Boekrecensies | Gelezen in december 2021

Vlak voor kerst begon ik aan een nieuw boek. Zou ik ‘m nog uitkrijgen in 2021 of zou ik het pas uitlezen in 2022? Het werd het tweede. Maar dat betekent niet dat het geen goede leesmaand was. Ik las 5 boeken uit in december. Welke boeken dat waren, kom je hier te weten. 🙂

Minjan | Margot Vanderstraeten | 2021 | Atlas Contact | 304 pagina’s

Gelezen via bibliotheek

Korte inhoud

Margot Vanderstraeten heeft met Mazzel tov een gevoelige snaar geraakt: niet alleen werd het boek een internationale bestseller, het leidde ook tot bijzondere nieuwe ontmoetingen binnen de orthodox-Joodse gemeenschap. Zo is er chef-kok Mosje van het beroemde Hoffy’s in Antwerpen, die iedereen die daarom vraagt graag uitleg geeft over Joods-culinaire tradities en het chassidische leven; er is fotograaf Dan die met zijn scherpe, humorvolle blik als enige de chassidische gemeenschap van binnenuit mag fotografveren; er is Esther, de eigenzinnige, eveneens chassidische mame die de noodzaak van taboes verdedigt en met Margot redetwist over de ultraorthodoxe opvoeding en scholing.
In Minjan is Margot Vanderstraeten op haar best: nu eens ernstig, dan weer lichtvoetig tot ironisch maar altijd volhardend en met oprechte interesse zoekt ze, op haar eigen niet-godsdienstige manier, verbinding met buren die nabij een zo ander leven leiden.

Mijn mening

Ik had Mazzel tov al gelezen en dat vond ik een geweldig goed boek. In dit boek kwam ik maar langzaam op gang, maar hoe verder ik las, hoe meer ik in het verhaal kwam. Margot Vanderstraeten leverde weer een heel interessant boek af. De Joodse gemeenschap is nu eenmaal een enorm gesloten gemeenschap, maar met dit boek krijg je al een heel klein beetje een inkijk in het Joodse leven.

Hemelse modder | Gaby Rasters | 2020 | Boekerij | 283 pagina’s

Gelezen via KoboPlus

Korte inhoud

De zussen Iselle en Dagmar zijn altijd close geweest. Dat ze op jonge leeftijd hun ouders verloren en op elkaar aangewezen waren, heeft hun band versterkt. Maar door de jaren heen zijn de zussen wel erg veranderd. Waar Iselle een sportschool runt en het gemis van haar ouders wegstopt in veel sporten en gezond eten, vindt Dagmar juist troost in wijn en lekkers.

Toch is er één ongezonde voorliefde die de zussen bindt: de hemelse modder die hun vader vroeger maakte. Helaas was het recept strikt geheim en hebben de zussen de vertrouwde smaak nooit helemaal kunnen nabootsen – zelfs al proberen ze het elke Kerstmis. Als hun contrasterende levensstijlen op een dag hard botsen, dreigt voor het eerst hun gezamenlijke kerst in het water te vallen. Maar in het jaar dat volgt kan veel gebeuren. Brengt het recept van hun vaders hemelse modder hen weer bij elkaar voor het jaar uit is? En wie zit er tegen die tijd nog meer aan tafel?

Mijn mening

Ik had zin in een kerstverhaal, dus ik ging eens kijken in de KoboPlus-catalogus. Ik kwam dit boek tegen en zette het op mijn e-reader. Het eerste hoofdstuk was, wat mij betreft, het slechtste hoofstuk. Niet zozeer dat het slecht geschreven was, integendeel, het was zo goed geschreven dat ik het boek wilde dichtklappen. Het kwam zo hard binnen. Voor wie ik nu in raadsels spreek, zal ik het even verduidelijken. Het eerste hoofdstuk is namelijk het hoofdstuk waarin de zussen wees worden. Het autoaccident wordt zo goed beschreven, dat het zo hard binnenkwam. Gelukkig las ik verder, want de rest van het verhaal was in een iets betere stemming. Niet altijd, want uiteraard zijn er nog ups and downs. Kortom, een mooi verhaal.

De eekhoorntjesaffaire | Marijke Vos | 2021 | in eigen beheer | 62 pagina’s

Gelezen via KoboPlus

Korte inhoud

Een week voor kerst krijgt Eva de schrik van haar leven. Als ze thuiskomt is haar kleine chalet in het bos is een grote ravage. Bevend van schrik belt ze de politie (oké vooruit, eerst haar moeder) en er wordt met spoed een agent haar kant opgestuurd. Zijn sporenonderzoek levert echter veel meer op dan verwacht…

Mijn mening

Een heerlijk kort kerstverhaal. Het verhaal heeft zo’n 62 pagina’s, dus is in no time uitgelezen. Het leest lekker vlot en is alles wat een kortverhaal moet zijn. Alle elementen van een roman zijn in die 62 pagina’s gestoken. Wat kijk ik uit naar het nieuwe boek van Marijke, dat in juni 2022 zal verschijnen. Ik hou zo van haar schrijfstijl.

De kerstbachelorette | Lisanne Stam | 2021 | Zomer&Keuning | 318 pagina‘s

Gelezen via KoboPlus

Korte inhoud

Kiki heeft trouwplannen met haar Joep, maar haar vriendinnen Fien, Kim, Samara en Brecht hebben voor het zover is héél andere plannen met haar. Ze nemen haar mee naar Duitsland om haar vrijgezellenfeest te vieren in kerstmarktsferen. Onderweg gaat het al mis als de auto het begeeft en Fien ontdekt dat hun hotel niet in Dresden is, maar in een of ander vaag stadje drie uur daarvandaan – en dat is nog maar het begin. 

Mijn mening

Vijf vrouwen alleen op avontuur in Dresden, dat vraagt om hilarische toestanden. Afwisselend in de perspectieven van de vijf vriendinnen wordt het verhaal verteld. En dat in de magische setting van een sneeuwrijk Dresden. Ja, dit was een heel leuk verhaal!

Tiener en moeder | Stephanie Planckaert & Iluna Timmerman

2021 | Horizon | 222 pagina’s

Gelezen via bibliotheek

Korte inhoud

Stephanie Planckaert was amper zestien jaar toen ze in 2005 onverwacht zwanger werd. Als lid van een razend populaire BV-familie werd ze ongevraagd de bekendste tienermoeder van Vlaanderen. Lotgenoten zagen haar als een rolmodel, maar Stephanie kreeg ook veel kritiek. Daarom schreef ze drie boeken met haar relaas. Zestien jaar later heeft dochter Iluna dezelfde leeftijd als Stephanie toen ze moeder werd.
Voor de eerste keer leest Iluna de drie boeken van haar mama. Zo ontstaat een openhartig dialoog tussen een tiener en haar moeder over gevoelige thema’s zoals opvoeding, seksualiteit, volwassen worden, elkaar steunen maar ook leren loslaten en bovenal liefde, onvoorwaardelijke liefde.

Mijn mening

De familie Planckaert… wie kent ze niet? Je kunt ervan vinden wat je wilt, maar ze staan echt met beide voeten op de grond. Dit komt ook heel hard naar voren in het boek. Liefde, respect en communiceren zijn misschien wel de sleutelwoorden in dit boek…

Uitgelichte afbeelding is afkomstig van canva.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: