Er is toch niks mis, dokter? – Anne Marieke Wiggers

Dokter. Het is een woord dat ik beroepshalve bijna dagelijks uitspreek. “Nee, dokter … is niet aanwezig.” “Ik verbind u even door, dokter”. “Ik bel in opdracht van dokter …” “Met het secretariaat van dokter …” Het is duidelijk dat ik zelf voor een dokter werk en dat heel de medische wereld een enorme aantrekkingskracht op mij heeft. Als er ergens een boek ligt waarin “dokter” in de titel staat, is mijn nieuwsgierigheid gewekt. Zo ook met dit boek. Eventjes de korte inhoud lezen, door het boek bladeren en voordat ik het wist, lag het boek in mijn mandje (van de bib). Wat ik van het boek vond, lees je hier.

Er is toch niks mis, dokter? | Anne Marieke Wiggers | 2021 | Houtekiet | 156 pagina’s

Korte inhoud

Van een ingeslikt kunstgebit tot het mysterie van het maagdenvlies, huisarts Anne Marieke Wiggers krijgt elke dag een buitengewoon inkijkje in het leven van haar patiënten.

In dit boek vertelt zij over de grote zorgen en kleine kwaaltjes van gezinnen op consultatie, over huisbezoeken op de fiets bij een bejaarde zumba-dansende dame, bij een kunstenaar met een voorliefde voor kwarteleieren en weed, en bij een man die seks zo beu is dat hij liever rekken vult in een supermarkt.

Het zijn verhalen over buitengewone, maar ook heel gewone mensen die nog het meest van al bevestiging of geruststelling zoeken bij hun dokter. (achterflap)

Over de auteur

Anne Marieke Wiggers is een Nederlandse huisarts die haar opleiding volgde in België. Zij is werkzaam in verschillende praktijken in en rond Antwerpen. Ook in Nederland en Nieuw-Zeeland deed zij ervaring op. Ze schrijft columns voor Huisarts Nu. (achterflap)

Mijn mening

In heel korte hoofdstukken neemt Anne Marieke Wiggers je mee in haar leven als huisarts. Patiënten geruststellen, maar ook haar buikgevoel volgen en patiënten proberen te overtuigen om verder te gaan naar specialistische zorg. Patiënten begeleiden in een drugsproblematiek. Patiënten midden in de nacht gaan opzoeken omdat je van wacht bent en het niet tot morgenochtend kan wachten. Het diverse leven van een huisarts wordt zorgvuldig weergegeven. Kleine kwaaltjes, maar ook grote zorgen.

Het boek is uitgegeven in 2021, maar de meeste verhalen dateren van voor de coronapandemie. Handen schudden, met meerdere personen in het kabinet, … Het was toen nog normaal. Toch heeft Anne Marieke Wiggers ook enkele verhalen uit het coronatijdperk toegevoegd.

Nog een mooie quote, die ook vooraan in het boek gedrukt staat. Een mooier compliment kan je als huisarts niet krijgen, denk ik.

‘Dokter, uw kabinet is misschien niet zo groot, maar weet u wat echt heel groot is? Uw hart.’

Het boek is eigenlijk de papieren versie van het tv-programma Dag dokter op PlayVier. Ik vind het interessant om het wel en wee van huisartsen te volgen, maar ik kan me ook inbeelden dat niet iedereen dit interessant vindt. Aan jou om te beslissen of dit boek iets voor jou is. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: