niet blijft plakken.

8. Zet de bakvorm in de voorverwarmde oven. Bij onze oven is dit zo’n uurtje. Dit kan echter variëren van oven tot oven. Om te controleren of de cake al goed gebakken is, steek ik een tandenstoker in het deeg. Als de tandstoker er droog uitkomt, is de cake klaar.

9. Alles opruimen. Moet jammer genoeg ook gebeuren… 😉

10. De allerleukste stap: PROEVEN! 🙂

Variatietip

Dit is een basiscake. Als ik chocoladecake maak, voeg ik bij het beslag enkele lepels cacaopoeder toe. Of als ik een marmercake maak, splits ik het basisdeeg in twee. Het ene beslag doe ik dan al in de bakvorm, van het andere beslag maak ik chocoladebeslag. Dan voeg ik dat toe in de bakvorm, spatel er nog wat door zodat de twee beslagen (zeg je dat zo?) gemengd zijn.

SMAKELIJK!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: