Slaap

Ik vervloek het heel vaak, maar mijn lichaam schreeuwt erom: slaap. Door de vermoeidheid heb ik veel slaap nodig. Overdag dutjes, ’s avonds vroeg naar bed, … Ik spendeer veel uurtjes aan slaap.

Eén van de symptomen waar ik het meeste last van heb, is toch wel die allesoverheersende vermoeidheid. Het is een veelvoorkomend symptoom. Niet enkel bij personen met MS, maar ook bij andere chronische ziekten. Ons lichaam moet extra hard werken tegen de ziekte, dus is het eigenlijk ook wel logisch dat het altijd vermoeid is.

Op dagen dat ik thuis ben, is het een gewoonte geworden. De dutjes zijn een noodzaak geworden. Ik kruip dan, net als een baby/peuter, ook vaak in bed overdag. Ik vind dit toch makkelijker liggen dan de zetel.

Ik zet meestal geen wekker. Ik laat mijn lichaam beslissen, ook al zeggen ze dat een powernap niet te lang mag duren.

Ook ’s avonds lig ik er meestal vroeg in. Mijn wekker gaat op werkdagen om 5u45 en aangezien ik echt aan mijn uurtjes slaap moet komen, betekent dit geen late avonden.

Meestal slaap ik wel goed (denk ik). Weliswaar onderbroken door toiletbezoeken, waarna ik in de meeste gevallen wel terug indommel. Toch zijn er ook nachten bij dat ik na zo’n toiletbezoek weer wakker ben en blijf tot de volgende slaapcyclus. Tot de volgende wat? Dit heb ik geleerd bij een webinar over vermoeidheid van de jongerenwerking van de MS-Liga. Onze slaap heeft ook een cyclus. Hoe het ineen zit, weet ik niet meer precies. Ik weet wel dat ik tijdens zo’n nacht na een tweetal uur weer indommel. Bij een volgende slaapcyclus dus.

Een nachtje slaap betekent niet dat ik zo fris als een hoentje opsta. Helemaal niet zelfs. Ik verlang vaak al terug naar mijn bed bij het opstaan. Ik sleep me doorheen de dag. Mijn oogleden voelen zwaar. De tandenstokers om ze open te houden ontbreken nog net. 😉

Vaak geef ik dus toe aan mijn nood aan slaap. Toch vind ik dit niet altijd zo plezant. Mijn leven wordt errond gepland. Avondactiviteiten worden tot het minimum gereduceerd. Theatervoorstellingen zijn meestal matinées indien mogelijk. Vroeger doorgaan op bijeenkomsten. Het zijn allemaal zaken ten gevolge van die vermoeidheid…

Liefs ❤
Kim

Uitgelichte afbeelding is afkomstig van canva.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: