De ontdekking van Urk – Matthias M.R. Declercq

Iedereen kent Urk, het Nederlands dorp waar God nog de plak zwaait. Maar is dat ook zo? Journalist én die Belg Matthias M.R. Declercq vestigt zich op Urk en hoopt zo de deur van deze gesloten gemeenschap open te trappen. Hij wil het echte Urk leren kennen, maar lukt het hem ook?

De ontdekking van Urk | Matthias M.R. Declercq | 2020 | Manteau | 326 pagina’s

Korte inhoud

Wat gebeurt er als een Vlaming zich in het meest besloten en orthodoxe vissersdorp van de Nederlandse Biblebelt vestigt?

Op amper twee uur rijden van Vlaanderen ligt een Nederlands dorp dat uit de tijd gevallen lijkt: geen Nederlander, laat staan een Belg, begrijpt wat de mensen daar drijft. Urk, een voormalig eiland in de Zuiderzee (nu onderdeel van Flevoland aan het IJsselmeer), in het noorden van Nederland, is een schijnbaar gesloten en wantrouwige gemeenschap, die voornamelijk leeft van de vis en zich vastklampt aan de Bijbel. Of bedriegt de schijn?

Journalist en schrijver Matthias M.R. Declercq gaat in 2019 een half jaar op Urk wonen, in het hart van het dorp. Hij gaat mee vissen, bidden en drinken. Stap voor stap openbaart de werkelijkheid van Urk zich. Declercq ziet een minzaam en godvrezend volk, maar ontdekt ook steeds meer een schimmige wereld, met jeugdige baldadigheid, wanhoop, visfraude en drugs. Niets blijkt wat het lijkt. (achterflap)

Over de auteur

Matthias M.R. Declercq (1985) is schrijver en journalist voor o.a. De Morgen en het wielertijdschrift Bahamontes. In 2016 debuteerde hij met De val, waarmee hij tweede werd bij de Debuutprijs 2017. Er volgt ook een zesdelige documentaire geïnspireerd op het boek. (achterflap)

Mijn mening

“Getrouwd, geen kinderen, niet gelovig,” is het standaardzinnetje dat Matthias steeds maar moet zeggen als men vraagt wie hij is, of hij getrouwd is of hij kinderen heeft en vooral of hij gelooft in God. Want God zwaait nog altijd de plak op Urk. Het is trouwens “op” Urk en niet “in” Urk. Urk is een voormalig eiland in de Zuiderzee, maar door inpoldering behoort het nu bij het vasteland. Niettemin zegt men nog steeds “op” i.p.v. “in”.

Matthias belicht enkele grote zaken van de Urker. Eerst gaat hij langs bij de oudere gemeenschap. Deze generatie is zoals wij Urk denken te kennen: visserij en op zondag naar de kerk. De mannen gingen tijdens de week op zee, de vrouwen bleven thuis en op zaterdag was er vertier op voetbal of basket en zondag is het rustdag en ging iedereen naar de kerk. Geloof is nu eenmaal de bakermat van Urk, een dorp met zo’n 21 000 inwoners en om en bij de 25 kerken die nog steeds uitgebreid worden. Terwijl men hier bij ons de “kerk” als gebouw een andere bestemming moet geven, bouwen ze op Urk kerken bij.

Maar Matthias gaat veel verder dan hetgeen wij allemaal kennen. Matthias gaat op zoek naar de jongere generatie. De generatie die met smartphones overweg kan. De generatie die elk weekend uitgaat. Is deze generatie hetzelfde als de generatie van hun ouders? En wat denkt deze generatie over God?

Hij gaat ook op zoek naar niet-gelovige Urkers, naar buitenlanders die zich op Urk gevestigd hebben, naar alle zaken waarvan wij totaal geen idee hebben als we aan Urk denken. Matthias graaft heel diep in het bestaan van de Urker en stoot op zaken die de buitenwereld nooit te zien heeft gekregen. Urk is niet het Urk dat iedereen denkt dat het is…

De ontdekking van Urk is een heel interessant boek over het reilen en zeilen op Urk. Ik vind het een aanrader om eens te lezen.

Ik heb het boek als e-book gelezen. De lettergrootte in het papieren boek is redelijk klein. Met de e-reader kon ik de lettergrootte naar eigen wens aanpassen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: