Boekrecensie | Factcheck: Is het echt duurzaam? – Georgina Wilson-Powell

Als we met z’n allen een klein beetje ecologischer worden, en dat hoeft echt niet veel te zijn, dan heeft dat een grotere impact dan wanneer één persoon helemaal zero waste gaat. Met dit boek zet Georgina Wilson-Powell met 140 vragen voor een ecologischer leven je op weg.

Factcheck: Is het echt duurzaam? | Georgina Wilson-Powell

vertaling Saskia Peeters | 2021 | Manteau | 224 pagina’s

Gelezen via bibliotheek

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Wat is duurzamer: een papieren, een plastic of een katoenen tas? Wat is het groenste alternatief voor melk: sojamelk, havermelk, kokosmelk, amandelmelk of rijstmelk? Moeten we echt allemaal bio gaan eten? Hoe was ik mijn kleren en hoe vaak? Is een vegan schoen echt duurzamer dan een lederen schoen?

Iedereen is het erover eens dat de klimaatcrisis een gigantische uitdaging is voor de mensheid. En natuurlijk zijn we allemaal betrokken partij en kunnen we elk ons steentje bijdragen. Om de juiste groene keuzes te maken is degelijke informatie noodzakelijk, want er circuleren allerlei tips die elkaar tegenspreken en er is heel wat fake news.
In Factcheck. Is het echt duurzaam? probeert journaliste Georgina Wilson-Powell antwoorden te vinden op 140 ecodilemma’s uit het leven van alledag. Ze gaat op zoek naar de groenste oplossing of, als die er niet is, naar een verklaring waarom er geen duurzaam alternatief is. Dat doet ze op een overtuigende, enthousiaste manier, niet belerend en niet fanatiek, met wetenschappelijk onderbouwde antwoorden, de nodige cijfers en duidelijke infographics.
Het is niet de bedoeling dat je je hele leven omgooit. Het is veel beter om kleine stapjes te zetten die je kunt volhouden. Zo kun je blijvende veranderingen in je levensstijl aanbrengen die het milieu op lange termijn ten goede komt. Laat Factcheck. Is het duurzaam? hierbij je gids zijn.

Mijn mening

Als je net als ik op zoek bent naar de digitale versie van dit boek, ben je eraan voor de moeite. Deze bestaat namelijk niet. En wel om deze reden.

‘Onderzoek laat zien dat je ongeveer 25 e-books per jaar moet lezen om ervoor te zorgen dat de energie en materialen die gebruikt zijn voor de productie van je e-reader minder impact op het milieu hebben dan hetzelfde aantal gedrukte boeken.’

De impact van mijn e-reader valt dus nog wel mee, aangezien ik ruimschoots over de 25 e-books per jaar zit. Daarnaast leen ik vooral papieren boeken bij de bib, dus dat is ook goed.

In dit boek beantwoordt Georgina Wilson-Powell 140 vragen voor een ecologischer leven. Georgina is journalist en oprichter en redacteur van Pebble, een online magazine over duurzaam leven. Ze woont in Engeland.

Dit laatste zet ik er bewust bij. Er wordt namelijk heel vaak verwezen naar één van de grootste landen in de wereld: de Verenigde Staten. Zoals op bijna alle vlakken zijn zij de grote broer (of zus) naar waar gekeken wordt. Daarnaast lijkt het ook alsof de vertaler, Saskia Peeters, wat onderzoek gedaan heeft, want voor deze Nederlandstalige versie wordt er dan weer vaak verwezen naar België en Nederland.

Er zijn tien grote hoofdstukken: keuken, eten en drinken, badkamer, kledingkast, boodschappen doen, technologie, tuin, werk en vrije tijd, familie en relaties en ten slotte milieuvriendelijk onderweg.

Voorbeelden van interessante vragen zijn :

 • Moet ik koken of bakken op gas of elektriciteit?
 • Wat is de milieu-impact van soja?
 • Welk alternatief voor melk is het groenst?
 • Is biologisch eten echt groener?
 • Mag ik in plastic verpakte groenten en fruit kopen?
 • Wat is de milieuvriendelijkste manier om koffie te zetten?
 • Wat is groener, een bad of een douche?
 • Moet ik een blok zeep of shampoo gebruiken of liever hervulbare flessen?
 • Wat is beter, een elektrische tandenborstel of een van bamboe?
 • Waarom is fast fashion een probleem?
 • Hoe vaak moet ik mijn kleding wassen?
 • Hoe kan ik mijn kleding het beste drogen?
 • Welke zijn groener: tasjes van papier, plastic of katoen?
 • Wat is beter: een echte kerstboom of een kunstboom?
 • Hoe kan ik mijn huis groen verwarmen?
 • Is digitaal werken echt groener dan papier?
 • Is het hebben van een huisdier milieuvriendelijk?

Elke vraag wordt onderbouwd met het ecologisch probleem, gevolgd door de mogelijk oplossing. Vaak zijn er infographics, diagrammen, … aanwezig.

‘Duurzamer leven betekent vaak dat je moet teruggrijpen naar ouderwetse, natuurlijke manieren.

Grootmoeders tijd was zo slecht nog niet… 😉 😀

‘Niet alles weggooien en opnieuw beginnen, maar zo lang mogelijk doen met de spullen die je hebt.’

Na het lezen van het boek blijk ik onbewust al veel “groene” keuzes te maken. Dat is enkel en alleen te danken aan mijn opvoeding. Vele dingen heb ik onbewust van thuis meegekregen. Ik gebruik nog steeds een katoenen zakdoek, een klomp zeep en ik koop niet om de zoveel tijd het nieuwste van het nieuwste. Daarnaast woon ik in het meest milieuvriendelijke appartement: ik kook op inductie, ik heb zonnepanelen en een warmtepomp. Op dit moment kan het niet beter. 😉

Om af te sluiten: de volgende keer dat je boodschappen gaat doen, en de kassierster vraagt of je het kasticket wil hebben, zeg je nee. Heb je weer een kleine goede daad voor het milieu gedaan. (en als je de app van AH hebt gekoppeld aan je klantenkaart, kan je het kasticket ook via die app bekijken.)

Liefs ❤
Kim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: