Handige (medische) tools/sites

Als medisch secretaresse ken ik mijn wegen binnen de administratie van de medische wereld. Maar wist je dat jij ook naar deze websites kan surfen? Je hoeft geen wachtwoord of dergelijke te hebben, behalve bij COZO, aangezien dit persoonsgebonden is. 

COZO 

COZO raakt meer en meer ingeburgerd. Vaak krijgen we telefonisch de vraag van patiënten of artsen of het verslag ook op COZO komt. 

Op COZO kan je dus jouw medische verslagen bekijken, indien de zorgverlener er toestemming voor gegeven heeft. 

Voor artsen is er naast COZO ook nog de HUB. Hier kan je arts ook een medisch verslag opzoeken. 

Link naar COZO

BCFI

Het BCFI is het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie. Kort gezegd vind je hier alle medicatie die in België te koop is. Naast algemene informatie van de medicatie, vind je hier ook de toedieningswijze, de tarieven, is het voorschriftplichtig, … 

Link naar BCFI

Nomensoft

Na een consultatie bij een arts krijg je vaak een wit papiertje mee dat je moet indienen bij je mutualiteit om terugbetaling te ontvangen. Ondertussen gebeurt dit bij de meeste huisartsen al elektronisch, maar bij andere artsen nog niet. Op dat papiertje staan de nomenclatuurnummers. Een nomenclatuurnummer is een zescijferig nummer dat overeenkomt met de prestatie/handeling die de arts heeft uitgevoerd. Het meest simpele voorbeeld is 101076, dat staat voor “Raadpleging in de spreekkamer door een geaccrediteerde arts” of in gewoon mensentaal is dit een bezoek aan de huisarts. 

Via Nomensoft kan je alle nomenclatuurnummers opzoeken en krijg je de wettelijke tarieven te zien. Handig voor een ingewikkelde ziekenhuisfactuur waarbij je je afvraagt wat ze juist hebben aangerekend. 

Link naar Nomensoft

Zorgverleners (RIZIV) 

Nog zo’n handige tool van het RIZIV is het opzoeken van zorgverleners. Zoek je een zorgverlener in de buurt, maar bv. eentje die geconventioneerd is (m.a.w. deze arts mag enkele de wettelijke tarieven vragen), kan je dit opzoeken via deze tool.  

Link naar zorgverleners

Liefs ❤
Kim

Uitgelichte afbeelding is afkomstig van canva.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: