
Kinderen van de collaboratie | Piet Boncquet | 2020 | Polis | 221 pagina’s
Korte inhoud
Voor de familieleden van collaborateurs waren de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog groot. Ze deelden in de bestraffing en de schaamte. Kinderen hadden het vaak nog lastiger, omdat een normaal familieleven werd verstoord door feiten waar ze helemaal niet mee te maken hadden. Over die ervaringen hebben ze een leven lang nagedacht. De getuigenissen uit de spraakmakende Canvasreeks Kinderen van de collaboratie zijn nu samengebracht in boekvorm.
Mijn mening
Aangezien we deze gruwel nooit mogen vergeten en omdat diegenen die het van dichtbij hebben meegemaakt stilletjesaan niet meer onder de levenden zijn, is het van belang om dit te documenteren. Eerst met beelden in de tv-reeks Kinderen van … , nadien ook in de gelijknamige boekenreeks.
De kinderen vertellen hun verhaal, maar ook dat van hun ouders. Waarom hebben hun ouders gecollaboreerd? Wat waren hun beweegredenen? Hoe hebben zij de oorlogsjaren zelf ervaren? Hoe hebben zij de jaren nadien (repressie) beleefd? En wat zouden zij zelf gedaan hebben als ze in de schoenen van hun ouders zouden staan?
Ik word triest van deze boeken. Ik verplaats me dan altijd in de persoon (hallo, hooggevoeligheid!) en ik krijg het Spaans benauwd. Eenzaamheid, armoede, angst, … Laten we weer wat meer liefde, maar ook meer respect voor elkaar de wereld insturen. En laten we er vooral voor zorgen dat dit noooooit meer gebeurt. 😥