Mijn studentenjob in de bibliotheek

Als boekenliefhebber was ik de koning te rijk toen ik twee zomers als student in de bibliotheek mocht werken.

Zomer 2013

Het gemeentebestuur schrijft in het voorjaar vacatures (voor studentenjobs) uit voor verschillende functies in de gemeente. Eén van die vacatures was dus in de bibliotheek. Net als in 2012 schreef ik me in, ik weet zelfs niet meer wat ze nodig hadden. Een CV waarschijnlijk? Goed, ik werd uitgenodigd voor de schriftelijke proeven. De eerste schifting doorstond ik vlot en dus werd ik uitgenodigd voor de mondelinge proef. Deze doorstond ik ook vlot, want ik werd aangenomen. HOERA! 🙂

Ik werd ingezet als administratief bediende. In de voormiddag werkte ik mee aan de promotie, folders maken, boeken kaften,… Tijdens de openingsuren mocht ik achter de balie zitten, boeken gaan wegzetten, … Ik vond dat dus keiplezant, vooral de balie, want ik kon dan zien wat iedereen meenam of terug binnenbracht. Dat is zoals in de winkelkar van iemand anders kijken wat hij/zij gekocht heeft. 😉

Zomer 2015

In het voorjaar kreeg ik telefoon van de hoofdbibliothecaris. Zou ik het zien zitten om tijdens de zomer terug te komen? Lang hoefde ik er niet over na te denken. Natuurlijk! Niks van schriftelijke of mondelinge proef. Recht in het doel. Ik had wel een voorwaarde: het was het jaar dat ik afstudeerde. Volgens de wet mag je nog een studentenjob doen tot het einde van het academiejaar (ergens in september). Ik was wettelijk in orde, maar ik vermeldde meteen dat een “echte job” wel voorrang kreeg. Uiteindelijk is die “echte job” pas in september gekomen, dus zijn er geen problemen geweest.

Deze keer werd ik enkel ingezet tijdens de openingsuren van de bibliotheek. De locatie was ook anders, want door verbouwingen aan de (nu huidige) bibliotheek, was alles dus verhuisd naar een andere locatie.

Tijdens de rustige momenten ging ik de dvd’s terug op alfabetische volgorde zetten. Of ik begon boeken terug op alfabetische volgorde te zetten. Je wilt niet weten hoeveel mensen een boek namen en dan ergens lukraak terug op het rek zetten, zodat de boeken van een bepaalde auteur niet meer bij elkaar staan. En weet je wat zo fijn is aan het wegzetten van boeken of terug sorteren van boeken? Je leert auteurs en boeken kennen.

Nog zo’n geval dit-gebeurde-in-de-bibliotheek: gezinnen met meerdere kaarten die al hun materialen (cd, strips, boeken, …) gewoon op één grote stapel leggen. Zoek het dan maar uit als baliemedewerker met de limieten per kaart (5 strips, 5 cd’s, …). Mama gaat ook met enkele kaarten, maar wij legden onze stapels al per kaart, zodat de baliemedewerker gewoon moest inscannen. Tegenwoordig (in de huidige bib) is dit niet meer van tel en mogen ze het zelf uitzoeken, want de bib maakt nu gebruik van de zelfscanbalie.

Wat vond ik van deze studentenjob?

Ik heb uiteraard nog andere studentenjobs gehad, maar deze twee zomers waren de hemel voor mij. Ik mocht gewoon in een bibliotheek werken! 🙂 Ik ben daar nog steeds dankbaar voor!

Ondertussen ben ik vrijwilliger als KJV-begeleidster en ben ik lid van de leesclub. Ik ben gewoon kind aan huis in de bib. Ik heb zelfs gezegd dat als er ooit een functie vrijkomt in de bibliotheek, dat ik maar al te graag daar zou werken. Mijn huidige werkgever moet trouwens niet panikeren. Deze job doe ik ook graag en de kans dat er ooit een functie in de bibliotheek vrijkomt, is heel klein. En als het al vrijkomt, vliegen er veel mensen op en moeten er eerst nog schriftelijke en mondelinge proeven gebeuren. Dus het zal bij dromen blijven… 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: