Antidepressiva als pijnstiller?

Pijn. Ik heb het dag in, dag uit. De ene dag wat minder dan de andere dag, maar ik kan me de dag zonder pijn niet meer herinneren. Het is in ieder geval al heel lang geleden. 

Enerzijds is er de zenuwpijn, met dank aan MS, maar anderzijds is er ook de spierpijn. Waarschijnlijk heeft deze laatste niets met MS te maken. Of in ieder geval niet rechtstreeks. 

In 2021 zag ik het echt niet meer zitten. Ik voelde me niet gehoord, gezien en geloofd. Ik was de pijn kotsbeu. En niemand kon me zeggen waarvan hat kwam. De huisarts en neuroloog waren ervan overtuigd dat het niets met MS te maken hadden, dus werd ik doorverwezen naar een reumatoloog. Zij dacht in de richting van fibromyalgie, maar ik heb de diagnose nooit gekregen, omdat ze niet 100% zeker kon zeggen dat het niet met MS te maken had. Twee kanten lijnrecht tegenover elkaar. 

In oktober ging ik naar de vervanger van mijn neuroloog. Daar ben ik gebroken. Hij schreef me Venlafaxine voor, een antidepressivum. Mijn hele lijf ging in tegenstand. Ik ben niét depressief, ik ben zelfs anti-antidepressiva (als het niet nodig is en er nog geen andere behandelingen, zoals bv. psychotherapie, zijn gebeurd), ik was het gewoon beu om niet gehoord te worden. Wist ik veel dat antidepressiva ook inwerkt op zenuwpijn. Het was vooral de manier waarop hij het bracht. “Je lijkt wat somber, dus ik stel antidepressivum voor.” Ik weigerde het, hij bleef het door pushen, totdat mama zei dat hij het maar moest voorschrijven en dat we thuis wel zullen zien. Ik ben het trouwens nooit gaan halen. 

Een tweetal maanden later zat ik bij mijn eigen neuroloog. Ik ratelde hetzelfde verhaaltje af, dat ik geen antidepressivum wil en dus die Venlafaxine nooit ben gaan halen. 

Zij gaf dan die cruciale informatie mee dat antidepressiva ook inwerkt op zenuwpijn. En ik nam het gewoon van haar aan. Ze schreef Redomex 10 mg voor. Ik wist dat dit antidepressivum is, maar de neuroloog bracht het aan als een pijnstiller en niet als een antidepressivum. 

Redomex 10 mg werkt niet voldoende. Ik mocht het zelf verhogen naar 20 mg, maar omdat ik van 10 mg al zo suf werd, heb ik dit niet gedaan. Andere bijwerkingen had ik niet, zowel in de positieve als de negatieve zin. Bij de laatste raadpleging schreef ze Duloxetine 30 mg (dat is hetzelfde als Cymbalta) voor, in combinatie met Redomex 10 mg. Ook dit slikte ik als een zoet broodje, want de neuroloog wilde me van de pijn afhelpen, wilde me weer meer mezelf laten zijn, ook met MS. En ja, tussen de soep en de patatten gaf ze ook de opmerking om me “vrolijker te laten voelen”, maar ja, dat hoorde ik niet meer. 

De start met Duloxetine verliep niet vlekkeloos. De bijwerkingen kwamen in volle kracht op mij af. Misselijk (ook al heb ik het pilletje genomen tijdens het eten), geen eetlust meer, heel veel gapen, droge mond, zweetaanvallen (terwijl ik normaal nogal een kouwelijke ben), hoofdpijn, … Na dat eerste pilletje heb ik 6 dagen geen pil meer genomen. Ik had de bijsluiter ondertussen gelezen, maar daar werd je ook niet vrolijk van (een hele hoop bijwerkingen, verslavingsgevoeligheid, afbouwen, …). Maar uiteindelijk besloot ik toch om het nog een kans te geven. Ik neem nog steeds niet dagelijks een pilletje Duloxetine. Eigenlijk heb ik mijn eigen opbouwschema opgesteld en ik weet op dit moment niet of ik naar het volledige schema van 1 pil per dag zou gaan of mijn eigen schema ga hanteren. Dit wordt dus vervolgd. 🙂

Moraal van dit verhaal: ja, antidepressiva wordt ook voorgeschreven voor zenuwpijn. De manier waarop je zoiets aan je patiënt moet brengen, is ook van cruciaal belang. Het feit dat de vervangende neuroloog, zonder mij werkelijk echt te kennen, na enkele minuten antidepressivum voorschrijft voor de “somberheid”, is echt in mijn verkeerde keelgat geschoten. Mijn eigen neuroloog ging op krak hetzelfde pad, maar bracht het op een heel andere manier aan. Op een manier waarop de patiënt mee kan gaan in de denkwijze, ook al is de patiënt de grootste anti-antidepressiva mens ter wereld. Zoals ik. 😄

Ik neem dus Redomex en Duloxetine, niet voor een depressie, maar voor zenuwpijn. 

Liefs ❤
Kim

Uitgelichte afbeelding is afkomstig van canva.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: