Boekrecensie | 112 verhalen – Stef Vanlee

De medische wereld interesseert me enorm. Ik ben er namelijk zelf in werkzaam. Toen dit boek verscheen en even later ook in KoboPlus beschikbaar was, kon ik het niet snel genoeg lezen. 😉

112 verhalen | Stef Vanlee | 2022 | Uitgeverij Vrijdag | 328 pagina’s

Gelezen via KoboPlus

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

112 verhalen met, over en op spoed geeft een inkijk in het dagelijkse reilen en zeilen op de spoeddienst. Verpleegkundige Stef Vanlee neemt je mee achter het stuur van de ziekenwagen en MUG naar bizarre, aangrijpende en vaak ijzingwekkende plekken en situaties. Hij ontmoet mensen in hun meest kwetsbare momenten en probeert samen met zijn collega’s het verschil te maken. Maar hoe snel en doelgericht hij telkens handelt, achter het uniform schuilt een mens van vlees en bloed die aangegrepen wordt door wat hij meemaakt. Sommige allesbepalende gebeurtenissen kleven jaren later nog aan hem. Gelukkig is het niet altijd kommer en kwel: van uit de hand gelopen communiefeesten tot dronken patiënten die avances maken, Stef maakt in zijn job ook de gekste taferelen mee. Dit boek bevat 112 waargebeurde verhalen met, over en op spoed. Ze zijn vaak heftig, soms grappig en af en toe onaannemelijk, maar altijd met veel respect voor alle betrokkenen. 

Mijn mening

Acteur Stef Vanlee, onder andere bekend van het tv-programma Dertigers, is ook verpleegkundige op de spoed en rijdt rond met de MUG. Zijn thuisbasis is het Antwerpse ziekenhuis ZNA Jan Palfijn in Merksem, waardoor hij interventies doet in het Antwerpse. In dit boek bundelt hij zijn avonturen. Avonturen die soms goed aflopen, maar ook slecht. En met enkele wijze raden probeert hij ook de gewone mens wat burgerzin bij te brengen.

~

In 112 korte verhalen vertelt Stef Vanlee over zijn avonturen op de spoed en extramuraal (buiten het ziekenhuis). Bevallingen, reanimaties, preventieve diensten, verdrinkingen, huiselijk geweld, ongevallen op de beruchte Antwerpse ring,… Hij heeft ze allemaal al eens meegemaakt. Met een vlotte pen beschrijft hij deze avonturen, maar tegelijkertijd geeft hij ook enkele wijze raden.

Enkele wijze raden:

  • Bel niet voor je plezier naar de 112. Een bevalling die nog niet begonnen is, is niet dringend. De 112 is geen taxi.
  • Als het voor een andere persoon is, waarvan je de toestand niet kunt inschatten, bel je wel liever te veel naar de 112, bijvoorbeeld als je iets ziet dobberen in het water en je weet niet of het een persoon is.
  • Een EHBO-cursus is altijd handig, via het Rode Kruis zelfs gratis, want blijkbaar zijn er nog steeds mensen die de spreuk “Eerst lauw water, de rest komt later” bij brandwonden nog steeds niet kennen.
  • Reanimatie kan bv. op Staying alive van de Bee Gees, maar ook op 10 000 luchtballonnen van K3.
  • Eigen veiligheid is nog steeds het belangrijkste, maar doe ook iets als een medeburger in nood is.
  • Het is altijd handig om de ambulance op te wachten, zeker als het ongeval bv. in een groot natuurgebied is. Die hebben namelijk geen huisnummers.
  • Dronken achter het stuur is not done, net als de snelheidslimiet overschrijden. Zo zijn er al veel mensenlevens verloren gegaan.

Het boek is ook interactief, want bij sommige verhalen kan je een podcast beluisteren of een video bekijken.

Dit boek geeft het realistische wel en wee weer op een spoeddienst. Een aanrader!

Aanvulling: Enkele dagen nadat ik het boek las en deze recensie schreef, kwam Stef Vanlee in de media. Niet meteen in de positieve zin. Hij is namelijk het slachtoffer geworden van zinloos geweld tegen een hulpverlener. Ik kan dit met de beste wil van de wereld niet begrijpen. Hulpverleners zijn er om ons te helpen, dus een beetje respect kan dan geen kwaad. Of ja, eigenlijk respect in het algemeen. Zinloos geweld is not done!

Liefs ❤
Kim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: