Chronisch ziek, medicatie en gewichtstoename

Ik zie het zo vaak gebeuren, maar het wordt even vaak genegeerd: gewichtstoename bij chronisch zieken. Ik merk het bij mezelf ook en ik kan zeggen dat ik dit niet altijd even plezant vind. 

De afgelopen jaren ben ik regelmatig van kledingmaat veranderd. Mijn kledingmaat ging naar boven. Van S naar M naar L. Het kost me dan ook behoorlijk wat moeite om me dit niet aan te trekken en mezelf goed genoeg te blijven vinden. 

Medicatie

Als je geen medicatie hoeft te nemen, kan je er het best zo ver mogelijk van wegblijven. Medicatie om MS te remmen of de symptomen te bestrijden zijn geen snoepjes en al behoorlijk zwaar te noemen. De bijwerkingen zijn dan ook navenant. 

Om MS te remmen, gebruik ik Copaxone 40mg. Ik spuit me 3x/week subcutaan in. Om de zenuwpijn te bestrijden gebruik ik Lyrica 75mg. Beide medicijnen hebben als bijwerkingen gewichtstoename, geclassificeerd onder het kopje “vaak”. Ook al zegt de prof dat hij gewichtstoename bij Copaxone ‘nog nooit van gehoord heeft’, toch wijt ik het daaraan. De trage, maar gestage gewichtstoename is namelijk evenredig begonnen met mijn MS-leven. 

Beweging

Door MS en de immense vermoeidheid lukt het me vaak niet om voldoende te bewegen. Ik voel de energie zo wegglippen als ik beweeg. Het bekende zinnetje “je krijgt energie van te bewegen” gaat niet op voor mij. Ik probeer uiteraard wel te bewegen. Zo probeer ik zo vaak mogelijk de trap te nemen, maar soms lukt het me gewoon niet. 

Voeding

Wanneer je gewicht zegt, denk je automatisch aan voeding. Het is uiteraard ook een belangrijk onderdeel in een gezonde levensstijl. Ik probeer ook gezond te eten, maar wat doe je als je amper nog energie over hebt om pasta te koken? Wanneer het uit je tenen moet komen om iets gezonds op tafel te zetten? Ik koop dus vaak kant- en klaarmaaltijden, waarbij ik echt wel let op de samenstelling. De Boost!-app helpt me hier echt mee verder. Dank aan Celien (van Healthy Habits).

Zelfbeeld

Mijn zelfbeeld is niet optimaal. Als ik foto’s van mezelf bekijk of in de spiegel kijk, moet ik me soms inhouden om niet van mezelf te walgen maar met liefde naar mijn lichaam te kijken. Ik besef ook dat mijn beeld over mezelf anders is dan het beeld dat iemand anders over mij heeft. Mijn spiegel is namelijk de verdikkingsspiegel uit één of andere spiegeltent.

Ik ben goed genoeg

Dit zinnetje probeer ik in mijn hoofd te stampen. Net zoals de maaltafels ons in het hoofd gestampt zijn. Ik ben goed genoeg. Ook met mijn dubbele kin, opgezwollen gezicht, dikke billen en wat nog allemaal. Dit is mijn lichaam, een lichaam dat elke minuut van de dag moet vechten tegen een chronische ziekte…

Liefs ❤
Kim

3 reacties op “Chronisch ziek, medicatie en gewichtstoename”

 1. Ik ben blij dat jij het ook wijd aan de medicatie ,eindelijk ik dacht van mezelf hoe komt dit nu mijn gewicht is altijd hetzelfde en nu sinds mijn diagnose en vanaf ik met de medicatie ben begonnen vlogen de kg op de weegschaal de hoogte in mijn neurologe heeft de medicatie voor de zenuwpijn aangepast ik nam Redomex en dit gaf ze toe inderdaad gewichtstoename en gaf me nu Lyrica 75 mg 2 x per dag dat is dan 150 mg wat ik echt veel vind en nu lees ik van u dat jij dat ook neemt dus is er in mijn ogen geen verschil en hoeveel mg neem jij in als ik dat mag vragen?Ik ben sins mijn diagnose toch 8 kg bijgekomen op 2 jaar en daar voel ik mij niet goed bij en ik schaam mij al zo voor mijn lichaam 🙁🙁

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb 2x 75mg per dag voorgeschreven gekregen door neuroloog. Ik neem maar 1x 75mg juist door die bijwerking. Als ik probeer af te bouwen, krijg ik weer te veel pijn en moet ik dus weer opbouwen. 😔 Alhoewel het hier ook aan de Copaxone ligt, want het is echt begonnen sinds ik dat neem. Lyrica is er nog eens bovenop gekomen.

   Like

   • Ja nu neem ik op deze moment 1 pilletje Redomex s’avonds slaap heel goed maar ik sta op heel suf en dat ben ik tot de middag ik heb zelf op aanraden van mijn neurologe afgewisseld 1 avond wel en de andere avond niet maar de nacht dat ik geen heb ingenomen verloopt slecht en zenuwpijn dus optie elke avond dan maar 😕maar ik wil zo graag stoppen maar ik vrees dat dit niet gaat lukken dus ik zal de overstap naar Lyrica dan maar eens proberen denk ik 😉.En ook de enorme vermoeidheid heb al veel geprobeerd maar blijf ik mee sukkelen zelf nu ben ik in het MS center in Melsbroek een traject aan volgen en we zien wel maar ook door mijn Redomex denk ik er nog bij dat geeft mij ook nog eens die sufheid maar ik haal veel moed uit uw blogs en jij geeft ook nuttige informatie zoals met Redomex moet ik niet plassen van heel de nacht alleen in de vroege uurtjes en neem ik geen pilletje in moet ik veel plassen dat heb ik al ondervonden maar niet aangedacht dat dit was door de Redomex 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: