Stuk! – Reni de Boer

Nadat ik Een stap vooruit, een stap terug uitlas, nam ik een ander boek over MS. Ik las het boek eerder al, in april 2013 (handig, zo’n lijst met data van al je gelezen boeken). Ik wist dus nog iets van het verhaal, maar niet alles zo blijkt. Misschien ook niet moeilijk na acht jaar. 😉

Stuk! | Reni de Boer | 2012 | Kosmos Uitgevers | 203 pagina’s

Korte inhoud

Op haar zeventiende werd Reni de Boer ziek. Wat leek te beginnen als een fikse griep ging maar niet over. Reni wilde naar school, naar feestjes en verder met haar leven, maar bleef moe. Zes jaar later kreeg ze de diagnose MS ze was nog maar net een jaar getrouwd. De ziekte dwong haar haar plannen bij te stellen en haar energie te verdelen. Stuk! is het intrigerende verhaal van een jonge vrouw die haar leven een nieuwe wending wist te geven en schetst tegelijkertijd een beeld van hoe onze huidige maatschappij omgaat met mensen die ‘stuk zijn’.

Over de auteur

Reni de Boer is voorvechter van gelijke rechten voor mensen met een beperking, model, bekend spreker en Mis(s) Nederland 2007. 

Mijn mening

Het openingshoofdstuk wist ik nog wel. Reni al trappend op de fiets door de Nederlandse weilanden naar school, maar daar doodmoe aankomen. CVS blijkt eerst, maar als Reni tintelingen krijgt, wordt nog verder gezocht. Uiteindelijk krijgt ze na jaren van klachten de diagnose MS. Sindsdien ijvert ze voor toegankelijkheid en gelijke rechten voor mensen met een beperking in openbare gebouwen, op het openbaar vervoer, in het onderwijs, … Na haar winst als Mis(s) Nederland 2007 gingen veel deuren open, waardoor ze nog harder kan roepen naar de wereld.

Op p. 77 kwam voor de eerste keer het woordje Multiple Sclerose aan bod. In een boek van ongeveer 200 pagina’s is wat laat, maar anderzijds is dit ook hetgeen wat er in Reni’s leven afspeelde. Pas na jaren van klachten hebben, werd de diagnose gesteld. Vele MS-patiënten zullen deze eindeloze lange zoektocht ook wel herkennen.

MS is een ziekte van 1001 gezichten. Ondanks dat ik dezelfde ziekte heb, herken ik niet heel veel. Ja, vermoeidheid, blaasproblemen, … Alle symptomen zijn herkenbaar, maar ik denk dat de MS van Reni nog heel wat erger is dan mijn MS. Eigenlijk las ik het boek op dezelfde manier als de eerste keer. Vanop een afstand. Alsof ik zelf geen MS heb (ondanks dat ik het jammer genoeg toch echt wel heb).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: