Vitamine D

Op een avond zat ik weer bij de huisarts. Niets ergs trouwens, ik had gewoon een voorschrift nodig. Het was wel de eerste keer sinds de diagnose dat ik haar terugzag.

Ze vulde mijn medisch dossier aan met de medicatie die ik nu neem. Ze vroeg hoe het ging en of ik veel last had van de Copaxone. Ik heb er op zich niet zo veel last van, enkel rode plekken en jeuk op de prikplek. Ik heb ook vaak lichte griepverschijnselen, maar ik weet niet of het komt door de Copaxone of door iets anders. De ziektekiemen vliegen in het rond, dus ik weet niet of mijn weerstand hiertegen voldoende bestand is. Voorlopig houd ik het op de Copaxone. Over griepverschijnselen gesproken: ze raadde me ook aan om (als MS-patiënte) elk jaar een griepvaccin te nemen. Nu is het al te laat, maar gelukkig werd ik via mijn werkgever al gratis gevaccineerd.

Om de medicatie voor te kunnen schrijven, moest mijn bloeddruk genomen worden. Tijdens de derde poging was hij eindelijk “normaal” (13/8). Daarvoor was hij te hoog, maar dat kwam doordat ik mijn mouw had opgerold. De derde poging was zonder mouwen die in de weg zaten. Polsslag was 84, iets hoger dan ik normaal heb. Het voorschrift rolde uit de printer. Ik ben weer voor een jaar gesteld.

Er kwam echter ook een tweede voorschrift uit de printer gerold. Een voorschrift voor D-ixX, een vitamine D-supplement. Belgen hebben door het weinige zonlicht in ons landje sowieso een chronisch tekort aan vitamine D. Er wordt aangeraden om van september tot maart vitamine D-supplementen te nemen. MS-patiënten kunnen het best het hele jaar door vitamine D-supplementen blijven innemen.

Er zijn heel wat onderzoeken geweest naar de relatie tussen vitamine D en MS. Hebben MS-patiënten baat bij vitamine D-supplementen? Is een tekort aan vitamine D een mogelijke oorzaak van MS (vandaar dat er in de zuidelijkere landen minder MS voorkomt)? Ik laat de onderzoeken over aan de echte wetenschappers en vertrouw voorlopig op het advies van mijn huisarts. Deze MS-patiënte zal braafjes vitamine D-supplementen slikken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: