Eens gegeven – Charlotte de Monchy

Hier zie je nog het papieren boek liggen, maar dit is eveneens ook het eerste boek dat ik las op mijn e-reader. Wat ik van dit boek vond, lees je hier.

Eens gegeven | Charlotte de Monchy | 2018 | Boekerij | 334 pagina’s

Korte inhoud

In Felines leven is er ruimte voor verbetering: ze woont antikraak in een krakkemikkig voormalig hotel. Op papier heeft ze haar droombaan: taxateur bij de Amsterdamsche Veiling. Helaas geeft haar baas alle interessante klussen aan zijn zoon en laat hij de slaapverwekkende taken aan Feline over.

Als Feline een keer iets voor haar baas moet ophalen, eindigt dat uitstapje onverwachts in een wilde nacht met ene Teun, die werkt als bankier in de Londense City. Het kitscherige schilderijtje dat hij haar ten afscheid voor de grap cadeau geeft, blijkt een tweede, veel waardevoller schilderij te verbergen: een onontdekte Breitner, iets wat Teun duidelijk niet wist. Als ze het verkoopt, kan Feline het geld héél goed gebruiken om het huis op te knappen. En ze ziet Teun toch nooit meer, dat weet ze zeker. Tot een Engelse zakenbank de Amsterdamsche Veiling inhuurt om een kunstcollectie samen te stellen. En de bankier die het project leidt, wil alleen werken met Feline… (achterflap)

Over de auteur

Charlotte de Monchy (1979) studeerde communicatiewetenschap aan de UvA. Ze schreef eerder twee goed ontvangen romans, Zes maanden zonder en Enkeltje Ierland. Ze woont met haar gezin op Bali. (achterflap)

Mijn mening

Feline is volgens haar contract taxateur, maar eigenlijk is ze meer de personal assistent van haar baas. Ze moet rotklusjes uitvoeren zoals kledij naar de stomerij brengen of een boek gaan halen voor zijn vrouw. Daardoor komt ze in contact met de razendknappe Teun. Na een wilde nacht krijgt ze een schilderij cadeau, maar niemand had gedacht dat achter het doek een echte Breitner te vinden is. Ze verkoopt het schilderij, waardoor ze ineens heel wat geld heeft. Ze ziet Teun toch nooit terug. Totdat ze een eerste echte klus krijgt en diegene met wie ze moet samenwerken haar heel bekend is…

Ik heb het al eens eerder gezegd, ik vind die covers van Boekerij altijd zo mooi. Ze trekken me altijd aan. Zo ook deze cover.

Dit boek leest enorm vlot en heeft korte hoofdstukken. Je neemt een kijkje in de kunstwereld zonder dat het te kunstig wordt. Verwacht dus geen uitgebreide passages over kunst of over Breitner, want die krijg je niet.

De vrouwelijke hoofdpersonages, Feline en Evi, krijgen meerdere “aanbidders”, maar uiteindelijk is het allemaal voorspelbaar. Is dat erg? Natuurlijk niet! 😉

Aangezien ik zowel de papieren versie als het e-book heb, kan ik natuurlijk vergelijken. Ik vind het namelijk een beetje jammer dat het e-book niet de mooie vormgeving van het papieren boek heeft. In het papieren boek staan er namelijk bloemetjes getekend rond de hoofdstuknummers. In het e-book is er enkel het hoofdstuknummer te lezen.

Eens gegeven is een goede Nederlandse roman dat garant staat voor enkele uurtjes leesplezier. In mijn geval was dit zo’n 6 uurtjes. Toch handig, zo’n e-reader die je leestijd bijhoudt. 😉 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: