Boekrecensie | Stella en de zeemeeuw – Georgina Stevens en Izzy Burton

‘Je bent nooit te klein om een groot verschil te maken.’ Dit prentenboek gaat over de vele plastic troep en de mogelijke oplossingen om deze te verminderen.

Stella en de zeemeeuw | Georgina Stevens en Izzy Burton

vertaling Denise Mordang | 2020 | Baeckens Books | 32 pagina’s

Gelezen via bibliotheek

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Wanneer Stella’s vriendin de zeemeeuw ziek wordt omdat ze plastic heeft gegeten van het strand, voelt Stella zich erg machteloos en verdrietig. Ze wil er alles aan doen om van het strand een schonere plek te maken. Ze organiseert een strandschoonmaak en vraagt hulp aan de producent van haar favoriete chocolade. Iedereen in de buurt hoort van haar ideeën en haar passie, en er beginnen dingen te veranderen… 

Mijn mening

Wat een prachtig prentenboek is dit! 💚

Het is geschreven door Georgina Stevens, die adviseur is op gebied van duurzaamheid. Ze probeert iedereen te overtuigen om een positieve invloed uit te oefenen op onze planeet.

De prenten zijn getekend door Izzy Burton. Het zijn heel mooie, gedetailleerde prenten. Zo is het afval op het strand heel goed te zien: de flesdopjes, de snoepwikkels, de rietjes, …

Het verhaal is goed opgebouwd. Eerst wordt het gevolg van de troep op het strand meegegeven. Zo eten de vogels het plastic op dat op het strand aanspoelt, waardoor ze ziek worden. Vervolgens denkt de bijna 6-jarige Stella (of ja, 5 en 3/4 jaar om precies te zijn, een vleugje humor zit er ook in verwerkt 😉 ) na over wat ze kan doen. Ze gaat eerst alleen met haar oma troep ruimen, maar het is zoveel dat het voor hen alleen onmogelijk is. Ze maken een brief op om de mensen uit het dorp op te roepen om mee te komen opruimen. De mensen geven gehoor aan de oproep en hierna komt het gedeelte waarbij de auteur oplossingen aanreikt om de plastic soep te verminderen, zoals bv. geen plastic rietjes meer, …

Achteraan geeft de auteur nog enkele feiten mee die ze in het boek verwerkt heeft, zoals dat 9/10 zeemeeuwen plastic opeten. Dan geeft ze ook nog voorbeelden van jonge kinderen die hebben bijgedragen aan verandering, zoals bv. een brief schrijven aan een pizzarestaurant om het gebruik van plastic rietjes af te schaffen omdat ze had gehoord dat het gevaarlijk was voor schildpadden, waarna het restaurant de plastic rietjes vervangen heeft. (* in BE is wegwerpplastic in de horeca ondertussen verboden.)

Ik vind dit een geweldig boek om mee te werken met kinderen. Het is informatief, het zet aan tot nadenken bij de kinderen en wie weet komen de kinderen ook in actie. Daarnaast is het prachtig vormgegeven. 

Kortom, een prachtig prentenboek over de gevolgen van te veel plastic en de alternatieven. 

Liefs ❤
Kim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: