Het huishouden doen met een chronische ziekte

Ik woon alleen in een appartement, ik werk nog 4/5de en ik heb een chronische ziekte waardoor mijn energielevel bijzonder laag is. Hoe zorg ik ervoor om zo weinig mogelijk energie te verspillen aan het huishouden? Dat lees je hier.

Boodschappen

Gelukkig heb ik een superlieve mama. Mama’s boodschappendag is op vrijdag. Dan gaat ze naar Albert Heijn, Aldi en Renmans. Ik heb zelf relatief weinig nodig van Albert Heijn en ik mijd die winkel het liefst zo veel mogelijk, want ik kom daar altijd overprikkeld buiten, dus die boodschappen neemt mama voor mij mee. En de collect & go-service van mama zit er standaard bij, want ze zet deze boodschappen gewoon thuis bij mij af. Scheelt echt heel veel voor mijn energie en gemoedsrust.

Als ik weinig dingen van Aldi nodig heb, brengt ze deze ook mee. Anders ga ik op zaterdag zelf naar Aldi.

Ik koop heel weinig verse groenten, maar daarover meer in het volgende stukje. 😉

Koken

Ook bij het koken maak ik het mij heel gemakkelijk. Eén van de redenen dat ik in het begin van het jaar een extra diepvriezer heb gekocht, is om die vol te kunnen stouwen met diepvriesproducten. Diepvriesgroenten. Ik koop dus heel weinig verse groenten, die je nog helemaal moet snijden, waarbij altijd overschot is, … Nee, ik open de diepvries, neem de gewenste hoeveelheid groenten, laat ze koken en ik heb mijn vitamientjes binnen. Zo gezond mogelijk met zo weinig mogelijk energieverspilling.

Ook puree komt uit de diepvriezer. Ik ga echt geen aardappelen zitten schillen, koken, stampen, … terwijl je ook lekkere puree uit de diepvriezer hebt. Ook weer met de gedachte zo weinig mogelijk energie verspillen.

Eén van de dingen die ik me de laatste weken eigen gemaakt heb, is ’s middags al “warm eten” te maken als ik thuis ben. Wanneer ik nog een beetje energie heb.

Op dinsdag maak ik eten voor twee dagen. Op woensdag werk ik een half uur langer dan “normaal”, waardoor er tussen thuiskomst en vertrek naar de kiné nog geen uur zit. Ik kom dus ’s woensdags thuis en schuif de maaltijd van dinsdag in de microgolfoven.

Als ik weinig afwas heb, was ik met de hand af. Als er potten en pannen bij zijn en ik dus een gevulde vaatwasser heb, zet ik deze op het kortere programma van een dik uur. Voor het slapengaan ruim ik de vaatwasser nog uit, zodat alles weer netjes in de kast staat.

Poetsen

Mijn appartement heeft een oppervlakte van om en bij de 90 m². Wekelijks ga ik er met de stofzuiger wel eens door, ook de toiletten worden netjes gehouden en de keuken wordt na het koken ook opgeruimd.

Dweilen doe ik om de maand. Badkamer wordt ook wel bijgehouden met “oudewijvenpoets” (eens snel met een natte vod er over, kranen terug opblinken, douchescherm met aftrekker na elke douchebeurt…), maar het echt grondiger poetsen, dit wil zeggen met schoonmaakazijn, doucheputje terug haarvrij maken, … doe ik om de 4 à 6 weken.

Wassen en strijken

Ik doe wekelijks de was, maar strijk absoluut niet wekelijks. Ik vind gestreken was wel netter liggen/hangen in de kledingkast, maar daar heb ik weer een andere “oplossing” voor. De propere, ongestreken was, blijft in de wasmand liggen totdat ik de strijkplank eens bovenhaal. Als ik ondertussen iets nodig heb, haal ik dat ongestreken uit de wasmand.

Zo probeer ik mijn huishouden, bestaande uit één persoon, recht te houden en toch niet over mijn grenzen te gaan. Alhoewel, na een grondige poetsbeurt ben ik bekaf. Dan kun je mij bij elkaar vegen. Ach, zolang het gaat, blijf ik het zelf doen. Hulp vragen kan namelijk wel eens lastig zijn… 😉

Bron uitgelichte afbeelding: canva.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: