Blogtour | Bikini’s en kites – Anja Janssen

Ik mocht meedoen aan de blogtour voor Bikini’s en kites van Anja Janssen, een zomers feelgoodverhaal. Wat ik van dit boek vond, lees je uiteraard hier. 🙂

Bikini’s en kites | Anja Janssen | 2022 | Zomer & Keuning | 272 pagina’s

Gelezen via e-reader (recensie-exemplaar)

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Op het strand van Domburg runt Bo de bikinishop van haar overleden oma. Wanneer Lars de winkel binnenstapt, is ze direct gecharmeerd van de aantrekkelijke kitesurfer. Enig nadeel: Lars is samen met zijn broer de eigenaar van de kitesurfschool naast haar winkel. Afgelopen winter probeerde diezelfde surfschool in een concurrentiestrijd de vergunning voor haar bikinishop tegen te houden. Bo’s bohemien levensstijl en Lars’ zakelijke aanpak botsen compleet. Kan er toch iets moois opbloeien tussen de twee?

Mijn mening

Bo baat een bikinishop in Domburg uit. De shop ligt haar heel nauw aan het hart omdat ze het erfde van haar oma. Op een dag staat Lars in haar bikinishop. In Bo’s buik ontploft er een kanon vlinders, want Lars is toch wel een heel knappe man. Wanneer blijkt dat Lars samen met zijn broer de eigenaar is van de nabijgelegen kitesurfschool, vliegen er enkele vlinders weg. Ze heeft namelijk geen goede ervaring met de kitesurfschool, die afgelopen winter probeerde om haar vergunning tegen te houden. Maar wat moet Bo doen als dat kanon vlinders lustig blijft rondfladderen in haar buik? 

~

De cover doet heerlijk vrolijk en zomers aan. Zowel de bikinishop als de kitesurfschool staan erop afgebeeld. Deze cover vind ik toch één van de mooiere covers van uitgeverij Zomer & Keuning. 

Ik las het eerste hoofdstuk en ik wist dat dit een heel fijn boek zou worden. De schrijfstijl van Anja Janssen beviel me meteen. Anja heeft een vlotte pen met een vleugje humor. Ze schrijft enorm beeldend en neemt je mee naar Domburg. Ik ken Domburg weliswaar niet, dus ik weet niet in hoeverre de auteur haar vrijheid heeft genomen om het stratenplan van Domburg licht aan te passen, maar gelukkig kan ik me er door de beeldende schrijfstijl iets van voorstellen. Wat wel klopt, en dat ben ik gaan opzoeken, is het stukje geschiedenis van De Manteling. 

De personages zijn mooi uitgeschreven. Enerzijds heb je de heel onzekere Bo, die alle moeite moet doen om de eindjes aan elkaar te knopen. De norse huisbaas staat dan ook regelmatig aan haar deur om achterstallige huur op te eisen. Dan heb je Bo’s beste vriendin Lou, een nonchalante meid die werkt om te leven en als dat ijs scheppen is, is dat goed genoeg voor haar. De rijkeluiszoon Lars zwemt in het geld, misschien wel letterlijk. Hij loopt er weliswaar niet mee te koop, wat hem ook sympathiek maakt. Niet handig voor dat kanon vlinders in Bo’s buik. Lars heeft echter ook zijn verleden. Daarnaast zijn er nog een tal van nevenpersonages, met op kop de pientere Sanne. Wat een leuke meid is dat. En een dier doet het ook altijd goed in een verhaal, daar zorgt de hond Sky wel voor. Kortom, een bont allegaartje van mooie personages. 

Wat me ook opviel was de creativiteit rondom de namen, en specifiek dan voor hoofdpersonage Bo. De bikinishop heet “Botique”, een samenvoegsel van Bo en boetiek, vermoed ik. De bijnaam die Bo’s vrienden aan haar geven is Bootje (Bo en boot). Snap je ‘m? Je moet er toch maar op komen als auteur.

Lou bestudeert mijn gezicht. ‘Ik denk dat het universum je iets wil vertellen,’ zegt ze zachtjes, terwijl ze in steeds hetzelfde ritme over mijn haren blijft strelen. ‘Misschien is verandering nog niet eens zo slecht.’ Ze blaast een keer over haar thee. ‘Zoals in het gezegde: als ergens een deur dichtgaat, gaat er ergens anders een raam open.

De laatste zinnen van dit boek zijn ook een nadenkertje, maar horen helemaal bij het verhaal.

Ons leven is als de schelpen op het strand. We spoelen aan, mogen even blijven liggen, totdat de zee ons weer meeneemt naar het diepe zwart en alleen de afdruk van wat ooit was als een herinnering achterblijft in het zand.

Ik heb genoten van dit verhaal. Het is heerlijk zomers, inclusief de zwoele zomeravonden en het kanon vlinders in Bo’s buik. 😉 

Met dank aan Z&K voor het recensie-exemplaar.

Liefs ❤
Kim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: