Zeg nooit nooit – Stig Broeckx & Thijs Delrue

Het inspirerende verhaal van een wielrenner die in coma raakte, maar terugvocht naar een menswaardig bestaan. Zeg nooit nooit is het bewonderenswaardig verhaal van Stig Broeckx.

Zeg nooit nooit | Stig Broeckx & Thijs Delrue | 2020 | Van Halewyck | 237 pagina’s

Korte inhoud

Op 28 mei 2016 kwam bruusk een einde aan de wielerdroom van Stig Broeckx, de immer goedlachse en hardwerkende knecht van Lotto-Soudal. In de derde etappe van de Baloise Belgium Tour komt hij door een verkeerd inhaalmanoeuvre van een motard zwaar ten val. Op zijn hoofd. Stig belandt in een diepe coma, zijn ouders krijgen te horen dat hij wellicht nooit meer wakker zal worden. Nooit meer zal praten. Nooit meer zal stappen. Nooit meer zal fietsen. Maar Stig is een koppige positivo. Hij knokt zicht terug bij bewustzijn en kijkt alleen nog vooruit. Hij stelt zich doelen die de dokters nooit voor mogelijk hadden gehouden en bereikt die telkens weer. Want ‘nooit’ staat niet in Stigs woordenboek.

Zeg nooit nooit is meer dan een heroïsch verhaal over een gevallen wielrenner en zijn wonderlijke revalidatie. Het is een diepmenselijk verhaal over hoop en angst, over optimisme en realisme, over triomfen en frustraties, over de veerkracht van lichaam en brein. En het is een eerbetoon aan de onvoorwaardelijke liefde van ouders voor hun zoon. Zeg nooit nooit is zoals Stig Broeckx zelf: een open boek dat ontroert, blij maakt en inspireert.

Mijn mening

Als je even je eigen leed wilt relativeren, is het lezen van dit boek zo slecht nog niet. Ik heb het ondanks al mijn pijntjes en kwaaltjes zo slecht nog niet.

Na een val raakte wielrenner Stig Broeckx in een coma. De dokters vermoedden dat Stig niet veel meer zal kunnen doen. Het woord vegetatief (prof. dr. Laureys had hier een mooier woord voor) werd in de mond genomen. Maar dan kenden ze Stig nog niet. Hij vocht terug en is nu weer alive and kicking, met beperkingen uiteraard, maar hij kan veel meer dan ooit verwacht werd.

In dit boek vertellen Stig en zijn ouders Peter en Marie-An het verhaal. Vanaf de kindertijd van Stig tot nu. Al herinnert Stig zich jammer genoeg niets meer van zijn wielercarrière. Hij hoort het enkel van zijn omgeving. Ook belangrijke mensen in het leven van Stig, van zijn ploegmaten (zoals Jens De Busschere, André Greipel, …) tot prof. dr. Steven Laureys (neuroloog) komen kort aan bod.

Zeg nooit nooit of waar er hoop is, is er een leven. Het is weer eens een bewustwording/leerproces voor de dees… 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: