KJV ’19-’20: Winnaars en terugblik

Sinds 2017 ben ik begeleidster van een KJV-groep. KJV staat voor Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Kinderen lezen in verschillende leeftijdsgroepen acht geselecteerde boeken en beoordelen deze boeken. Op het einde van het leesjaar wordt er een winnaar per leeftijdsgroep uitgeroepen.

Dit jaar is een beetje in mineur geëindigd door het coronavirus, maar dat belette de organisatie/jury niet om toch winnaars uit te roepen. De overkoepelende organisatie Iedereen leest heeft heel leuke filmpjes gemaakt om de winnaars bekend te maken. 🙂

WINNAARS

Groep 1 (kleuters)

Groep 2 (1ste-2de leerjaar)

Kat en Vis was inderdaad een heel leuk boek vol humor. Een terechte winnaar in groep 2! 🙂

Groep 3 (3de-4de leerjaar)

Een leuk weetje: vorig jaar won ook een boek van Mathilda Masters in groep 3, eveneens een boek uit de reeks van De keukenprins.

Groep 4 (5de-6de leerjaar)

Groep 5 (1ste-2de middelbaar)

Groep 6 (3de-4de middelbaar)

Eigenlijk zijn alle deelnemende boeken al winnaars, want ze zijn al terecht gekomen op de shortlist. Voordat de Kinder- en Jeugdjury aan de slag gaat, worden er heel veel boeken gelezen door een volwassenenjury die hun kinderbril opzetten. Zij maken al een selectie van de acht beste boeken en die komen op de shortlist die de kinderen lezen.

TERUGBLIK

Onze KJV-afdeling had het geluk dat we onze laatste reguliere bijeenkomst vlak voor de lockdown hadden. Zo hadden we alle boeken al in groep besproken. Het feestje en de stemming kon jammer genoeg niet doorgaan, maar zoals altijd is daar ook een oplossing voor gevonden. De jury mocht digitaal stemmen! En dat hebben ze in mijn groep goed begrepen! Bijna iedereen heeft gestemd. 🙂

Wie dit bericht al gelezen heeft, weet dat ik in een ver verleden voor leerkracht lager onderwijs studeerde (niet afgemaakt). Ik heb dus wel degelijk een affiniteit met kinderen. Doe daar mijn leesverslaving nog bij en dat is dus de ideale combinatie. Ik wil de kinderen ook echt het plezier van het lezen bijbrengen. Het feit dat ik in groep 2 sta, is gewoon door de dikte van de boeken (en omdat ze daar in 2017 iemand voor zochten 😉). In groep 2 zijn het voornamelijk nog prentenboeken en korte leesboekjes, waardoor deze door mij snel gelezen zijn (iets met tijd 😉 ). Toch zou ik groep 3 ook nog heel fijn vinden om te begeleiden.

In het begin van het KJV-jaar is er een startdag voor de begeleiders, waar ik er al twee van heb meegemaakt. In 2018 was dit in Permeke in Antwerpen en in 2019 was dit in de gloednieuwe Predikheren-bibliotheek in Mechelen. Beide dagen vond ik heel inspirerend. Ook van mijn collega-begeleiders, die dit al jaaaaaaren doen, haal ik veel inspiratie.

Kortom, ook volgend jaar zal ik KJV-begeleidster zijn, want ik vind dit heel leuk om te doen. Hopelijk gooit corona geen roet in het eten en kunnen we alle bijeenkomsten meemaken. En eerlijk gezegd… ik hoop dat dit voor mijn eigen leesclub ook geldt, want dat is ook al twee keer afgelast door de corona… 😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: