Webinar MS en voeding (MS-Liga Jongerenwerking)

Zaterdag 1 mei was het zover. Mijn allereerste activiteit van de MS-Liga Jongerenwerking: een webinar over MS en voeding. Tijdens de webinar heb ik me rot geschreven. Ik zat precies weer in de les, toen schreef ik ook zoveel mogelijk op. 😉 Hierbij een kleine samenvatting van de webinar. Ook als je geen MS hebt, zijn dit interessante zaken, want dit is ook van toepassing op “gezonde” mensen.

Spreker

De spreker was Sandra Nagtegaal. Ze is diëtiste in een ziekenhuis en een verpleeghuis en begeleidt onder andere met MS-patiënten. Ze woont in Nederland.

Revalidatietraject (Nederland)

We beginnen met een zijstap. Wanneer je in Nederland de diagnose MS krijgt, wordt er een heel multidisciplinair team op je afgestuurd. In Nederland gaat men vaak in een revalidatietraject. Dit is een samenwerking van revalidatiearts, fysio/kiné, logopedist, ergotherapeut, diëtist, … In België kennen we dit veel minder. In de echt gespecialiseerde MS-klinieken (zoals Pelt en Melsbroek) wordt dit ook wel gedaan, maar als je in een gewoon (regionaal) ziekenhuis in behandeling bent, wordt er van revalidatie niet gesproken. Bij mij is er toch nooit iets van gezegd, maar ik bestempel mezelf ook niet als “een erg geval”.

Balans en plannen

Voor MS-patiënten is het belangrijk om balans in je leven te hebben. Plannen is enorm belangrijk. Sandra gaf hier als voorbeeld om je, in haar eigen werkgebied, maaltijden in te plannen. Wat ga je koken? Op maandag dit, op dinsdag dat, enzovoort.

Gezonde voeding

Wat wordt er verstaan onder gezonde voeding? We kunnen allemaal de voedingsdriehoek of de schijf van vijf. Brood, aardappelen/rijst/pasta, groenten en fruit, zuivel en vocht. Onder vocht wordt verstaan water, koffie en thee (zonder suiker) en light frisdranken (< 0,5l/dag!).

Problemen bij MS en voeding

Eén van de mogelijke problemen is de ontlasting. Dit is niet meteen MS-gerelateerd, dit is gewoon in het algemeen zo. Ook als je geen onderliggende ziekte hebt. Obstipatie en diarree komen heel vaak voor. De oplossing is ons allen reeds bekend: vezels. Deze worden nog onderverdeeld in oplosbare vezels (fruit en groenten) en onoplosbare vezels (volkorenproducten).

Een ander probleem is ondervoeding. Hierbij moet je niet meteen denken aan uitgemergelde personen, maar ook aan gewone mensen die niet genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen. Ook mensen die constant ongezond eten zijn ondervoed.

Een verminderde inname kan komen door een verminderde eetlust, vermoeidheid (en dus geen energie hebben om gezond te koken), niet zelf kunnen eten, slik- en kauwproblemen, … De gevolgen kunnen dan spierafname, zwakheid, futloosheid, depressie, verminderde immuunfunctie, verhoogde kans op infecties, … zijn.

Maar ook overgewicht kan een probleem zijn door de extra belasting op de gewrichten, slechtere conditie, minder mobiel, …

Wat kun je zelf doen?

Op regelmatige tijdstippen eten, gezonde tussendoortjes inplannen, aan tafel eten en niet in de zetel, voldoende eten, …

Vitamines en supplementen

Het is algemeen bekend dat MS-patiënten een laag vitamine D-gehalte in hun bloed hebben. Bij de diagnose wordt dit vaak meteen voorgeschreven. We leven namelijk in een deel van de wereld waar niet altijd zonlicht te vinden is. Hoe dichter je bij de evenaar woonde als -12-jarige, hoe minder kans je hebt om MS te krijgen. Er is een onderzoek bezig dat zegt dat een goed vitamine D-gehalte de kans op opstoten aanzienlijk verminderd.

Met andere vitamines moet je niet meteen gaan experimenteren zonder begeleiding of een voorafgaand bloedonderzoek (om uit te wijzen of er überhaupt tekorten zijn). Een hoog vitamine B6-gehalte kan bijvoorbeeld MS-klachten veroorzaken. Een te laag vitamine B12-gehalte ook.

Vaak wordt er ook magnesium ingenomen tegen de spierkrampen. Normaal gezien moet je voldoende magnesium uit je voeding kunnen halen, maar als je je aan de juiste dosering houdt, kan een magnesiumsupplement geen kwaad.

MS en diëten

We worden om de oren geslagen met diëten die wel iets kunnen betekenen voor MS-patiënten. Tegelijkertijd is er gewoon nog heel weinig gekend. Vele diëten die men aanprijst, zijn nog niet wetenschappelijk bewezen. Het enigste dat wetenschappelijk bewezen is dat het eventueel een positief effect kan hebben, zijn volkorenproducten, vette vis (zalm, tonijn, makreel, …) en omega 3-producten (zit onder andere in vette vis, maar ook in noten, zaden, pitten,…).

Gluten en zuivel zijn ook niet slecht voor MS, zoals sommige diëten beweren. Hier is nog geen één wetenschappelijk bewijs voor.

Conclusie

‘Gezond eten zorgt voor een goede basis,’ aldus Sandra. Dit is meteen van toepassing op iedereen en niet enkel op MS-patiënten.

Wat vond ik van deze webinar?

Al bij al vond ik het wel een fijne webinar, maar ik moet er wel bij zeggen dat ik veel zaken al wist. Begin juni is er ook een online cooking. Samen koken in je eigen keuken vanachter je computer. Hier heb ik me ook voor ingeschreven. Zin om mee te doen? Contacteer dan zeker de MS-Liga Jongerenwerking via de social media-kanalen! 🙂

Uitgelichte afbeelding: canva.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: