Boekentips voor de zomer/het najaar 2020

Op een dag verscheen er op mijn Facebook-tijdlijn een bericht van een grote uitgeverij met hun catalogus voor het najaar. Welke boeken zouden ze uitgeven? Dit deed me er aan denken dat ook andere uitgeverijen die mondjesmaat bekend zullen maken. Ik besloot dus te gaan snuisteren in de online catalogi van mijn favoriete uitgeverijen. In dit bericht som ik enkele boeken op die me wel de moeite lijken om te lezen…

Moederziel

Sophie Zeestraten

Ambo Anthos

224 pagina’s | juni 2020 | 20,99 euro

Vijf jaar is Sophie als haar moeder van de ene op de andere dag haar gezin verlaat en nooit meer terugkomt. Hoewel Sophie zich haar heel jonge leven afvraagt waarom haar moeder is vertrokken, is ze een modelleerling op school en vliegt ze in no time door haar studie. Eenmaal volwassen heeft ze alles wat ze zich kan wensen: een goede baan, een mooi huis, een lieve man en twee prachtige dochters… maar toch is daar altijd het gevoel van gemis.

Als Sophie op haar veertigste een burn-out heeft, besluit ze het contact met haar moeder te herstellen. Pijnlijke en hoopvolle nieuwe inzichten over vroeger komen aan het licht; het zijn de puzzelstukken die Sophie in staat stellen haar verleden en zichzelf te accepteren.

Tussenblok

Plankenkoorts

Tamara Haagmans

Luitingh Sijthoff

320 pagina’s | juni 2020 | 12,99 euro

Mara werkt bij het familiebedrijf van haar opa en oma: een winkel met tweedehands boeken, bladmuziek en theaterstukken. Op een dag komen er ineens tientallen mensen achter elkaar de winkel binnen. Ze halen alles overhoop en lijken op zoek te zijn naar iets, maar wat? Wat ligt er in het winkeltje van Mara’s opa en oma?

Dan komt er ineens een knappe klant de winkel binnenlopen… Hij heet Lucas, en Mara denkt dat hij ook de winkel komt slopen. Maar niets is minder waar. Wie is hij, en waarom is hij uit het niets zo geïnteresseerd in Mara?

Tussenblok

De kaasfabriek

Simone van der Vlugt

Ambo Anthos

384 pagina’s | augustus 2020 | 22,99 euro

Amsterdam, 1892. Lydia rouwt om de dood van haar ouders, die kort na elkaar zijn overleden. Ze heeft hun huis in Amsterdam en buitenhuis in Purmerend geërfd. Ondanks het verlies zit ze vol ideeën voor de toekomst en voor het uitvoeren van haar vaders plannen: een moderne kaasfabriek beginnen, op stoomkracht en met een hoge productie. Maar als vrouw alleen mag ze geen onderneming starten: ze moet samenwerken met een moderne boer uit de omgeving, Huib Minnes. Samen bouwen ze de grootste kaasfabriek van Noord-Holland.

Antwerpen, 1914. Nora, de dochter van Lydia, trouwt met Raoul Reymaekers en het paar vestigt zich in de havenstad. Na een ernstig conflict met haar moeder over haar afkomst is Nora blij weg te zijn uit Waterland. Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en moeten ze in een gruwelijke nacht vluchten uit Antwerpen.

Hoe zal de toekomst eruit komen te zien voor deze vooruitstrevende vrouwen?

Tussenblok

Durf dromen: Leven tussen droom en daad

Annemie Struyf

Lannoo

224 pagina’s | september 2020 | 22,99 euro

Annemie Struyf ontmoette de afgelopen jaren veel mensen die ervan droomden om hun stressvolle leven vaarwel te zeggen. Ze reisde hen achterna, door Frankrijk, Spanje en het Hoge Noorden, en kwam terecht bij mannen en vrouwen die effectief de stap hebben gezet om hun lang gekoesterde droom waar te maken.

In diezelfde periode viel Annemie zelf uit haar droom en kwam ze hard terecht. Een tijdlang durfde ze niet meer dromen van een nieuwe start.

Al die dromers (en zichzelf) heeft ze nauwkeurig geobserveerd. Van dichtbij volgde ze hen in hun vallen en opstaan, successen en mislukkingen. Ze riep niet: ‘Go, go, go’, maar kwam tot deze boodschap: ‘Onderzoek je droom. Koester hem. En spring pas op het moment dat je er helemaal klaar voor bent.’

Tussenblok

Toen geluk nog heel gewoon was

Dirk Musschoot

Lannoo

304 pagina’s | september 2020 | 22,99 euro

Gezinnen zijn in de afgelopen honderd jaren helemaal veranderd. Van erg kroostrijk werden ze veel minder groot en het traditionele met een vader, een moeder en kinderen is al lang niet meer de norm.

Het onderwijs werd gemengd en er kwam betaalde vakantie, waaruit dan weer toerisme ontstond. Vrouwen kregen een pil om niet nog eens zwanger te worden en omdat seks gewoon leuk mocht zijn.

Dirk Musschoot vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen en anekdotes over sleutelmomenten in de Vlaamse gezinsgeschiedenis van de afgelopen honderd jaar.

Tussenblok

Urk: een dorp versus de wereld

Matthias M.R. Declercq

Manteau

365 pagina’s | oktober 2020 | 21,99 euro

Journalist en schrijver Matthias M.R. Declercq gaat in 2019 een half jaar op Urk wonen. Het voormalige eiland in het IJsselmeer ligt op amper twee uur rijden van Antwerpen, maar lijkt niet te maken te willen hebben met onze grote wereld. De waarheid staat er in de Bijbel, het volk leeft er van de vis en de boze buitenwereld is ver weg. Maar kan dat nog wel, in deze razendsnel versmeltende wereld?

Bij nader toezien blijkt onder het godvrezende oppervlak van alles te broeien, van jeugdige baldadigheid tot massale visfraude en drugshandel. Matthias M.R. Declercq slaagt erin door te dringen tot in de buik van een ons onbekende wereld. Hij sprak met dominees, schippers, kerkgangers, drugsverslaafden, en ontdekte de schimmige én tragische kant van een schijnbaar homogeen dorp.

Tussenblok

Onder de bomen-serie

Lentegroen | Zomerloof | Herfstrood | Winterzon

Jackie van Laren

Boekerij

Vanaf januari 2021 | 17,50 euro

Een sprankelende nieuwe serie die zich afspeelt in de Nederlandse natuur, met een stoere vrouwelijke boswachter in de hoofdrol.

Een heerlijke hedendaagse feelgood waarin actuele thema’s voorbijkomen, en waarin natuurlijk ook ruimte is voor de liefde.

Geloof mij, dit is nog niet eens alles… Ik heb veel leuke boeken zien voorbijkomen. 🙂

Naar welk boek kijk jij uit?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: