De administratie van een MS-patiënt

Wanneer je de stempel MS gedrukt krijgt, krijg je er gratis en voor niks ook nog administratie bij. Er moeten allerlei aanvragen verstuurd worden, die ook goedgekeurd moeten worden.

Terugbetaling medicatie

MS-medicatie is heel duur. Gelukkig leven we in België en hebben wij de sociale zekerheid. We hoeven dus niet alles uit eigen portemonnee te betalen. Om misbruik te voorkomen, moet er wel een aanvraag verstuurd worden naar de adviserende arts van het ziekenfonds. Hij geeft de goedkeuring, waardoor je met het voorschrift en de goedkeuring jouw medicatie kan gaan ophalen in de apotheek. Je hoeft dan enkel het remgeld te betalen (zo’n 12,00 à 13,00 euro). Ohja, de medicatie ligt niet zomaar bij de apotheek zoals paracetamol of keeltabletten. MS-medicatie moet besteld worden. Stel u voor dat een klein doosje van 12 spuiten voor een bedrag van 700-en-zoveel euro gewoon altijd in voorraad is bij de apotheek…

Goedkeuring E-pathologie kinesitherapie

Kinesitherapie is belangrijk voor MS-patiënten, vanaf het begin van de ziekte en niet enkel als het al vergevorderd is. Standaard worden er 18 kinébeurten per kalenderjaar terugbetaald, mogelijk met een verlenging van nog eens 18 beurten als het een andere pathologie is. Als er meer dan 18 beurten nodig zijn voor dezelfde pathologie, betaal je een heel groot deel zelf. Stel u voor dat je wekelijks 1x naar de kiné gaat, dus 52x/jaar. Dat betekent dat je 34 beurten eigenlijk vooral zelf betaalt. Een duur grapje, me dunkt.

Gelukkig bestaat er voor MS-patiënten (en andere zware aandoeningen) de E-pathologie. Hierdoor kan je heel vaak naar de kinesist gaan tegen een verhoogde terugbetaling. Maar ook hier geldt: eerst goedkeuring aanvragen aan de adviserende arts. In geval van E-pathologie geldt een goedkeuring 3 jaar, dus je bent ook 3 jaar af van de administratie…

Goedkeuring terugbetaling zware aandoeningen hospitalisatieverzekering

De polis van een hospitalisatieverzekering (in mijn geval via de werkgever) is een bijkomstigheid totdat je ermee geconfronteerd wordt. Het enigste wat mij toen interesseerde was of een éénpersoonskamer wordt terugbetaald. Toen ik de diagnose MS kreeg, ging ik de polis eens goed nalezen. Zo kwam ik er achter dat mijn hospitalisatieverzekering de kosten (ook ambulante) voor zware aandoeningen terugbetaalt nadat de verplichte en aanvullende ziekteverzekering heeft terugbetaald.

Om een concreet en simpel voorbeeld te geven.

1 kinébeurt E-pathologie kost 25,00 euro.

Verplichte ziekteverzekering betaalt 21,00 euro. Het remgeld bedraagt dus 4,00 euro.

Aanvullende ziekteverzekering betaalt nog eens 75% van het remgeld, dus in dit geval 3,00 euro.

Ik kan dus de overige 1,00 euro inbrengen bij mijn hospitalisatieverzekering. Zodus is alles terugbetaald, al gaat daar wel een heel lange tijd over.

Uiteraard geldt dit enkel voor zaken die verband hebben met de aandoening. Een tandartsbezoek kan je dus niet inbrengen om terug te betalen.

Ook hier moet er goedkeuring zijn door de adviserende arts van de verzekeringsinstelling. Dus weer papieren invullen.

Ik heb alle goedkeuringen binnen, maar hier eindigt het nog helemaal niet. In het geval van de medicatie moet de apotheker bij elke aflevering een papier invullen, dat dan op het einde van de goedkeuring (= 1 jaar) terug naar het ziekenfonds gestuurd moet worden. Dan hebben we het nog niet gehad over de administratie om alle kosten terugbetaald te krijgen door de (hospitalisatie)verzekering. Al een geluk is mijn administratief talent goed ontwikkeld… 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: