Boekrecensie | Tien onzichtbare jaren – Lenneke Vente

Via mijn instagram-account won ik dit boek. Een boek dat helemaal in mijn straatje past, aangezien ik ook chronisch ziek ben.

Tien onzichtbare jaren | Lenneke Vente | 2019 | Sarcoïdose.nl | 168 pagina’s

Gelezen via eigen bibliotheek (gewonnen)

⭐⭐⭐⭐

Korte inhoud

Lenneke Vente staat midden in het leven als er bij haar neurosarcoïdose geconstateerd wordt. De weg van succesvolle zakenvrouw naar chronisch patiënt gaat niet zonder slag of stoot en blijkt een continu proces. Ze merkt al snel dat ze in een compleet nieuwe wereld is beland. Waarin patiënten genezen, of niet. Maar wat doe je als je ziekte niet geneest en je er ook niet dood aan gaat? Wat als blijkt dat tijdelijk blijvend is? Tijdens haar revalidatie komt de sterke wens naar boven om haar beste leven te leven in plaats van dagelijks te overleven. In haar tweede boek ‘Tien onzichtbare jaren’ neemt ze de lezer mee in deze zoektocht. Er is een selectie gemaakt van de columns en blogs die Lenneke de afgelopen tien jaar publiceerde. Het boek gaat over alledaagse emoties, verwondering en overpeinzingen. Haar ziekte sarcoïdose komt voor maar is niet specifiek het onderwerp van het boek. Lenneke deelt de inzichten die haar verder hebben geholpen en schrijft altijd denkend vanuit mogelijkheden, met humor en wars van zelfmedelijden. Je bent je chronische ziekte niet, je hebt hem. Je bent zoveel meer.

Mijn mening

Lenneke heeft de chronische vorm van neurosarcoïdose, een ziekte waarbij spontane ontstekingen ontstaan in de organen van het lichaam. In dit boek bundelde ze columns van de afgelopen tien jaar (ondertussen als iets langer, aangezien het boek in 2019 verscheen). Geen triestige verhalen, maar inspirerende verhalen. Verhalen over wat chronisch ziek zijn nu echt betekent. Hoe chronisch ziek zijn invloed heeft op je leven. 

Doorheen het boek zijn er ook quotes te vinden. Zoiets vind ik altijd plezant. Drie voorbeeldjes:

  • Denk niet aan het heden of de toekomst want je bent er nu.
  • Chronisch ziek zijn is hard werk, keihard werken.
  • Blijf jezelf verwonderen. 

Het boek is ontzettend herkenbaar. Middagslaapjes, om 20u00 in bed liggen, de lepeltheorie,… Als je chronisch ziek bent, is het heel herkenbaar. Als je niet chronisch ziek bent, kan je uit dit boek heel wat leren. 

Bedankt voor het (gewonnen) boek, Lenneke en thrivingmagazine.nl. 🙂

Liefs ❤
Kim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: