Boekrecensie | Ontsnap naar de Provence – Jo Thomas

Uitgeverij Boekerij/Bestoftbr vroeg via instagram naar testlezers voor dit boek. Ik was de uitverkorene om het boek te mogen lezen in ruil voor een recensie. Hier lees je wat ik van dit boek vond.

Ontsnap naar de Provence | Jo Thomas | 2022 | Boekerij | 288 pagina’s

Gelezen via e-book (recensie-exemplaar)

⭐⭐⭐

Korte inhoud

Del en haar man Ollie zijn verhuisd naar een schattig klein dorpje in de Provence. Voorbij zijn hun ruzies, voorbij de zware jaren, vanaf nu gaan ze een zonnige toekomst tegemoet! Tenminste, dat was het plan. Maar het leven loopt nooit zoals je had gepland, of wel?

Nog geen zes weken na aankomst staan ze opnieuw de verhuiswagens in te pakken. Tot Del beseft dat in de Provence blijven – zonder Ollie – haar echt gelukkig zou maken. En terwijl Ollie op de terugweg is naar Engeland, moet Del in haar eentje de torenhoge hypotheek van hun vervallen boerderij afbetalen, en dat van de opbrengst van een handjevol lavendelplanten. Hoe krijgt ze dit in godsnaam voor elkaar? Dan komt ze op een lokaal marktje de niet-onaantrekkelijke Fabian tegen, die haar een oud receptenboek verkoopt. Del raakt volledig in de ban van het boek en bakt de ene heerlijkheid na de andere. Zou haar nieuwe passie haar kunnen helpen om eindelijk het verleden los te laten en een nieuw begin te maken?

Mijn mening

Ollie en Del vormen het zoveelste stel dat een Ik vertrek-avontuur naar de Provence niet overleeft. De verhuiswagen staat na 6 weken Frankrijk weer klaar om hen naar het VK te brengen. Op het allerlaatste moment haakt Del af. Ze gaat niet mee naar huis. Een verbijsterde Ollie en de verhuiswagen rijden de grote oprijlaan van Le Petit Mas af. Del blijft achter met een leeg huis en een zak met persoonlijke spullen. Hoe gaat ze hier in godsnaam overleven? Dan ontdekt ze de gastvrije kant van enkele dorpsbewoners en begint ze aan een nieuw leven tussen de lavendelvelden. Toch is niet alles peis en vree, want Del maakt er een puinhoop van. Heeft Del de verkeerde keuze gemaakt om niet mee terug te gaan naar het VK of zou de Franse droom toch werkelijkheid worden?

“Liefde in je leven is net als de lavendel. Het brengt je rust.”

~

De personages zijn goed beschreven. Naast Del heb je ook de plaatselijke bevolking met ieder een andere achtergrond. Toch had ik wat moeite met Del. Ze is een heel lief persoon die de mentaliteit van de dorpsbewoners overneemt, maar tegelijkertijd is ze nog steeds wie ze was toen ze daar zielsalleen voor het lege huis stond. Ze heeft weinig zelfvertrouwen en twijfelt over alles. Dat maakt dat ze er overal een puinhoop van maakt.

Ik vond de schrijfstijl niet zo prettig lezen. Vaak moest ik zinnen herlezen om te begrijpen wat er bedoeld werd. Woorden die ingeslikt zijn, de zinsbouw die af en toe moeilijk te begrijpen was,… .

Het verhaal is heel repetitief. Steeds gebeuren er weer dezelfde dingen en dan ligt Del in de clinch met enkele personages, maar voornamelijk met zichzelf.

Wat maakt het boek dan toch nog een beetje goed? De achtergrond. De Provence, lavendel, authentiek Frans dorpje, rivier, markt, het bakken van koekjes,… Je droomt weg bij deze setting.

Het verhaal was niet helemaal mijn ding. Dit lag voornamelijk aan de schrijfstijl en de voortdurende herhaling van de puinhoopjes die Del maakte. Toch neemt het verhaal je mee naar de authentieke Provence en waan je je een beetje op vakantie.

Met dank aan uitgeverij Boekerij voor het recensie-exemplaar.

Liefs ❤
Kim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: