Boekrecensie | Als de sterren fonkelen – Jet Nijland

Voor uitgeverij Loft Books mocht ik de nieuwste roman van Jet Nijland lezen. In deze blog vertel ik je er alles over, want het bleek dat ik ooit op de plaats heb gestaan waar de hoofdpersonages ook ooit geweest zijn…

Als de sterren fonkelen | Jet Nijland | 2023 | Loft Books | 245 pagina’s

Gelezen via e-reader (recensie-exemplaar)

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Liz is vastberaden om erachter te komen wat haar opa tijdens de Tweede Wereldoorlog meegemaakt heeft. Op zijn sterfbed laat hij Liz achter met een op het oog onbenullig geel boekje en een stapel ansichtkaarten.

Liz duikt in het verleden van haar opa en ontdekt het verhaal van twee jonge mensen: Bram en Saar. Ze worden vlak voor de oorlog verliefd op elkaar. Dan wordt Bram naar Duitsland gestuurd om te werken voor de vijand… Is de liefde sterk genoeg om de oorlogsjaren te overleven?

Als Liz in haar zoektocht naar haar familiegeschiedenis hulp krijgt van een knappe wielrenner, wordt haar reis ook steeds meer een zoektocht naar haarzelf en naar de liefde.

Mijn mening

De 30-jarige Liz woont nog steeds in een studentenhuis. Door heftige gebeurtenissen uit haar jeugd is ze vastbesloten om nooit een relatie te hebben. Enkele jaren geleden is haar opa overleden. Hij heeft een dagboekje achtergelaten. Liz beslist om het verhaal van haar opa te doorspitten, want tijdens zijn leven heeft opa niets verteld over de gruwelijke oorlogsjaren waarin hij als dwangarbeider voor de Duitsers moest werken. Om dit avontuur te kunnen ondernemen koopt Liz een busje, dat ze Luna noemt. Ze parkeert hem pontificaal op een parkeerplaats waarvan ze denkt dat het toch niet gebruikt wordt. Totdat de rechtmatige eigenaar van de parkeerplaats ineens voor haar neus staat…

Bram en Saar zijn dolverliefd op elkaar. Niets kan hun geluk in de weg staan. Behalve een brief waarin staat dat Bram zich moet aanmelden voor de Arbeitseinsatz, de dwangarbeid van jonge mannen uit bezette gebieden om het verlies van Duitse werkkrachten te compenseren. Door de dwangarbeid zijn Bram en Saar kilometers van elkaar verwijderd. Het is nog maar de vraag of ze elkaar ooit gaan terugzien. Maar als de sterren fonkelen, zijn ze des te meer met elkaar verbonden. ✨

De zoektocht brengt Liz samen met busje Luna tot in Nordhausen. Deze naam kwam me zo bekend voor, dat ik het ben gaan opzoeken. En ja, ik weet waarvan ik het kende. In Nordhausen ligt Kamp Dora-Mittelbau, in het boek kortweg Dora genoemd. Ik heb dit kamp bezocht. Daardoor komt het verhaal van opa Bram nog intenser binnen. Ik heb de omgeving, waarvan overigens nog weinig tastbare plekken te zien zijn, met mijn eigen ogen gezien.

De schrijfstijl is vloeiend en vlot. Met veel eerbied en respect, maar met een vleugje artistieke creativiteit, heeft Jet het verhaal van haar grootouders neergepend. Het belicht een deel van de oorlogsjaren dat nog niet heel gekend was in verhalen, namelijk de dwangarbeid. Ook deze verhalen mogen verteld worden. Om tegengewicht te geven aan de gruwelijke oorlogsjaren, is er het verhaal van Liz en de rechtmatige eigenaar van de parkeerplaats. In het heden is het ook niet altijd koek en ei, want Liz zeult met een rugzakje, maar toch neemt hier de echte feelgood de overhand.

Als de sterren fonkelen is een combinatie van een gruwelijk oorlogsverhaal met een wondermooi liefdesverhaal. Oorlog maakt vele mensenlevens kapot, maar liefde is sterker. Vele sterker! Dank je wel, Jet, voor dit prachtig verhaal! ❤

Met dank aan uitgeverij Loft Books voor het recensie-exemplaar.

Liefs ❤
Kim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: