Leven zonder afval – Emily-Jane Townley

Na de verwoestende overstromingen is er bij mij een knop omgedraaid. Het is tijd om wat liever te zijn voor onze planeet. Een leven zonder afval is nog heel ver weg, maar we kunnen al wel beginnen met een leven met minder afval. Maar hoe doen we dat? In dit boek geeft Emily-Jane Townley enkele tips. Ik las het boek en ik geef hier mijn mening.

Leven zonder afval | Emily-Jane Townley | 2020 | Becht | 192 pagina’s

Korte inhoud

Tegenwoordig staat het klimaat, de CO2-uitstoot en duurzaamheid volop in de publieke belangstelling. Maar wat kun je zelf doen? De Nederlandse Emily Townley heeft het antwoord: je kunt zonder veel moeite je eigen afvalproductie drastisch verminderen. In Leven zonder afval werkt Emily in 10 stappen toe naar een “minimal waste lifestyle’. Aan bod komen o.a. de dagelijkse boodschappen, kleding, persoonlijke verzorging, tot huishouding, feestjes en meer. Ze haalt haar inspiratie uit haar eigen leven en post op haar website levenzonderafval.com. Door haar praktische tips en positieve aanpak heb je binnen no time minder afval en draag je bij aan een gezonde planeet voor iedereen.

Mijn mening

Leven zonder afval of zero waste. Het is nog verre toekomstmuziek, maar we kunnen al wel beginnen om minder afval te hebben.

Het begint allemaal bij de 5 R’en van afvalvermindering:

 • Refuse: weigeren van afval
 • Reduce: consuminderen
 • Reuse: hergebruiken
 • Recycle: recycleren
 • Rot: composteren

In het boek geeft Emily-Jane ook wat DIY’s (Do it yourself). Zo geeft ze recepten voor een bijenwasdoek (de variant van vershoudfolie), allesreiniger, schuurmiddel, deodorant, lippenbalsem,… Dit is echt voor de ver gevorderden zero wasters.

Het is dus van belang om de tips eruit te halen die voor jou kunnen helpen, want sommige tips zijn echt voor zero wasters. Voor diegenen die al heel ver staan in hun afvalvermindering. Maar wanneer je pas begint met je afvalvermindering, kunnen deze zero waste-tips heel verlammend overkomen. Als we met z’n allen al beginnen met heel laagdrempelige tips, kunnen we al ver komen.

Enkele laagdrempelige tips:

 • Herbruikbare zakjes om boodschappen te doen (PS: waarom zit bijna alles in de supermarkt in plastic en dan nog eens in plastic?);
 • Als je afhaal/take-away doet, kun je met je eigen bakjes gaan;
 • Stoffen zakdoeken gebruiken i.p.v. papieren zakdoeken (ook al zeggen de experten dat je vooral papieren zakdoeken moet gebruiken om meteen weg te gooien.);
 • Blok zeep i.p.v. een flacon zeep (ik heb beide staan); tegenwoordig bestaat er ook een shampoobar, ofwel een blok zeep om je haar te wassen;
 • Herbruikbare rietjes;
 • Digitaliseren: laat facturen via mail komen of plak een sticker op je brievenbus dat je geen reclame wilt;

Waar ik ook wel aan denk, is aan grootmoeders tijd. Wat gebruikte mijn grootmoeder? Ik ben zelf opgegroeid met een blok zeep (en gebruik dit nog altijd), net als de stoffen zakdoek. Daarnaast werden kledij en stoffen nog vaak gerepareerd als het stuk was. Mijn grootmoeder kan met naald, draad en naaimachine overweg, mijn mama kan simpele dingen herstellen en ik… ik heb nooit les gehad in snit en naad. Misschien zouden ze eens moeten overwegen om dit terug in te voeren in het onderwijs?

Dit is een boek met vele tips, zowel voor beginnelingen als voor vergevorderden. Je moet zelf de tips eruit halen die voor jou werkbaar zijn en je niet laten afschrikken door de zero waste-tips. Al kleine beetjes helpen. Meer zelfs: alle kleine beetjes helpen meer dan die enkelingen die zero waste gaan. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: