Mijn favoriete inzendingen van ESC 2023

Vanavond is het zover! De eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2023. Donderdag is het de tweede halve finale en zaterdag de grote finale. In deze blog vertel ik je wat mijn favoriete inzendingen zijn.

Onderstaande inzendingen zijn mijn favorieten. Ik heb ze in volgorde van verschijnen gezet.

NOORWEGEN: Queen of kings – Alessandra

Eerste halve finale – startplaats 1

Vanaf de eerste noot vind ik dit nummer geweldig. Het heeft heel veel power en is de perfecte opener tijdens de eerste halve finale.

🎤 🎤 🎤

PORTUGAL: Ai Coração – Mimicat

Eerste halve finale – startplaats 5

Portugal blijft stug volhouden en zendt elk jaar een Portugees lied in. Niet altijd met even veel succes, want Portugal haalt niet elk jaar de finale. Toch kon het in 2017 de winst binnenhalen met Salvador Sobral. Deze song vond ik ook meteen heel goed. Ik snap er niks van, lang leve de Engelse vertaling, maar het bewijst nog maar eens dat muziek universeel is.

🎤 🎤 🎤

ZWEDEN: Tattoo – Loreen

Eerste halve finale – startplaats 11

Loreen won in 2012 het ESC met de monsterhit Euphoria. De kans dat Loreen 11 jaar na haar eerste overwinning weer wint, is reëel. Deze song wordt al platgedraaid op redelijk wat buitenlandse radio’s. Het is typisch Zweedse meuk, maar ik vind het wel leuke meuk. Het zit gewoon goed in elkaar, Loreen en haar entourage weten hoe ze het moeten brengen. 

🎤 🎤 🎤

FRANKRIJK: Évidemment – La Zarra

Finale – startplaats nog niet gekend (tussen 1 – 13)

Je hebt de Franse chanson, zoals Edith Piaf en zoals Barbara Pravi (2021, Voilà), maar je hebt nu ook de moderne Franse chanson. Dit toont La Zarra met deze inzending. Het ritme dat we zo gewoon zijn van de Franse chanson wordt heel goed gecombineerd met de moderne popsound. 

🎤 🎤 🎤

SPANJE: Eaea – Blanca Paloma

Finale – startplaats nog niet gekend (tussen 1 – 13)

Vanaf het eerste moment dat Blanca Paloma haar keel openzet, waan je je in het diepe Spanje. Deze song straalt gewoon Spanje uit. Ik versta geen woord van wat ze zingt, maar de manier waarop ze het brengt, is al voldoende. Ik kan wel begrijpen dat dit niet voor iedereen geschikt is. Het is geen mainstream, maar Spanje toont wel behoorlijk wat lef door dit te sturen. Ik ben in ieder geval fan. 

🎤 🎤 🎤

VERENIGD KONINKRIJK: I wrote a song – Mae Muller

Finale – startplaats 26

Het Verenigd Koninkrijk is het gastland van 2023, nadat Sam Smith in 2022 de tweede plaats behaalde. Normaal organiseert het winnende land de volgende editie, maar we weten allemaal wat er gaande is in Oekraïne. Vandaar verhuist het circus dit jaar van Turijn naar Liverpool. 

Hier vind ik voornamelijk het refrein heel sterk en ritmisch. Dat maakt het tot één van mijn favorieten.

🎤 🎤 🎤

En wat met…?

BELGIË: Because of you – Gustaph

Tweede halve finale – startplaats 5

Mijn favoriet voor de nationale finale was Chérine met Ça ne m’ennuie pas. In studioversie dan, want de act tijdens de finale vond ik niet zo leuk. Met enkele vocale uitschuivers rees de vraag ook of ze staande ging houden in Liverpool. Because of you van Gustaph werd uiteindelijk de verrassende winnaar. Ondertussen heeft hij meerdere keren live opgetreden en het minste wat je kan zeggen is dat hij standvastig is. Geen vocale uitschuivers, zijn hoge noot haalt hij altijd en ondertussen geniet hij zo ontzettend. Heeft het met (levens)ervaring te maken? 

Het is fijn dat België weer eens een heerlijk ouderwets uptempo nummer stuurt na al die donkere James Bond-achtige songs. Because of you blijft hangen. Bij de bookmakers staan we redelijk laag, maar ongeacht het resultaat kan Gustaph met een goed gevoel op zijn parcours terugkijken. 

Op naar een fijne songfestivalweek! 🙂

Liefs ❤
Kim

3 reacties op “Mijn favoriete inzendingen van ESC 2023”

  1. Ik heb… Finland gezien geloof ik. Na Nederland (zo blij dat we eruit liggen na al dat geneuzel om vals zingen en zo – wat een gedoe). Ik rolde bijna van de bank van het lachen met dat rare dansje. Maar dit jaar hou ik de finale even voor gezien, denk ik. Ik weet niet of ik weer zo’n lange zit met vreselijke liedjes aankan, haha.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: