De zomer van 1939 – Jana Wuyts & Marnix Peeters

De zomer van 2020 is weer voorbij. Maar hoe ging het eraan toe in 1939? De zomer voor het begin van de Tweede Wereldoorlog? Jana Wuyts en Marnix Peeters nemen ons mee naar 1939 aan de hand van de Guide Michelin.

De zomer van 1939 | Jana Wuyts & Marnix Peeters | 2019 | Angèle | 191 pagina’s

Korte inhoud

De laatste zomer vóór de oorlog.

1939. Club Brugge degradeerde. En Lepe Peer uit Zevekote won de Tour.

Op een rommelmarkt vonden Jana Wuyts en Marnix Peeters een Guide Michelin 1938-1939. Het werd het begin van een wonderbaarlijke tijdreis door het België van 80 jaar geleden: het land in zijn laatste zomer vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

De zomer van 1939 neemt je mee naar Blankenberge in de nadagen van de belle époque, het met armoede worstelende Gent, het swingende Brussel, het Antwerpen van – tóén al – ‘eigen volk eerst’. Het is een verhaal van vooruitgang en verval, van apathie en moed en helaas, van onwetendheid: er hing gedonder in de lucht, maar niemand wist welke verschrikkingen er om de hoek wachtten. Er werd gedanst op de rand van de vulkaan.

Mijn mening

Jana Wuyts en Marnix Peeters reisden doorheen België met de Guide Michelin 1938-1939. Ze probeerden oude plekjes terug te vinden, maar kwamen tot de conclusie dat de tijd niet heeft stilgestaan. Het werd voor hen een huzarenstuk om dit boek te schrijven.

Ze nemen ons mee naar Bastogne, Blankenberge, Brugge, Brussel, Gent, Antwerpen, La Roche, Rochefort en Han-sur-Lesse. Ze tonen voor- en nafoto’s en het is frappant hoe weinig er overblijft. Het is een ware transformatie.

Op het einde van het boek vragen ze zich af hoe men binnen 80 jaar naar ons zal kijken. Wat er dan overblijft. Het boek is uitgebracht in 2019. Ze vergeleken de zomer van 1939 even met die van 2019. Staan wij ook voor een rampzalige toekomst en beseffen we het niet, net zoals ze in 1939 niet beseften dat er een wereldoorlog op komst was. Ik denk dat wij vorig jaar niet beseften dat wij ook voor een “wereldoorlog” stonden. Niet in de zin van bloedige gevechten en machtsmisbruik, maar wel tegen de wereldwijde pandemie, beter bekend als het coronavirus. Wat zullen ze over ons schrijven, binnen 80 jaar?

Dit boek was een tijdreis naar 1939. Onze geschiedenis moet bewaard blijven en daardoor zijn en blijven deze boeken absoluut nodig en “publicatiewaardig”…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: